Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Zásluhou člověka proniklo do evropských zemí už více než jedenáct tisíc nepůvodních druhů rostlin a živočichů.  Některé z nich působí obrovské škody,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Zásluhou člověka proniklo do evropských zemí už více než jedenáct tisíc nepůvodních druhů rostlin a živočichů.  Některé z nich působí obrovské škody,"— Transkript prezentace:

1  Zásluhou člověka proniklo do evropských zemí už více než jedenáct tisíc nepůvodních druhů rostlin a živočichů.  Některé z nich působí obrovské škody, přesto je boj s nimi zatím nedostatečný a ekonomicky nákladný - ročně stojí minimálně 12 miliard eur.

2  Snaha zabránit šíření neevropských živočichů a rostlin, které jsou mnohdy pro původní druhy značným nebezpečím.  Podle odhadů stojí boj proti invazivním druhům, které mohou narušovat přírodní rovnováhu a dokonce i ohrožovat zdraví lidí, ročně minimálně asi 310 miliard korun.

3  Z jedenácti tisíc druhů zavlečených člověkem do evropských zemí představují více než polovinu rostliny a více než třetinu bezobratlí živočichové.  Pro Českou republiku DAISIE uvádí 1354 nepůvodních druhů rostlin (původních je kolem tří tisíc), 505 bezobratlých a řádově desítky hub, plazů, ptáků a savců.

4 Na naše území v minulosti pronikli:  norek americký silně negativní vliv na populace kriticky ohrožené užovky likviduje populaci rovněž kriticky ohroženého raka kamenáče

5  norek americký

6  ondatra pižmová

7  psík mývalovitý

8  mýval severní

9  Nutrie Při větším počtu jedinců tak dokáží téměř zcela spást pobřežní vegetaci a břehy rozhrabat, čímž významně napomáhají erozi.

10  Nutrie

11  Potkan - proniknutí potkana do Evropy vedlo k morové epidemii, která zdecimovala středověkou Evropu.

12  mnohé druhy raků rak červený

13  plzák španělský Každý plzák španělský může každoročně naklást až 220 vajíček.

14 Z rostlin jsou známé například:  vejmutovka Tvoří velké množství semen - uchycuje se i ve skalních štěrbinách a na okrajích skal, kde naše původní borovice lesní již růst nedokáže.

15  vejmutovka Zastiňuje tam vzácnou světlomilnou květenu, která tak mizí. Proto je hrozbou pro chráněná území, jako je např. národní park České Švýcarsko.

16  vejmutovka

17  křídlatka

18  bolševník velkolepý Jedna rostlina je schopná vytvořit až 20 tisíc klíčivých semen. Místy výskyt kalamitní. Majitelé napadených pozemků mají ze zákona povinnost ho hubit - velmi obtížné.

19  bolševník velkolepý Je velmi nebezpečný, obsahuje fototoxické látky. Po kontaktu s rostlinou a následném oslunění se vytvářejí velmi bolestivé a obtížně hojitelné puchýře. Nebezpečné je i nadýchání ve vzduchu rozprášených šťáv při kosení.

20  bolševník velkolepý

21  akát trnovník akát - přistěhovalec z Ameriky, který postupně vytlačuje evropské dřeviny

22  akát

23 Akát má silnou tendenci se šířit a produkuje chemické látky potlačující růst původních rostlin. Celá rostlina kromě květů je jedovatá, nejvíce semena. Otrava se projevuje bolestmi břicha, průjmem, křečemi, v těžších případech i dechovými a srdečními potížemi a může končit i smrtí.

24  pajasan Obdobně jako trnovník akát, i tento druh má schopnost produkovat organické sloučeniny, které potlačují růst jiných rostlin.

25  pajasan


Stáhnout ppt " Zásluhou člověka proniklo do evropských zemí už více než jedenáct tisíc nepůvodních druhů rostlin a živočichů.  Některé z nich působí obrovské škody,"

Podobné prezentace


Reklamy Google