Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu VY_62_INOVACE_ Tvorba rozpočtu Autor Mgr. Marie Grusová Tematická oblast Finanční gramotnost pro gymnázium Ročník Pro 6. ročník víceletého gymnázia Datum tvorby Září – říjen 2012 Anotace Materiál je určen pro výuku volitelného předmětu Finanční gramotnost pro 6. ročník víceletého gymnázia Metodický pokyn Výukový materiál obsahuje základní informace a pojmy úzce související s finanční gramotností, dále navazující grafy, obrázky a výpočty.

2 ANOTACE Tento materiál nám objasní, co je to rodinný rozpočet, jaké jsou relace mezi příjmy a výdaji, dále výpočet rozpočtu a jeho jednotlivé kroky včetně cest přístupu k rozpočtu. Použit bude text včetně názorných obrázků.

3 3. TVORBA DOMÁCÍHO ROZPOČTU
…nebo-li: MÁ DÁTI x DAL

4 Opět začněme úkolem: Prohledejte internet, eventuálně další přístupné zdroje a zjistěte si co nejvíce o situaci hospodaření v českých domácnostech – např. Jaká je jejich situace? Co jim dělá největší problémy? Jaké to má příčiny?

5 VÝPOČET ROZPOČTU Možno použít rozpočtových kalkulaček zveřejněných na internetu (vyhledejte). Zde jsou většinou nalevo příjmy, napravo výdaje. Položka celkem znamená součet každého ze sloupců a nakonec jsou výdaje odečteny od příjmů, nebo-li výsledek, kolik peněz nám ještě zbývá (či naopak, kolik se nám jich nedostává neboli někomu někde dlužíme).

6 Návrh osobního rozpočtu rodiny
PŘÍJMY: Váš příjem, příjem Vašeho partnera, přídavky na dítě nebo alimenty, sociální a jiné dávky, pobíraný důchod, příjem z investic a úroků, příjem z pronájmu, jiné příjmy.

7 2) VÝDAJE: - nájemné,splátky, poplatky,daně - plyn,elektřina,vodné,stočné, - auto, benzín, garáž, pojištění, - stravování, nápoje, obědy, - toaletní potřeby + léky, - oblečení, boty, mobil, internet, - zábava, kino, kultura, TV, - dovolená, cestování, sport, - ostatní výdaje (dárky,restaurace..)

8 ORIENTACE V ROZPOČTU U příjmů – pokud jsou některé získané za delší dobu, nutno rozpočítat na měsíce. U výdajů – nejdříve sestavíme fixní náklady (náklady na bydlení, úvěry, telefon, provoz auta…), potom další nejnutnější výdaje – potraviny, nápoje, hygiena. Měla by zde být i položka na spoření – vytváření rezervy minimálně ve výši 3 % z příjmu pro případ nouze či neočekávaných událostí. Přehodnocení a přizpůsobení výdajů s příjmy – výdaje nutné x luxusní?

9 Vyplatí se mi držet auto s velkou spotřebou. - Nenakupuji impulzivně
Vyplatí se mi držet auto s velkou spotřebou? - Nenakupuji impulzivně? - Potřebuji tolik drahého značkového oblečení a bot? AKTUALIZACE ROZPOČTU: doporučuje se tak 1x za rok a to podle měnících se životních podmínek (zvýšení x snížení příjmu, přestěhování, svatba…)

10 Použité zdroje: Vlastní.


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google