Zobrazování - základy..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZOBRAZOVÁNÍ A NORMALIZACE V TECHNICKÉ DOKUMENTACI
Advertisements

TVAROVÉ A ROZMĚROVÉ PARAMETRY V OBRAZOVÉ DOKUMENTACI
Druhy čar. Druhy čar Tloušťky čar Základní typy čar - příklady PLNÁ ČÁRA (tenká, tlustá, velmi tlustá) Velmi tlustá: obrys nešrafovaných konstrukcí.
2.9.1 Rozšíření euklidovského prostoru o nevlastní prvky
Kótované promítání – úvod do tématu
Zakreslování konstrukcí
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZOBRAZOVÁNÍ V ŘEZECH A PRŮŘEZECH
ZOBRAZOVÁNÍ A NORMALIZACE V TECHNICKÉ DOKUMENTACI
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
GEOMETRICKÉ MODELOVÁNÍ
Axonometrické promítání
Zjednodušování obrazů
OZUBENÁ KOLA.
ZÁKLADY DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE.
Strojírenství Technické kreslení Pravoúhlé promítání (ST16)
TECHNICKÉ ZOBRAZOVÁNÍ
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
ZJEDNODUŠENÉ ZOBRAZOVÁNÍ, PŘERUŠOVÁNÍ OBRAZCŮ
TECHNICKÉ KRESLENÍ Autor: Luboš Šlechta Datum: Třída: 8 - 9
ZOBRAZOVÁNÍ V ŘEZECH A PRŮŘEZECH
Technické kreslení Svět práce, 7. ročník
3.Definování rozměrů zobrazených předmětů.
Strojírenství Technické kreslení Řezy tělesem (ST18)
Technické kreslení Pravoúhlé promítání
Technické kreslení Řezy a průřezy
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Úsečka Ve skutečné velikosti se úsečka zobrazí jen tehdy, leží-li v rovině rovnoběžné ( totožné) s průmětnou p nebo n. To znamená, že pokud je půdorys.
Technické zobrazování
Tato prezentace byla vytvořena
Kótované promítání – zobrazení roviny
Strojírenství Technické kreslení Technické zobrazování (ST15)
ŘEZY A PRŮŘEZY.
Kótované promítání – zobrazení dvojice přímek
2.KÓTOVANÉ PROMÍTÁNÍ Označíme: s směr promítání, sp
Tato prezentace byla vytvořena
4 Základy - pojmy Střed promítání ,,O“ Hlavní bod snímku ,,H“ Konstanta komory ,,f“ Osa záběru Střed snímku ,,M“ Rámová značka (měřický snímek) Úvod do.
TECHNICKÉ ZOBRAZOVÁNÍ
Technická grafika a konstruování
Kótované promítání – zobrazení přímky a úsečky
TECHNICKÉ KRESLENÍ ŘEZ A PRŮŘEZ
Zakreslování schodišť
PRAVOÚHLÉ PROMÍTÁNÍ – ÚVOD[1]
TECHNICKÉ KRESLENÍ NÁZORNÉ PROMÍTÁNÍ[1]
Kosoúhlé promítání.
Druhy čar Bogdan Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bogdan Nogol. Dostupné z Metodického portálu
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení vazníkové konstrukce střech. Půdorys vazníkové.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení jak se kreslí jednoplášťová střecha, jak.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad kreslení stropů s rovným podhledem a zavěšených.
Mgr. Vilibald Schlapák ZÁKLADY KÓTOVÁNÍ Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření:
HRANOL, JEHLAN v kótovaném promítání Blan ka Wagnerová Úvod do studia DG.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení stropu s viditelnými trámy a sklopeného.
Základy technického zobrazování
KÓTOVÁNÍ určení rozměrů nebo polohy předmětu
Technické zobrazování
Stropní konstrukce – III. část
Druhy čar Bogdan Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bogdan Nogol. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Technické zobrazování Vypracoval: Lukáš Karlík
Pravidla pro zobrazování na výkresech
Pravoúhlé a kosoúhlé promítání
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ. 1
Skutečná velikost úsečky
Digitální učební materiál
Druhy čar podle průběhu
Typy čar VY_32_INOVACE_26_522
Vybrané promítací metody
Kolmost přímky a roviny
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. Lenka Doušová
Transkript prezentace:

Zobrazování - základy.

