Taxus baccata tis červený

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

NÁPRSTNÍK ČERVENÝ DIGITALIS PURPUREA
Tis červený a riziko otravy
Vytvořili nej borci z devítky…
Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova
Nahosemenné rostliny VY_32_INOVACE_009 – 1. sada, Př Přírodopis
HERBÁŘ DŘEVIN V AREÁLU ZÁKLADNÍ ŠKOLY V TEREZÍNĚ
GEOBIOMY Geobiomy=typy krajiny Převládají 4 typy:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Nebezpečné látky Bc. Karolína Růtová
Petržel Petroselinum crispum.
ČISTICÍ PROSTŘEDKY (VÝSTRAŽNÉ SYMBOLY) hořlavé látky
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Doplňující přednáška č. 4 Otravy ryb
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Jetel Luční (Trifolium pratense )
Kyseliny, zásady, otravy jedovatými látkami, ...
 Zásluhou člověka proniklo do evropských zemí už více než jedenáct tisíc nepůvodních druhů rostlin a živočichů.  Některé z nich působí obrovské škody,
NAJZNÁMĚJŠÍ NAHOSEMENNÉ RASTLINY JEHLIČNATÉ STROMY A KEŘE
Konvalinka vonná.
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Rozmnožují se pohlavně - semeny, ta jsou holá bez oplodí, oplození není závislé na vodě jako u výtrusných rostlin,rostliny mají pouze.
NAHOSEMENNÉ rostliny.
TŘÍDA: Kapraďosemenné
Jehličnany.
Jehličnany NAHOSEMENNÉ ROSTLINY.
..a co jste o nich nevěděli
Jedovaté rostliny Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
SEMENNÉ ROSTLINY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY.
Společenstvo polí a sídel
Obsahové látky rostlin Aplikovaná botanika část 2
Významné areny 1.
Jehličnany.
ZEMĚDÝMOVITÉ Fumariaceae.
Nicotiana tabacum Tabák viržinský Dva pěstované druhy (u nás jen na j. Moravě, více SR). Pěstování N.tabacum pro sklizeň listů podmíněno státním monopolem.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Jedovatá okrasa  našich zahrad..
LIPIDY jednoduché složené ISOPRENOIDY.
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
 Z vajíček vznikají semena  Semena jsou nahá, nejsou v plodech  Neplodí (nevytvářejí plody)
Připravil JAN KOMÍNEK© 2016
Jedovaté rostliny.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PREZENTACE NA VYBRANÉ DRUHY ČELEDI TŘEZALKOVITÉ, VŘESOVCOVITÉ (BRUSNICOVITÉ), TYKVOVITÉ Tereza Veřmiřovská, 4. A, 2012/13.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
PRVNÍ POMOC PŘI NEČEKANÝCH UDÁLOSTECH V PŘÍRODĚ II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z.
AS 2 O 3. Základní informace = arsenik, otrušík, dříve utrejch, utrých  bílá pevná látka  velmi toxický  krystalický nebo amorfní prášek nebo hrudky.
L ilek černý S o l a n u m n i g r u m. Říše: rostliny (Plantae) Podříše: vyšší rostliny (Cormobionta) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší.
RULÍK ZLOMOCNÝ říše:rostliny podříše:cévnaté rostliny oddělení:krytosemenné třída:vyšší dvouděložné řád:lilkotvaré čeleď lilkovité rod:rulík Vypracovaly:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Mgr. Barbora Pustovojtová Mgr. Josef Henzl Třída: Jehličnany.
Nahosemenné Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY rozmnožují se semeny, která nejsou ukryta v plodu
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Vyšší rostliny (Cormobionta)
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Nahosemenné rostliny (odd. Gymnospermae) – 2. část
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
VY_32_INOVACE_04-47 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
seminář a praktika z chemie
Rulík zlomocný- Atropa bella-donna
Jedovaté rostliny Dominika Soudková 3.B.
Invazní rostliny 1 Markéta Láchová, 7.E.
Číslo projektu dum.KVĚTEM 0.7 Název školy Předmět Květinářství
JEHLIČNANY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY.
Rostliny semenné rozmnožují se semeny
Transkript prezentace:

Taxus baccata tis červený Taxus cuspidata tis japonský Taxaceae T. baccata: ohrožený druh ve stř. Evropě (původní druh, tisiny ) T.cuspidata: okrasný druh, často vysazován Jedovatá celá rostlina s výjimkou míšku, zvláště nebezpečná semena, Taxin , směs diterpenů a glykosidů Zvracení bolesti břicha, zrychlené a poté mělké dýchání, smrt.

