Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technická grafika a konstruování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technická grafika a konstruování"— Transkript prezentace:

1 Technická grafika a konstruování
technické výkresy, technické zobrazování, kótování

2 Druhy technických výkresů
Podle způsobu zhotovení: Náčrt – vytvořený od ruky, bez ohledu na měřítko. Originál – vytvořený pomocí kreslících pomůcek, při dodržení závazných pravidel (norem). Kopie – vytvořená z originálu rozmnožovacím způsobem. Technické výkresy v oboru: strojírenství, elektrotechnika a stavebnictví.

3 Normalizace Zhotovování technické a výkresové dokumentace je problematika nadnárodní. K tomu aby byla srozumitelná, musí být zpracována podle určitých pravidel – technických norem

4 Výkresový list Výkresový list obsahuje: popisové pole, kreslící plochu, souřadnicovou síť, značky pro oříznutí a středící značky.

5 Tloušťka čar, výška písma, typ měřítka
Tloušťky čar na výkresech v mm: 0,13 0,18 0,25 0,35 0,5 0,7 1,0 1,4 2 Výška písma v mm: 1,8 2,5 3, Typ měřítka: Skutečná velikost 1:1 Měřítko zvětšení 2:1 5:1 10:1 20:1 50:1 Měřítko zmenšení 1:2 1:5 1:10 ..

6 Typy čar

7 Zobrazování na výkresech
Středové Pravoúhlé promítání promítání

8 Pravoúhlé promítání –v 1. kvadrantu
A-čelní pohled (nárys) B-pohled shora (půdorys) C, D- boční pohled (bokorys) Na výkrese: ISO – E „evropské“

9 Pravidla zobrazování Pohledy dle zvolené metody promítání se neoznačují – sdružené pohledy. Pohledy neodpovídající metodě promítání se musí označit – nesdružené pohledy (na obr. pohled A).

10 Řezy a průřezy Rozdíl mezi řezem a průřezem: Řez – zobrazení částí tělesa, které leží v rovině a za ní. Průřez – zobrazení částí tělesa přímo v rovině průřezu.

11 Řezy a průřezy - šrafování

12 Kótování - pojmy a pravidla
Kóta je číslo určující velikost rozměrů nebo polohu předmětu bez ohledu na měřítko. Délkové rozměry na výkrese se kótují v milimetrech, jednotka se neuvádí. Rovinné úhly se kótují v úhlových stupních a značky jednotek se uvádí vždy. Každý prvek na výkrese se kótuje pouze jednou. Kóty se umisťují do pohledu nebo řezu, v němž je jasný vztah ke kótovanému prvku. Všechny informace o rozměrech potřebné k úplnému popsání předmětu musí být uvedeny na výkrese.

13 Provedení kót

14 Kótování průměrů a děr Průchozí díry a neprůchozí díry.

15 Kótovaní poloměrů a zkosení

16 Kótování řetězcové a od společné základny

17 Konec


Stáhnout ppt "Technická grafika a konstruování"

Podobné prezentace


Reklamy Google