Jitka Tomešová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha Školní oběd = součást zdravého jídelníčku dítěte.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Libuše Přikrylová ředitelka Základní školy Provaznická Ostrava
Advertisements

Reportáž – naše jídelna Vše, co pot ř ebujete v ě d ě t… Anna Sedláčková Natálie Jermanová.
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Ekocentrum Paleta – Zdraví na talíři. Vazba na strategické dokumenty města – Akční plán strategie města – opatření „Rozvoj programů péče o zdraví obyvatel“
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
Jak dítě (ne)naučit jíst
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Stravovací zvyklosti živočichů Sociální učení: Potrava.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Sportujeme v každém věku
Výživové nároky u dospívajících
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Příprava stravy v rodině
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Zdravá škola.
Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Svačiny českých (a slovenských) dětí
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Praha 5/2014 Fórum prevence dětské nadváhy a obezity.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Bylo osloveno 117 žáků. Vyplněných dotazníků bylo vráceno 75, tedy 64%. Odpovědi žáků-respondentů jsou podrobněji vyhodnoceny v následujících grafech.
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Zdravé stravování KC3.
Stravovací služby Realizace a formy rychlého občerstvení
Nutriční poradenství.
Plavecká výuka v návaznosti na výkonnostní plavání Mgr. Daniel Jurák 2015.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Životní styl žáků ZŠ Královehradeckého, Pardubického a Libereckého kraje H. Střítecká Univerzita Obrany Fakulta vojenského zdravotnictví Katedra vojenské.
PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ – INVESTICE DO BUDOUCNOSTI PaedDr. LUDVÍK ZIMČÍK, ředitel ZŠ A MŠ BŘEZOVÁ (ŠKOLA NA KONCI SVĚTA)
Představení Programu Skutečně zdravá škola Tom Václavík.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
STRAVA HRAVĚ A ZDRAVĚ.
Spotřební koš ve školním stravování
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
5-denní jídelníček.
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
Výživa.
Moderní trendy v gastronomii
Moderní gastronomie Bio Food
Obezita v USA JAK TO VIDÍM JÁ.
Transkript prezentace:

Jitka Tomešová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha Školní oběd = součást zdravého jídelníčku dítěte

Zdravá výživa dětí opestrost oodpovídající množství energie a živin odostatek vhodných tekutin opravidelnost: 4-6 denních dávek  3 hlavní jídla + svačinky  za dopoledne by měly děti přijmout více než polovinu celkové denní energie

Oběd jako součást zdravé výživy ooběd by měl pokrýt cca % energie oškoláci oběd často vynechávají nebo volí nevhodná jídla  fast food  školní bufet  obědy u babičky Řešením může být oběd ve školní jídelně.

Vliv rodičů oRodiče si stěžují, že  jejich dětem ve školní jídelně nechutná  nevaří zdravě  nevaří pestře… oRealita je ale jiná – přehnané nebo nereálné požadavky a představy rodičů  děti nejsou na podobná jídla zvyklé  pod zdravou výživou si rodiče často představují pouze alternativní výživu  rodiče nemají dobrý přehled o tom, co a jak ŠJ dětem připravuje a co jejich potomci skutečně jedí Role rodičů ve vztahu ke školnímu stravování a jeho oblibě u dětí je větší, než si rodiče uvědomují.

Vliv rodičů omnoho dětí jídla podávaná ve ŠJ nezná orodina se celkově stravuje nezdravě orodiče nechtějí dětem činit násilí a nechávají jim ve volbě stravy volnou ruku Děti mají strach nová jídla ochutnávat.

