Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technické zobrazování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technické zobrazování"— Transkript prezentace:

1 Technické zobrazování
Existují dva typy zobrazení objektů. Oba vychází z určitých pravidel. Pracují s orientací souřadného systému XYZ (metoda 2D nebo 3D).

2 Jednotlivé typy zobrazení vznikají promítáním objektu pomocí pomyslných sledovacích paprsků - promítacích přímek. Objekty jsou pomocí promítacích přímek promítány na rovinu- promítací rovina (průmětna). Mezi základní metody promítání patří: rovnoběžné promítání kosoúhlé promítání středové promítání

3

4 PRAVOÚHLÉ PROMÍTÁNÍ Nejrozšířenější promítání ve strojírenství. Objekt je promítán na tři až šest navzájem kolmých průměten. Zobrazovaný předmět protínáme rovnoběžnými promítacími přímkami, jejichž směr svírá s průmětnou pravý úhel. Obrazy získané pravoúhlým promítáním jsou dvourozměrné. Předmět se může zobrazit až v šesti hlavních směrech Za hlavní pohled se volí takový obraz, který obsahuje nejvíce informací.

5

6 METODY PRAVOÚHLÉHO PROMÍTÁNÍ
Dvě metody pravoúhlého promítání Liší se umístěním objektu vůči pozorovateli a průmětnám. Jejich název je odvozen z umístění v soustavě navzájem kolmých rovin. Soustava rovin je rozdělena na čtyři kvadranty. Pro promítání se využívá prvního a třetího kvadrantu.

7

8 Obě metody pravoúhlého promítání umožňují promítnutí předmětu celkem na šest navzájem kolmých průměten. Ve výkresové dokumentaci se používá značení promítání příslušnou značkou umístěnou v rohovém razítku nebo v jeho blízkosti.

9

10

11

12

13 AXONOMETRICKÉ PROMÍTÁNÍ
Obrazy poskytují velmi názornou představu o skutečném tvaru zobrazovaného objektu. Metody axonometrického zobrazení objektů: Technická izometrie (pravoúhlá) Technická dimetrie (pravoúhlá) Kosoúhlá dimetrie

14

15 ZOBRAZOVÁNÍ JEDNODUCHÝCH TĚLES
Základní geometrická tělesa - hranol, jehlan, válec, kužel, koule, anuloid. Každé technické těleso se skládá z těchto základních geometrických těles. Při zobrazování geometrických těles vystačíme zpravidla s dvěma průměty. Pokud použijeme kótování, tato tělesa úplně určíme jedním průmětem.

16

17 ZOBRAZOVÁNÍ SLOŽENÝCH TĚLES
Složená tělesa jsou sestavena z jednotlivých základních geometrických těles.

18 ZOBRAZOVÁNÍ PRŮNIKŮ Průnikem je společnou část dvou nebo více
geometrických těles. Na výkresech kreslíme jen průnik jejich povrchů. Průnikové čáry mohou být rovinné nebo prostorové a promítají se jako úsečky,oblouky kružnic nebo jiné křivky. Při zobrazování průniků rozlišujeme: přesné průniky nedůležité průniky neurčité průniky

19


Stáhnout ppt "Technické zobrazování"

Podobné prezentace


Reklamy Google