Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JEHLIČNANY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JEHLIČNANY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY."— Transkript prezentace:

1 JEHLIČNANY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY

2 JEHLIČNANY Jsou nahosemenné rostliny – dřeviny (stromy nebo keře)
STROMY: smrk, borovice, modřín, jedle… KEŘE: jalovec, tis…

3 TĚLO JEHLIČNANŮ KOŘEN + postranní kořeny
KMEN (stonek) + postranní stonky (větve) LISTY (jehlice) – neopadávají (kromě modřínu)

4 KVĚTY Jednoduché květy – jsou jednopohlavné (samčí nebo samičí)
SAMČÍ KVĚT: tyčinky + prašné váčky s pylovými zrny SAMIČÍ KVĚT: plodolisty se dvěma vajíčky Květy se sdružují a vytvářejí SAMČÍ nebo SAMIČÍ šištice

5 JEDNODOMÉ A DVOUDOMÉ ROSTLINY
ROSTLINY JEDNODOMÉ = mají samčí i samičí květy na jedné rostlině (např. borovice) ROSTLINY DVOUDOMÉ = samčí a samičí květy jsou na dvou rostlinách, zvlášť (bez blízké přítomnosti té druhé se nerozmnoží – např. tis červený)

6 POHLAVNÍ ROZMNOŽOVÁNÍ
1/ OPYLENÍ = přenos pylového zrna (větrem, hmyzem) 2/ OPLOZENÍ = splynutí pohlavních buněk Poté se vyvíjí SEMENO, to je křídlaté a šíří jej vítr (od oplození do uzrání semene uběhne několik let)

7 NEPOHLAVNÍ ROZMNOŽOVÁNÍ
Nepohlavní neboli vegetativní rozmnožování (řízkování): odříznutá větvička se šikmo zapíchne do půdy a stromek zakoření (souvislost s regenerací)

8 VÝZNAM JEHLIČNANŮ Tvoří jehličnaté lesy nebo jsou součástí lesů smíšených Surovina pro průmysl - stavby, papír… Produkují kyslík Zadržují vodu Poskytují úkryt zvěři Citlivé na výskyt oxidů síry

9 POUŽITÉ ZDROJE Výsledky obrázků Google pro omorica: [online] [cit ]. Dostupné z: Výsledky obrázků Google pro ZAHRADY | Garten.cz: [online] [cit ]. Dostupné z: Výsledky obrázků Google pro :: ŠKOLÁKOV: [online] [cit ]. Dostupné z: Výsledky obrázků Google pro a jehličnaté stromy: [online] [cit ]. Dostupné z: Výsledky obrázků Google pro portál RVP: [online] [cit ]. Dostupné z: Výsledky obrázků Google pro dřeviny - jehličnaté a listnaté: [online] [cit ]. Dostupné z:

10 POUŽITÉ ZDROJE Výsledky obrázků Google pro [cit ]. Dostupné z: Výsledky obrázků Google pro web: [online] [cit ]. Dostupné z: Výsledky obrázků Google pro dřevo, kulatina, pořez kulatiny | VODŇANSKÝ Forest: [online] [cit ]. Dostupné z: Výsledky obrázků Google pro [cit ]. Dostupné z: JURČÁK, Jaroslav; FRONĚK, Jiří . Přírodopis 7. Olomouc : Prodos, s.


Stáhnout ppt "JEHLIČNANY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY."

Podobné prezentace


Reklamy Google