Vliv rodičů oCo mohou rodiče ovlivnit  dodržovat zásady zdravé výživy a naučit jim děti  umožnit dětem poznat co nejvíce pokrmů a potravin již v předškolním věku  jít dětem příkladem  odpustit si negativní komentáře podávaného jídla a přednášky zdravotního nebo socioekonomického rázu  nezavrhovat jednou pro vždy potraviny, které dítě momentálně odmítá  neselektovat potraviny, které „mají hodně tuku, hodně cukru, hodně energie, jsou celkově nezdravé…“  nenabízet dětem úplatky ani náhradu za odmítnutý pokrm  nenutit děti násilím, aby snědly vše, co mají na talíři a respektovat jejich momentální potřeby na příjem stravy Dítě kopíruje chování, které vidí v rodině.

Školní mýty oO školním stravování se traduje celá řada mýtů  UHO, UBO  obědy ve školní jídelně jsou stereotypní, málo pestré, málo chutné  jídelny vaří podle starých norem  „malá domů“  noční můry ze školní jídelny  poškození stravovacích návyků zážitky ze školní jídelny  děti ze školního stravování tloustnou  předávkování bílkovinami Těmto a dalším mýtům většina veřejnosti v důsledku tlaku médií v posledních měsících poměrně snadno uvěřila.

Školní stravování oZ jídelních lístků hodnocených v PCVD podobné závěry nevyplývají  jídelny vaří pestře a jídla vhodně kombinují  nic nenasvědčovalo tomu, že by po jídle v ŠJ mohly děti tloustnout nebo onemocnět oZ průzkumu „Jak jedí české děti“ z roku 2007 (děti ve 3. a 7. třídě z celé ČR) vyplynulo  strava dětí o víkendu vypadala podstatně hůře než ve školním týdnu  převažovala nepravidelnost  stejná jídla byla k obědu i večeři  hodně sladkostí spojených s návštěvou příbuzných  minimum pohybové aktivity

Jídelní lístky osestavovány vedoucím ŠJ s odborným vzděláním ve spolupráci s vedoucí kuchařkou oJídelní lístky musí  odpovídat zásadám zdravé výživy dětí  být dodržena pestrost a nápaditost, musí být moderní a pro děti atraktivní  odpovídat také technickým a personálním možnostem daného zařízení

Výběr jídel oza výhodu většinou považován výběr z více pokrmů oKlady  možnost výběru a pestrost nabídky je lákadlem  získání zkušeností s rozhodováním  možnost uplatnění znalostí zdravé výživy  dítě si většinou vybere, co mu chutná, a sníží se tak množství zbytků oZápory  nad zdravou výživou a zdravým rozumem zvítězí spíše chuť  výběr umožní systematické vyhýbání se zdravým pokrmům  možnost sklouznutí ke stereotypu  oslabuje výchovnou činnost, pokud nezvládne zařadit dokonalou kombinaci zdravých jídel do výběru Opět je nezbytná role rodičů = poradců, kteří se musí zajímat o stravu svých dětí a nenápadně jim z nabídky doporučit jídla zdravější.

Školní jídelny v médiích oVětšina článků tématicky homogenní  ŠJ dávají dětem nepřiměřeně vysoké dávky bílkovin  ŠJ vaří nezdravě  v blízké době dojde k reformě stravování a zajistí se dětem zdravé stravování oTest Mladé fronty Dnes, listopad 2007  prověřil ŠJ v celé republice  výsledky prokázaly, že školní jídelny vaří nejen zdravě, ale také chutně a moderně Přesto se stále dočítáme a doslýcháme o nesmyslných mýtech, starých normách, nezdravém a nechutném jídle, strašných zážitcích ze socialistických jídelen. Ani v minulosti nebyl školní oběd pro děti utrpením. Dnes je situace úplně jiná. To je třeba vzít na vědomí a nevracet se do minulosti.

Závěrem oAč mnozí školní stravování zatracují, většinou tak činí neprávem oŠkolní stravování dětem umožňuje kvalitně poobědvat a zároveň se vyhnout (nedobrovolnému) hladovění oKromě zdravotních výhod poskytuje školní stravování také výhodné ceny a úsporu času rodičům Zajít do školní jídelny na oběd je pro děti v drtivé většině správnou volbou.

Děkuji Vám za pozornost.