Osobní finance a osobní management aneb mějte své peníze pod kontrolou Stachoňová M. Právo a informace, o.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Kudy vlastně putují peníze
Prezentace pro klienty Svět se hroutí! Ustojím to?
Využití ICT technologií pro posílení ekonomické a finanční gramotnosti
Finanční gramotnost Spolupráce naší školy s firmou Centrum finanční gramotnosti, o.s. více informací naleznete na
Produkty finančního trhu
Úvěr… Petra Janečková; C2B. Obsah… Co to je? Jak funguje bankovní trh? Druhy Co dělat při předlužení? Rizika.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
MS EXCEL Funkce PLATBA.
Opakování FINANČNÍ GRAMOTNOST
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 27.července 2012 Název: VY_62_INOVACE_
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
DEFINICE CÍLŮ A PRIORIT KALKULACE ZDROJŮ INVESTOVÁNÍ SPOŘENÍ INFLACE-KUPNÍ SÍLA PENĚZ TYPICKÉ CÍLE FINANČNÍHO PLÁNOVÁNÍ RIZIKA Finanční plánování – cesta.
OSOBNÍ (RODINNÉ) HOSPODAŘENÍ – ZÁKLADNÍ POJMY
Investice Kudy vlastně putují peníze FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_01_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Trh kapitálu II.  Výnosová míra z kapitálu.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Finanční plánování Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace.
Přebytek finančních prostředků Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
1 Zasedání spoluřešitelů projektu AU3V Křtiny 7. – doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc. Vysoká škola ekonomická v Praze
Hypoteční úvěr Stavební spoření
Volba mezi současnou a budoucí spotřebou
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
VY_62_INOVACE_1_2_01 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová.“ Finanční plánování.
Označení materiálu: VY32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_03 Název materiálu: CIZÍ A VLASTNÍ ZDROJE Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Produkty finančního trhu Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Finanční matematika Zabývá se ukládáním a půjčováním peněz Pojišťováním Odhady rizik Hypotéky, úvěry.
Než začnete podnikat Kdo je můj klient. Kdo je můj klient? S touto otázkou souvisí spousta dalších: Jak velký je „můj trh“? Je tam pro mě místo? Kolik.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Základy úrokového počtu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Materiál pro výukovou oporu zpracovanou v rámci projektu Informační technologie proti bariérám ve vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami.
Půjčka Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_.
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 03 Půjčky a úvěry 2 „Odměna za to, že se člověk vyzná je obrovská. A tresty za neznalost finanční.
Finanční gramotnost: Počítání s procenty. PROCENTA A ÚROK 01 Počítání s procenty 2 Existují 2 skupiny lidí. Ti, kteří úroky platí, a ti, kteří je inkasují.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 15 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 11 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Veronika Dostálková MBA ZADLUŽOVÁNÍ Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
VY_62_INOVACE_ Název výukového materiálu: Termínovaný vklad Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Duben 2013 Předmět: Finanční gramotnost Cílová.
Finanční gramotnost: Peníze a jejich časová hodnota.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Finanční gramotnost: Kdo nám může poradit. NA PORADCI ZÁLEŽÍ … 10 Kdo nám může poradit Člověk s kufříkem se ptá jiného čekajícího na tramvaj: „Promiňte,
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Jednoduché úročení Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Co dělat když ztratíte práci… ?. Ztráta zaměstnání….  Pro mnoho lidí je to nepříjemnou záležitostí.  Dokáže pořádně zacloumat životem a odráží se i.
Kariéra Předmět:Ekonomická praxe Ročník: 2. nástavbového studia - Podnikání Autor: Ing. Alexandra Herbriková Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními.
Finanční matematika 2. část
Kam s penězi, aby nezahálely
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry.
Začínáme finančně plánovat
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Martina Dostálová
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Finanční gramotnost HYPOTEČNÍ ÚVĚR. Finanční gramotnost HYPOTEČNÍ ÚVĚR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ÚVOD DO OBECNÉ EKONOMIE Proč se tím vůbec zabývat?
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
DUM - Digitální Učební Materiál
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
RODINNÝ ROZPOČET (PŮJČKA, HYPOTÉKA)
Transkript prezentace:

Osobní finance a osobní management aneb mějte své peníze pod kontrolou Stachoňová M. Právo a informace, o.s.

Osobní finanční plánování Zabývá se zvoleným cílem i konkrétními možnostmi jedince Pomáhá ujasnit odpovědi na základní finanční otázky Jeho cílem je vytvoření rovnováhy mezi budoucími finančními cíli a současnými zdroji Stachoňová M. Právo a informace, o.s.

