OSN (United Nations Organization)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Globalizace Mezinárodní organizace
Advertisements

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Nadnárodní společenství
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Mezinárodní politické organizace a seskupení
ORGANIZACE SPOJENÝCH NÁRODŮ
OSN OSN= organizace spojených národů
Severoatlantická aliance Evropská unie
Mezinárodní integrace
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_20.
Historie a práce II. výboru v rámci Valného shromáždění OSN a Valného shromáždění Pražského modelu OSN.
Mezinárodní organizace
Světové organizace.
OSN „Je to tvůj svět.” Z materiálů Marka Vargy a Pearla A. Forbese upravil a editoval Vít Zahradníček.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Organizace spojených národů
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
OSN – Organizace spojených národů
Mezinárodní organizace a OSN
Anotace Žák se formou prezentace seznámí s Organizací spojených národů  
MEZINÁRODNÍ SPOLEČENSTVÍ
Nadnárodní společenství
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_ 11- OSN.  Vznikla z členských států protifašistické koalice v roce 1945 jako pokračovatelka meziválečné Společnosti národů VY_32_INOVACE_.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vypracovaly: Monika Molnárová Petra Zajíčková
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Organizace spojených národů
Organizace spojených národů
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Mezinárodní organizace
UNITED NATIONALS ORGANIZATION*ORGANIZAC E SPOJENÝCH NÁRODŮ*OSN Vypracovala:Lenka Bokůvková Třída:9.A Datum:15.dubna 2008.
OSN Organizace spojených národů Hynková, Ptáček, Baše, Ondra, Zámečník.
Dnešní svět.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Anežka Dvořáková, Barbora Suchomelová, Vítek Piskač, Matěj Keblovský
Společnost národů, její vznik a úloha
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : červen.
OSN-základní informace  Předchůdce: Společnost národů  Vznik: 26. června 1945 – oficiálně 24. října 1945  Sídlo: New York,USA  Členové: 193 členských.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Anglický název: United Nations Organization Český název: Organizace spojených národů.
VY_32_INOVACE_Fi_III_23 Název Politická a hospodářská seskupení států světa, mezinárodní organizace, OSN Název projektu: OP VK Registrační.
Základní informace OSN je mezinárodní organizace, jejímiž členy jsou téměř všechny státy světa. V současné době má 193 členů.
9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne Patrik Pavlica Renata Schiebertová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
SVĚTOVÁ SPOLEČENSTVÍ. 1. Organizace spojených národů (OSN) Založena roku 1945 v San Franciscu Cílem OSN je zachování míru a bezpečnosti ve světě a spolupráce.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,7_10_.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
OSN.
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Mezinárodní organizace
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Plány na uspořádání světa po druhé světové válce
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (anglicky United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) je jedna ze 14 mezistátních.
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Severoatlantická aliance
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
VY_32_INOVACE_60_Svět kolem nás
Transkript prezentace:

OSN (United Nations Organization)

Co je to OSN? Mezinárodní organizace, která vznikla po druhé světové válce jako záruka míru, bezpečnosti a rozvoje ve světě. Desítky jejich programů, rad, fondů, výborů a komisní řeší nejrůznější problémy na planetě od chudoby po šíření jaderných zbraní.

Hlavní sídla: New York, Ženeva, Vídeň Založení: 26. června 1945 v San Franciscu na základě Charty OSN (50 členů včetně ČSR) Cíl: zachování mezinárodního míru a bezpečnosti a zajištění mezinárodní spolupráce Hlavní sídla: New York, Ženeva, Vídeň V současnosti má OSN 192 členských států a zaměstnává na 40 000 lidí. Oficiální jazyky: arabština, čínština, francouzština, angličtina, ruština a španělština.

Struktura Charta OSN ustanovila šest základních orgánů OSN, a to Valné shromáždění, Radu bezpečnosti, Ekonomickou a sociální radu, Poručenskou radu, Mezinárodní soudní dvůr a Sekretariát. Zabývají se vším od práv žen po telekomunikace, intelektuální práva, světový obchod, problém drog a nemocí, meteorologii, turismus, jednotlivé konflikty ve světě, klimatické změny či vzdělání.

Valné shromáždění Valné shromáždění zasedá pravidelně jednou do roka, může ale dojít i na svolání mimořádné schůze. Každý členský stát v něm má jeden hlas Zabývá se zprávami ostatních orgánů OSN Volí členy Rady bezpečnosti Společně s Radou bezpečnosti volí soudce Mezinárodního soudního dvora

Rada bezpečnosti Udržuje mír a bezpečnost na mezinárodní scéně Rada doporučuje Valnému shromáždění jmenování generálního tajemníka, přijetí nových zemí a společně se shromážděním volí soudce Mezinárodního soudního dvora. Má 15 členů

Ekonomická a sociální rada Zabývá se ekonomickými a sociálními otázkami a formuluje doporučení pro jednotlivé země i celou OSN. Má 54 členů volených na tříleté období Valným shromážděním

Poručenská rada Poručenskou radu tvoří stálí členové Rady bezpečnosti Rada měla dohlížet na správu jedenácti území spadajících do poručenské soustavy a připravit je na samosprávu či samostatnost Má 5 členů: Čína, Francie, Rusko, Velká Británie a USA O svolání může rozhodnout předseda nebo pokud si to vyžádá většina členů Poručenské rady

Mezinárodní soudní dvůr Tvoří jej 15 soudců (9 let), které volí zvlášť Valné shromáždění a zvlášť Rada bezpečnosti Jsou voleni na devět let, ale mohou být zvoleni znovu. Má sídlo v Haagu Soud se řídí statutem, který byl přijat spolu s Chartou

Sekretariát Sekretariát tvoří 7500 úředníků v různých zemích světa Poskytují servis ostatním orgánům OSN a zajišťují jejich organizaci a správu

Historie Organizace je následovnicí Společností národů založené po první světové válce na základě mírové konference ve Versailles U jejího zrodu stálo tehdejší Československo jako spojenec vítězných států tzv. Dohody. Organizace spojených národů zahájila činnost 24. října 1945 po přijetí Charty OSN navržené na konferenci v San Francisku o půl roku dříve. První Valné shromáždění se konalo v lednu 1946 v Londýně.

Odborné organizace OSN Mezinárodní fond pro rozvoj zemědělství (IFAD) Centrum OSN pro lidská obydlí (Habitat) – UNCHS Organizace OSN pro vzdělávání, vědu a kulturu (UNESCO) Světová zdravotnická organizace (WHO) Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) Dětský fond OSN (UNICEF)

Program OSN pro životní prostředí (UNEP) Institut OSN pro výcvik a výzkum – UNITAR Organizace OSN pro průmyslový rozvoj – UNIDO Fond OSN pro populační činnost – UNFPA Mise dobrovolné pomoci OSN v Afghánistánu a Pákistánu - UNGOMAP

Zdroj: www. seznam.cz www. wikipedia.org www.google.com