Metody zobrazování technických předmětů: Promítací rovina Promítací paprsky A) středové Princip: předmět pozorovatel Průmět předmětu Průmět předmětu ve sklopené rovině Sklopená promítací rovina

Druhy středového promítání:

Sklopený průmět předmětu Metody zobrazování technických předmětů: průmětna B) rovnoběžné pravoúhlé Princip : předmět Průmět předmětu pozorovatel Promítací paprsky Sklopený průmět předmětu Sklopená průmětna Poznámka: promítací paprsky dopadají na promítací rovinu kolmo !!!

Druhy pravoúhlého promítání Metoda 1 (E) Základní pro zobrazení na výkresech Metoda 2 (A)

Metody zobrazování technických předmětů C) Axonometrické promítání Princip: Stejný jako u rovnoběžného pravoúhlého promítání s tím rozdílem že: promítací paprsky a promítací rovina nesvírají úhel 90 stupňů = Paprsky nedopadají na promítací rovinu jako kolmice

Druhy axonometrického promítání Obvyklé užití v elektrotechnice pro doplňkové zobrazení

pro zobrazení technických předmětů na výkresech a Závěr pro grafické dokumenty: Pravoúhlé promítání (metoda E a metoda A) normalizované jako hlavní výrazové prostředky pro zobrazení technických předmětů na výkresech a jako prostředek pro případné (nepovinné doplňkové zobrazení na výkresech, schématech a dalších dokumentech (Technické zprávy….) Axonometrické promítání určené jako prostředek pro případné (nepovinné) doplňkové zobrazení na výkresech, schématech a a dalších dokumentech (Technické zprávy….)

Základní ustanovení pro zobrazení metodou E a metodou A: Viditelné obrysové čáry a hrany se vykreslují souvislou tlustou čarou Skryté hrany a obrysy se vykreslují pouze tehdy jestliže zvyšují vypovídací schopnost zobrazení a vykreslují se čárkovanou tenkou čarou Osy symetrie se vykreslují u symetrických předmětů a prvků tak, aby přesahovaly přes vykreslené vnější hrany předmětu či prvku. Vykreslují se čerchovanou čarou (s jednou tečkou) kreslenou tence

Princip metody E: 6 směrů promítacích paprsků: 1,2,3,4,5,6 6 průměten za zobrazovaným předmětem viz obrázek příslušný promítací paprsek je vždy kolmý na příslušnou průmětnu Průmětna pro paprsky 1 Sdružená průmětna 1 - Pohled zepředu 2 - Pohled shora 3 - Pohled zleva 4 - Pohled zprava 5 - Pohled zespodu 6 - Zadní pohled (Pohled zezadu) 6 průmětů (pohledů): Zobrazovaný předmět

Princip metody A: 6 směrů promítacích paprsků: 1,2,3,4,5,6 6 průměten před zobrazovaným předmětem příslušný promítací paprsek je vždy kolmý na příslušnou průmětnu Podobně jako u metody E: vzniká 6 průmětů POZOR: vzhledem k umístění průměten před předmětem – průměty jsou jiné než u metody E

Rozlišení použité metody při zobrazení na výkresu: Značka metody 1 (E) Značka metody 2 (A) Umístění značek na výkresu:

Závěry pro tvorbu výkresu: Celý soubor výkresů technického díla musí být zpracován stejnou metodou Ze 6 základních pohledů se použije vždy pouze ty pohledy, které efektivně a jednoznačně definují tvar předmětu a jeho prvků Pohled ze předu se zobrazuje (kreslí) vždy Jako pohled zepředu se volí pohled, který má - největší vypovídací hodnotu o tvaru předmětu - co nejvíce ploch předmětu v tzv, průčelné poloze 5. Kromě uvedených 6 základních pohledů má zpracovatel výkresu k dispozici další výrazové prostředky: pohled označeným směrem pomocný pohled částečný pohled rozvinutý pohled zobrazení vynesené podrobnosti dále zobrazení řezů zobrazení průřezů a prostředky smluvního zobrazení Prostředky uvedené v bodě 5. mohou zefektivnit zobrazení a nahradit 1 nebo více pohledů (mimo pohled zepředu – nárys)