Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technické kreslení Svět práce, 7. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technické kreslení Svět práce, 7. ročník"— Transkript prezentace:

1 Technické kreslení Svět práce, 7. ročník
VY_32_INOVACE_340, 17. sada, SP ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základy technického kreslení, přehledně a názorně žákům vysvětluje způsob technického zobrazení těles Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy  Žák se seznámí se základy technického kreslení, zhotoví jednoduchý technický výkres se všemi jeho technickými náležitostmi Pro koho je materiál určen  Žáci 7. ročníku ZŠ Autor  Mgr. Martina Špačková Datum vzniku   Vzdělávací oblast  Člověk a svět práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková. 1

2 TECHNICKÉ KRESLENÍ V. část
TECHNICKÉ ZOBRAZENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Vitulová

3 TECHNICKÉ ZOBRAZENÍ Plošná zobrazení skutečných trojrozměrných předmětů musí být přiměřeně názorné, ne příliš obtížné pro porozumění, ani pro vlastní kreslení. Obrázky nakresleného předmětu mají být výrazné, s velkým rozdílem tloušťky obrysových a ostatních čar. K zobrazení předmětu se užívají promítání: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

4 TECHNICKÉ ZOBRAZENÍ promítání názorné – na jednu průmětnu.
Hodí se pro rychlou představu o tvaru součásti, pro výukové účely, pro výkresy pracovních postupů, návody na obsluhu strojů apod. Obrázky se však nedají spolehlivě kótovat a uplatňují se jen tam, kde je rozhodující názornost. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

5 TECHNICKÉ ZOBRAZENÍ promítání pravoúhlé (kolmé) – na tři průmětny
Plochy na kterých se předmět promítá nazýváme hlavní průmětny a jsou to půdorysná, nárysná, a bokorysná průmětna. Jsou k sobě kolmé a protínají se v osách x, y, z. Zobrazení pohledů si představíme pomocí promítacích paprsků. Díváme-li se na těleso: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

6 TECHNICKÉ ZOBRAZENÍ zepředu – odvodíme NÁRYS shora – odvodíme PŮDORYS
z boku – odvodíme BOKORYS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

7 POHLED SHORA POHLED ZEPŘEDU POHLED Z BOKU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

8 Úkol č. 5 Na výkres formátu A4 narýsuj nárys, půdorys a bokorys tělesa, které jsi obdržel(a). Vyrýsuj i okraje a popisové pole. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

9 Použité zdroje [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Autor neuveden. Technický výkres. [online]. [cit ] . Dostupný na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.


Stáhnout ppt "Technické kreslení Svět práce, 7. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google