Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Rozšíření podpory odborného vzdělávání Dalibor Štys ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Vize zaměstnavatelů o nastartování systému CŽU Model SR, NSP, NSK a zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Podpora odborného vzdělávání MŠMT - září Vzdělávací nabídka v. požadavky trhu práce -zpětná vazba má dlouhý časový posun -předvídání ekonomického.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Proměna škol v Centra celoživotního učení KRAJSKÁ KONFERENCE UNIV 2 KRAJE – LIBERECKÝ KRAJ 11. listopadu 2011.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Organizační struktura
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
SOS a SOU, Kladno, U Hvězdy 2279 představuje Otázky demografických změn a poptávky trhu práce - vzdělávání dospělých.
OSTRAVA 26. – 27. DUBNA 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 10. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
ROZVOJ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE ŠKOLÁCH ZLÍNSKÉHO KRAJE
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Podpora odborného školství v ČR Česko-německá konference k odbornému školství 25. září 2013 Litomyšl.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní učení Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Soulad vzdělávací nabídky a požadavků trhu práce (?) Ing. Miloš Rathouský, sekce zaměstnavatelská,
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Asociace SPŠ Opatření na podporu OV Špindlerův Mlýn 9. října 2012.
Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
Pohled zaměstnavatelů na současný systém OV Ing. Miloš Rathouský, SP ČR.
3. BLOK Aktuality v DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
„Okna technickým oborům dokořán“
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Budoucnost odborného školství
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
Bc. Magdalena Zábranská
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Organizační struktura
Setkání kariérových poradců
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství

Demografický vývoj Vývoj počtu 15 letých osob v ČR Počty osob ve věku 15 let Zdroj: ČSÚ

Počet žáků přijatých ve šk. roce 2007/08 132,8 tis. Zdroj: ÚIV

Hospodářské a ekonomické prostředí Požadavky trhu práce ŠKOLA Vlivy působící na vzdělávací systém

Současná školská reforma Nový systém vzdělávacích programů: –MŠMT vydává pro každý obor rámcový vzdělávací program a v něm: závazné požadavky pro obor cílové dovednosti žáka –Škola si podle tohoto RVP vytváří svůj školní vzdělávací program ve spolupráci se sociálními partnery i firmami

Cíle reformy Zajistit všem žákům srovnatelné vzdělání odpovídající potřebám trhu práce i občanského života Umožnit pružnější profilaci absolventů podle: – konkrétních podmínek škol – potřeb regionálního trhu práce – vývoje oboru – schopností a zájmu žáků

Rámcové vzdělávací programy MŠMT je projednává s rezortními ministerstvy, organizacemi zaměstnavatelů a s odbory Většinou zahrnují odborné vzdělávání pro několik příbuzných povolání a širší okruh pracovních činností Původních 823 oborů bude redukováno na cca 220

Hospodářské a ekonomické prostředí podíl průmyslu na tvorbě HDP 1/31/5 2 varianty vývoje tradičnímodernizační

Hospodářské a ekonomické prostředí Zdroj: Výběrová šetření ČSÚ a Eurostat – Labour Force Survey (LFS) Podíl kvalifikovaných dělníků celkem

Faktory ovlivňující vstup na trh práce Uplatnitelnost na trhu práce Pracovní podmínky, profesní perspektiva Možnost dalšího vzdělávání Otevření zahraničních trhů

Možnosti dalšího studia na VŠ 2007/2008 Zdroj: ÚIV

Faktory dobrého uplatnění absolventů Zdroj: NÚOV

Hlavní problémy uplatnitelnosti absolventů škol Zdroj: NÚOV

Počet nezaměstnaných absolventů v ČR (2002 – 2007) Zdroj: MPSV, NÚOV

Vývoj počtu absolventů Přechod na trh práce – absolventi oborů E a H – ČR /022002/032003/042004/052005/062006/072007/082008/092009/102010/112011/122012/132013/ /152015/16 Odhadované počty absolventů, kteří ihned po ukončení vzdělávání přejdou na trh práce Varianta 1 Varianta 2 Varianta 3 Varianta P Obory vzdělání skupin s výučním listem vstupujících přímo na trh práce Zdroj: ÚIV

Nedostatkové profese (314 oslovených firem) Obráběč25 Technolog20 Konstruktér14 Zámečník13 Obchodník12 Nástrojář11 Seřizovač11

Návrhy opatření Zkvalitňování poradenských služeb ve školách – kariérové poradenství – zapojení zaměstnavatelů Zvýšení prostupnosti vzdělávací soustavy: – výuční list + maturita (nástavbové studium) – maturita + výuční list – výuční list + výuční list

Návrhy opatření Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů: – Umožnit zaměstnavatelům čerpat finanční prostředky ze státního rozpočtu na praktické vyučování – Podpořit spoluúčast zaměstnavatelů při tvorbě obsahu vzdělávání a při hodnocení výsledků vzdělávání (sektorové rady, maturitní komise…)

Návrhy opatření Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů: – Vytvoření právního rámce vztahu mezi zaměstnavatelem a žákem (při praktickém vyučování – poskytování odměny) – Vstup zaměstnavatelů do financování odborného vzdělávání: Možnosti daňových úlev (dohoda s MF)

Návrhy opatření Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů: – Účast odborníků z praxe ve vzdělávání (vytvoření podmínek – úprava statutu lektora) – Uznávání tuzemských i zahraničních stáží učitelů odborných předmětů jako formy vzdělávání pedagogických pracovníků

Kapacity škol pro celoživotního učení Spolupráce škol s partnery – úřady práce, zaměstnavateli a dalšími sociálními partnery – Rekvalifikace, vzdělávání zaměstnanců firem, věkové kategorie 50+, vzdělávání seniorů Školy a ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání Učit se rozšiřovat svůj vzdělávací potenciál.

Zapojení prostředků ESF Rozvoj a implementace NSK Jednotné zadání závěrečné zkoušky VIP Kariéra - informační systém ISA – rozvoj poradenských služeb UNIV proměna škol v centra celoživotního učení a podpora procesů uznávání výsledků neformálního vzdělávání

Podpora konkrétním projektům IQ Auto Vzdělávání pedagogů odborných škol Bosch+Škoda+Scania