Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Materiál pro výukovou oporu zpracovanou v rámci projektu Informační technologie proti bariérám ve vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Materiál pro výukovou oporu zpracovanou v rámci projektu Informační technologie proti bariérám ve vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami."— Transkript prezentace:

1 Materiál pro výukovou oporu zpracovanou v rámci projektu Informační technologie proti bariérám ve vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami Výuková opora č. 3 – výukový materiál – část 2. fg 10. - fg 16. Název: Finanční gramotnost pro žáky 5. tříd se SVP Autor: Ing. Jan Vaněk

2 ROZPOČET Opakování: Jak si vydělat peníze? správné vzdělání + snaha být odborníkem lepší podmínky pro příjem – lepší živobytí snaha ušetřit na investice

3 ROZPOČET Jak zvýšit příjmy? Zvýšit výdělek Ušetřit plýtvání Jak vydávat lépe? Snížit vydání rozumná výživa omezit zbytečnosti (cigarety, alkohol) dát prostor sportu

4 ROZPOČET Je dobře zapisovat, kam jdou peníze? Kolik stojí měsíčně … SIPO Bydlení (opravy) Voda a energie Jídlo Drogerie Sport atd.

5 ROZPOČET - otázky Jak si vydělat peníze? Jak zvýšit příjmy? Jak vydávat lépe? Je dobře zapisovat, kam jdou peníze?

6 Část 11 ROZDĚLOVÁNÍ OBÁLEK Obálka pro každou činnost

7 Rozdělování obálek Dluhová past = Mám peníze = tak utrácím, Nemám peníze= tak dělám dluhy. Proto mám více dluhů a nevím, jak je splatit. Co je dluhová past?

8 Rozdělování obálek Rozdělím mzdu, abych dožil do nové mzdy. Nezapomenu šetřit na nové úspory. Pro každou činnost = OBÁLKA V rodině dle možností VLASTNÍ OBÁLKY.

9 Rozdělování obálek Obálková metoda = 1) Mám výsledky, kolik do obálek. 2) Nelze přesouvat dluhy do jiných obálek. 3) Nejprve našetřím, potom koupím Co je obálková metoda?

10 Rozdělování obálek - otázky Lze ušetřit, když nakupuji po internetu? Je šetrnost vhodná vlastnost pro lidi?

11 Část 12 ZÁRUKA Ručí dodavatel

12 ZÁRUKA Co je záruční doba? Záruční doba = doba, za kterou lze uplatnit záruku Záruční doba = podle druhu zboží Například potraviny do dne spotřeby: obecné potraviny 8 dní průmyslové zboží 24 měsíců V kupní smlouvě lze sjednat delší dobu

13 Záruka - otázky Jaká záruka je na rozhlasový přijímač? Lze do záruční doby počítat běžné obnošení? Proč? Kde máme reklamovat záruku? (u prodejce nebo u výrobce?) Proč? Umíš uplatnit reklamaci?

14 Část 13 ÚSPORY Proč spořit? Je dobré mít peníze na dobré i špatné časy.

15 ÚSPORY Co jsou zlé a dobré časy? Dobré časy Možnost výhodného obchodu Postupu v zaměstnání Zlé časy: Nemoc Úraz Smrt v rodině Ztráta zaměstnání Konec podniku

16 ÚSPORY Co jsou zlé i dobré časy ? V dospělosti asi na půl roku: Být připraven na všechno Mohu zapojit známé a kamarády Mohu hledat práci v zahraničí

17 ÚSPORY-otázky Proč šetřit? Co nás může potkat? Jaká je obvyklá mez spoření v dospělosti? Co dělat při ztrátě zaměstnání? Abych získal čas na správné rozhodnutí !!!

18 Část 14 PŮJČKY Proč spořit? Je dobré mít peníze na dobré i špatné časy.

19 PŮJČKY Stavba bytů: Uživatel potřebuje bydlet. Má část peněz, jde za stavbyvedoucím. Stavbyvedoucí: staví byty, domy potřebuje peníze za materiál + mzdy dělníkům

20 PŮJČKY Stavbyvedoucí má část peněz, ale potřebuje postavit celý dům. Jdou za stavební spořitelnou: - tam dostávají všechny peníze na půjčku, ručí dlužník svým majetkem (bytem…) Kruh se uzavírá smlouvou.

21 Půjčky Uživatel byt užívá a splácí půjčku. (na 20 až 30 let) Stavební spořitelna vybírá poplatky: za půjčení – úroky + pojištění splácení + vedení (spravování účtu), ale také za zařízení půjčky

22 Část 15 SPLÁTKY Jak šetřit, jak šetrně platit a utrácet  Běžný účet (jak platit)  Spořící účet (jak spořit)  Termínovaný vklad (odhlásit peníze včas)  Podílové listy (podíl na hodnotě podniků)  Dluhopisy (podniku)  Státní dluhopisy ČR  Akcie (podíl na zisku)

23 SPLÁTKY  Jak hospodařit s penězi v bankách:  Běžný účet (jak platit)  Spořící účet (jak spořit)  Termínovaný vklad (odhlásit peníze včas)  Podílové listy (podíl na hodnotě podniků)  Dluhopisy (podniku)  Státní dluhopisy ČR  Akcie (podíl na zisku)

24 SPLÁTKY Přání klienta: Nejvyšší úroky ( když šetřím) Nejnižší úroky (když splácím) Nejmenší nebo žádné poplatky Pohodlí domova – internet Proč platím hypotéku bance?

25 SPLÁTKY Leasing na auto: Najít si do finanční společnost Uzavřít leasingovou smlouvu Splácím leasing – finanční společnost platí můj dluh Po zaplacení je auto moje V případě neplacení auto patří finanční společnosti Doba splácení až 5 let (Auto musí vydělat dvakrát tolik, co leasing) Kde chceš ušetřit na leasing na auto?

26 Část 16 MHD Městská hromadná doprava – čipová karta na jedné jízdence sleva 4 Kč Dlouhodobý cíl: Cestovat MHD co nejlevněji!

27 MHD Přání zákazníků: Kolikrát do města MHD měsíčně? _____ hotově cestu 2 x 11 Kč x ____ = _____ Kč S čipovou kartu 14 Kč x ____ = _____ Kč Rozdíl = _______ Kč / měsíc Vyplatí se za ______ měsíců


Stáhnout ppt "Materiál pro výukovou oporu zpracovanou v rámci projektu Informační technologie proti bariérám ve vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami."

Podobné prezentace


Reklamy Google