Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie a práce II. výboru v rámci Valného shromáždění OSN a Valného shromáždění Pražského modelu OSN.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie a práce II. výboru v rámci Valného shromáždění OSN a Valného shromáždění Pražského modelu OSN."— Transkript prezentace:

1 Historie a práce II. výboru v rámci Valného shromáždění OSN a Valného shromáždění Pražského modelu OSN

2

3 Valné shromáždění OSN I.

4 Valné shromáždění OSN II. Zastoupeny všechny členské státy OSN a státy se statutem pozorovatele (Palestina, Vatikán). Řádné zasedání začíná každoročně v září. Nejprve volby vedení, poté všeobecná rozprava – projevy státníků. Většina otázek je poté projednávána v 6 hlavních výborech 1)První výbor (Výbor pro odzbrojení a mezinárodní bezpečnost) 2)Druhý výbor (Hospodářský a finanční výbor) 3)Třetí výbor (Sociální, humanitární a kulturní výbor) 4)Čtvrtý výbor (Zvláštní výbor pro polit. otázky a otázky dekolonizace) 5)Pátý výbor (Administrativní a rozpočtový výbor) 6)Šestý výbor (Právní výbor)

5 Valné shromáždění OSN III. Body agendy se většinou pravidelně opakují. Usnesení Valného shromáždění nejsou právně závazná – závazné jsou jen rezoluce Rady bezpečnosti. Hlavním zdrojem financování OSN jsou řádné příspěvky členských států. Práci OSN vykonávají: – výbory a jiné orgány ustavené VS, – mezinárodní konference, které svolává VS, – Sekretariát, tj. GT a jeho tým mezinárodních úředníků Podrobné informace o OSN: www.osn.cz www.un.org www.un.int Fakta a čísla OSN, Průvodce Modelem

6 II. výbor v rámci VS OSN Výbor hospodářský a finanční. Řeší odborné otázky, pro které není ve společném fóru dostatek prostoru. Hlavní princip OSN = nastolení trvalého mezinárodního míru a bezpečnosti je možné pouze za předpokladu, že se lidem celého světa dostane rovnoprávného ekonomického a sociálního zajištění. Body agendy se pravidelně opakují. Např: rozvojová spolupráce, věda a technologie pro rozvoj, mezinárodní migrace a rozvoj, integrace tranzitních ekonomik mezi rozvinuté ekonomiky, udržitelný rozvoj, implementace Agendy 21 apod.

7 II. výbor v rámci VS OSN

8 II. výbor VS PMUN - obecně Na počátku PMUN pod názvem ECOSOC – Hospodářská a sociální rada, jednání probíhalo v angličtině. V XIII. ročníku změněn na II. výbor Valného shromáždění. Schází se pravidelně na 5 workshopech a konferenci. Body agendy se každoročně mění. V min. letech např: využití mořského dna, GMO, obnovitelné zdroje energie, ropa, oficiální rozvojová pomoc, korupce, řešení dopadů přírodních katastrof, duševní vlastnictví, financování OSN apod. Dokumenty mají pouze doporučující charakter. O dokumentech se hlasuje ve výborech.

9 II. výbor VS PMUN - obecně

10 II. výbor VS PMUN – XII. ročník Body agendy pro XII. ročník: 1.Udržitelný rozvoj – využití vesmíru a mořského dna (V. workshop) 2.Budoucnost jaderné energie (III. workshop) 3.Poválečná obnova Iráku (II. workshop – 9. 12. 2006) 4.Mezinárodní terorismus (IV. workshop) a)hospodářské dopady teroristických činů b)financování teroristických organizací

11 II. výbor VS PMUN – XII. ročník Tématické přednášky = body nepřímo související s agendu, jakási témata „navíc“ Vliv státních zásahů na mezinárodní obchod (I. workshop – 11. 11. 2006) Úloha vědy a technologií pro rozvoj (dle časových možností) JE MOŽNOST ZAŘADIT 1 TÉMA JAKO BOD AGENDY!

12 Pravidla jednání Pro jednání na konferenci platí Jednací řád. Jednání na workshopech probíhá v duchu max. podobnému konferenci. Odlišujeme neformální diskusi a formální jednání. Formální diskuse = vykáme jak kolegům, tak předsednictvu. Neformální diskuse = tykáme kolegům i předsednictvu. I při neformální diskusi se delegáti vyjadřují diplomaticky a neuráží se.

13 II. výbor VS PMUN – XII. ročník Kontakty: Výbor – dotazy na jednání, program, stanoviska apod. Všichni členové předsednictva: ii.ga@amo.cz Jednotliví členové předsednictva: jmeno.prijmeni@amo.cz Sekretariát PMUN – dotazy na poplatky, konferenci, obecné organizační otázky, ubytování apod. pmun@amo.cz (daniela.zrucka@amo.cz) SLEDUJTE www.studentsummit.cz


Stáhnout ppt "Historie a práce II. výboru v rámci Valného shromáždění OSN a Valného shromáždění Pražského modelu OSN."

Podobné prezentace


Reklamy Google