Na co si dát pozor? Nepřeceňovat finanční rizika před těmi majetkovými Důkladně zvážit, zda je půjčka jediným možným řešením situace Pokud půjčce řeknete ano, zvažte: - Je úroková míra přiměřená vypůjčené částce? - Jaký je splátkový kalendář? Stachoňová M. Právo a informace, o.s.

Osobní finační plánování – jak začít I. a II. krokIII. krok Definujte si konkrétní požadavky a nároky (co chcete, co potřebujete) Zvažte své dostupné finanční prostředky a spojte s dostupnou nabídkou na trhu → vytvořte kompromis mezi představami a možnostmi Stabilizujte svou stávající finanční situaci a životní úroveň Nepodceňujte možná rizika Spořte vhodně a postupně Zhodnocujte peníze pro budoucí využití Zvažte nutnost půjček a úvěrů Stachoňová M. Právo a informace, o.s.

IV. Krok osobního finančního plánování Kontrolujte, zda vše funguje, jak má Stále spořte pro případ krize nebo naplnění určitého rizika Pokud máte půjčku či úvěr, dodržujte splátkový kalendář Kontrolujte, zda se investice zhodnocují, jak jste plánovali Stachoňová M. Právo a informace, o.s.

CO KDYŽ MŮJ OSOBNÍ FINANČNÍ PLÁN NEVYJDE? Pokud našetříte méně, než jste očekávali, nebo výnosy ze spoření a investování nebudou, jaké jste předpokládali, stále jste na tom nesrovnatelně lépe, než kdybyste v daném období neudělali nic. Přiblížili jste se podstatně víc svému cíli, kterého snáze dosáhnete, i přesto, že vám plán nevyšel podle vašich představ a původních výpočtů. Stachoňová M. Právo a informace, o.s.

Jak zúročit své peníze? InvesticeSpoření Jednorázově u banky, z uložení procenta navíc – dlouhodobé uložení se více vyplatí Investice na akciovém trhu – potřeba počítat s možnými riziky a správně si spočítat reálné výnosy z investicí Peníze se ukládají do banky postupně, ne jednorázově Čím déle běží, tím více se vyplatí Není potřeba jej stále nějak kontrolovat či zvažovat rizika Stachoňová M. Právo a informace, o.s.

Úvěr od banky: Proč splácím víc, než jsem si půjčil? Peníze můžete během dané doby zúročit, zatímco banka ne (jste v opačné situaci, než když jste poskytli peníze bance vy jako investici nebo spoření a ona vám vyplatila úrok), tzn. propůjčila je k vašim obchodům Je lepší si splátky rozložit do více let po menších částkách Stachoňová M. Právo a informace, o.s.

CO DĚLAT, KDYŽ NEMÁM NA SPLÁCENÍ PŮJČKY?  Zamyslete se nad tím, které položky tvoří vaše největší náklady v rozpočtu  Bývají to náklady na bydlení, vodu, energie a paliva, dále potraviny a nápoje, třetí největší položkou bývá nejčastěji doprava, následuje rekreace, kultura a alkohol  Zkuste některou z položek snížit, zrušit, vynechat nebo alespoň dočasně omezit  Vymezte si priority, tedy, co je pro vás momentálně nutností a nezbytností Stachoňová M. Právo a informace, o.s.

Kde hledat práci na internetu? Stačí zadat do jakéhokoliv vyhledávače (seznam, centrum, google atd.) „práce“ či „hledám práci“ a vyjede dlouhý seznam stránek, které nabízí volná místa Ochotně vám poradí a pomohou také zaměstnanci Právo a informace, o.s. Například: Stachoňová M. Právo a informace, o.s.

ŽIVOTOPIS NEBOLI CURRICULUM VITAE Proč ho potřebuji a jak ho vytvořím? Dle životopisu vybírá mnoho zaměstnavatelů své zaměstnance – je proto potřeba jej nepodcenit a vytvořit pečlivě Uveďte všechny své zkušenosti, dovednosti, přednosti Jako návod k tvorbě mohou sloužit například webové portály zivotopis.cz a podobně. Neváhejte požádat o pomoc při tvorbě vašeho životopisu také zaměstnance Právo a informace, o.s. Stachoňová M. Právo a informace, o.s.

√ Nenechte se odradit od svých snů √ Malí lidé sní malé sny, velcí lidé sní velké sny – zvětšete je! √ Nevzdávejte se po prvním neúspěchu √ Nebojte se vytvořit tým lidí, kteří vám se snem pomohou nebo jej dosáhnete společně Zdroj: Stachoňová M. Právo a informace, o.s.