Biota orientalis zeravec východní Cupressaceae Okrasné výsadby stejně jako zerav západní, Thuja occidentalis. Původem ve vých.Asii. Silice thujon, pinen a fenchon.Silně dráždí sliznice, poškození ledvin, dříve nebezpečné abortivum. Používán v homeopatii (riskantní).

Nerium oleander oleandr obecný Apocyanaceae toješťovité Thevetia peruviana Keř nebo nízký strom, domovem ve Středozemí. U nás okrasný druh v bytech, přes léto i na zahradách a balkonech, snadno a bohatě vykvétá. Jedovatá celá rostlina, zvláště listy, vůně květů působí omamně (narkogenní vliv). V listech až 1,5% kardioaktivních glykosidů (oleandrin, deacetyloleandrin a štěpné produkty strofantinu: neriin, neriantin). Otrava po žvýkání listů nebo květů (děti!). Smrtelná dávka v 5-6 g extraktu ze dřeva nebo kůry. Zvracení, rozšíření zorniček, studený pot. Horečky až 40°C, průjmy, v moči krev. Dermatitidy při kontaktu se šťávou listů. Jedovatý i med. Otravy i u zvířat (skot, koně), zvláště citlivé husy. Dříve jako jed proti krysám (listy do děr)

Cyclamen europaeum brambořík evropský Primulaceae Vzácný druh, světlé lesy. Pěstovaný Cyclamen persicum má shodnou toxicitu. Glykosid cyclamin (termolabilní).Otravy požitím syrových hlíz: průjmy, křeče. Černá zvěř imunní.

Daphne mezereum lýkovec jedovatý Thymeleaceae Vzácný druh, světlé lesy na vápenitém podkladu Glykosid dafnin v květech, pryskyřičný mezerein v kůře. V semenech olej. Mezerein vyvolává dráždění a zpuchýřnatění kůže (dobře se vstřbává, smrtelné otravy i sliznicemi). Vnitřně koliky, záněty ledvin. 10 -12 peckovic - letální

Euphorbia pulcherrima „vánoční hvězda“, Poinsettia Euphorbiaceae Hojně pěstovaný a nabízený sezónní okrasný druh V latexu několik různých dráždivých látek (euforbon, kyselina euforbiová, silice). Puchýře, vředy, mléko nebezpečné při podráždění oka. Při prodeji zasluhuje označení.

Juniperus sabina chvojka klášterská Cupressaceae suchomilný jehličnan, cirkumpolární Vysazován jako okrasný Terpenický alkohol sabinol a další terpeny (sabinen, pinen). Silně dráždivý pro pokožku, vnitřně vyvolává katary, průjmy, záněty ledvin, nebezpečné abortivum, časté letální průběhy (odvary v lidovém použití proti cizopasníkům).

Toxicodendron quercifolium Jedovatec dubolistý Anacardiaceae T. radicans Keř s poléhavými šplhavými větvemi, sev. Amerika, u nás již zřídka v parcích a zahradách. Patrně nejjedovatější rostlina na severní polokouli. Příbuzné druhy Rhus typhina a Cotinus coggygria viz dále. Všechny části rostliny extrémně jedovaté. Sekreční kanálky s černajícím latexem, toxický je urushiol, těkavý derivát fenolu. Kromě přímé toxicity je urushiol také silný alergen se sensibilačními efekty. Urushiol vyvolává puchýře na kůži již v dávce 0,001 mg (!!!), k intoxikaci stačí dotek rostliny nebo kontaminovaného hmyzu. Příznaky až za 12-24 hodin po kontaktu s rostlinou, svědivý zánět s leukocytární infiltrací, po vyhojení leukoderma (bělavá jizva). Zvýšená citlivost u některýcch osob je dědičná

Rhus typhina Škumpa orobincová Anacardiaceae Strom nebo keř s hnědě plstnatými větvemi z příbuzenstva jedovatců. Snadno se spontánně šíří semeny. Jedovatá celá rostlina . V latexu silice a pryskyřice. Potřísnění latexem vyvolává dermatitidy a alergie jako u jedovatců Toxicodendron, ale kontaktní jedovatost značně nižší.

Cotinus coggygria Ruj (škumpa) vlasatá Anacardiaceae Keř až 3 m vysoký z příbuzenstva jedovatců (Toxicodendron). Často v parcích a zahradách Jedovatá celá rostlina, podobně jako ostatní škumpy (Rhus). Potřísnění latexem vyvolává dermatitidy a alergie jako u jedovatců Toxicodendron, ale kontaktní jedovatost značně nižší (srv. Rhus).