3. Vzdělávání knihovníků, semináře, porady Pardubice 15.-16.4.2003 Zuzana Hájková Zlata Houšková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Advertisements

Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
Průzkum výkonu a struktura smluv na zajištění RF Marie Nádvorníková (Vědecká knihovna v Olomouci) Brno, 23. dubna 2002.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně 1 Zajištění vybraných regionálních funkcí na úrovni střediskových knihoven PhDr. Zdeňka Friedlová.
2. Statistika knihovnických činností (Revize standardu regionálních funkcí) Pardubice 15. – Ladislava Zemánková.
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI globální grant OP VK Ing. Monika Čermáková Bc. Michal Hnízdo Porada ředitelů škol a školských zařízení.
Královéhradecký kraj Standardy VKIS v praxi Celostátní seminář knihovníků Pardubice 1. listopadu 2005 Eva Semrádová Studijní a vědecká knihovna v Hradci.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Pravidla pro zajištění regionálních funkcí v Pardubickém kraji Seminář RF – Pardubice.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
1. Poradenská a konzultační činnost, plány, rozbory (Revize standardu regionálních funkcí) Pardubice 15. – Jana Nejezchlebová MZK Brno Ladislava.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Spolupráce knihoven paměťových institucí ve Zlínském kraji Jan Kaňka | Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín.
Zajištění regionálních funkcí formou objednávky knihovnických služeb PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše se sídlem ve Zlíně.
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
Regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů a knihovníků Zlín – PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše.
Priority ve vzdělávání jsou dané legislativou možnostmi finančních prostředků státního a krajských rozpočtů možnostmi čerpání fondů EU aktuálním vývojem.
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Příprava novely knihovního zákona Vít Richter Národní knihovna ČR tel
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
1 Regionální funkce v roce 2005 „ Několik“ údajů z výroční zprávy Praha, 1. června řádné zasedání sekce SDRUK pro RF.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Současný stav regionálních funkcí v ČR Knihovnická dílna 2006 Praha, 7. dubna 2006.
1 Regionální funkce v roce 2004 Výchozí stav pro krajské spravování RF Pardubice, 1. listopadu 2005 Celostátní seminář.
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
Porada ředitelů dětských domovů zřizovaných Moravskoslezským krajem odbor školství, mládeže a sportu KÚ MSK oddělení přímých nákladů.
Co by měla splňovat pověřená knihovna Brno
Webové stránky v roce 2010 Region Pověřená knihovna Profesionální knihovny Neprofesionální knihovny Blansko 1 (1) 6 (6) 17 (49) Boskovice 1 (1) 4 (4) 21.
Financování regionálního školství
POČET OBSLUHOVANÝCH KNIHOVEN POČET METODIKŮ 25,78 (PK: 23,18) 25,46 (PK: 22,06) 24,53 (PK 21,53) Počet metodických návštěv 936 (1,35;
Služby knihoven knihovnám v roce Regionální služby  Knihovna BBB v Uh. Hradišti je pověřenou knihovnou z hlediska RF  Knihovna BBB zajišťuje výkon.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Regionální funkce v Jihomoravském kraji 2005 – 2015 Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Knihovna Jiřího Mahena v Brně
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Šest let poté aneb Vzdělávání v krajích po šesti letech Pardubice Zlata Houšková.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Liberec.
Informace ze sociální oblasti
Rozpočet přímých NIV na rok 2014
Pět let RF v číslech úspěchy, rozpaky, hledání
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Plány aktivit/Školní akční plány
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska.
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
Plány aktivit/Školní akční plány
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 14. prosince 2016 Liberec.
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
Rozpočet přímých NIV na rok 2013
Rozpočet přímých NIV na rok 2016
Malotřídní základní škola optikou současné právní úpravy
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
ROZPOČET PŘÍMÝCH NEINVESTIČNÍCH VÝDAJŮ NA ROK 2018
SEMINÁŘ pro poskytovatele v rámci projektu: „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato akce je financována z Evropského.
Rozpis rozpočtu a normativy
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
V. Setkání se starosty obcí
Transkript prezentace:

3. Vzdělávání knihovníků, semináře, porady Pardubice Zuzana Hájková Zlata Houšková

Mírou všech standardů je příjemce Profesionální knihovník v kraji musí mít možnost absolvovat 30 hodin odborného vzdělávání zajištěného krajskou knihovnou (s možností delegace některých povinnosti na pověřenou knihovnu) Neprofesionální pracovník v kraji musí mít možnost absolvovat 8 hodin odborného vzdělávání zajištěného krajskou knihovnou (s možností delegace povinnosti na pověřenou knihovnu)

Připomínky akceptovatelné Stanovit minimální počet hodin, který je schopna zajistit krajská nebo pověřená knihovna pro knihovníky svého kraje (regionu); V řádku „Charakteristika činnosti“ a dalších nahradit formulaci „Odborné semináře“ formulací „Vzdělávací akce“. V řádku „Periodicita“ doplnit: „… a další typy akcí podle plánu vzdělávání.“

Připomínky akceptovatelné U neprofesionálních pracovníků snížit rozsah vzdělávání na 8 hodin, 2x ročně (např. spojení porady a odborného vzdělávání). Tyto akce se ve většině okresů pořádají odpoledne (část „neprofesionálů“ pracuje) a 5 hodin je na půldenní akci příliš. Standard pojmout takto: Profesionálním pracovníkům umožnit absolvovat 35 hodin ročně - Neprofesionálním pracovníkům umožnit absolvovat 10 hodin ročně

Připomínky neakceptovatelné Místo 2 odborných seminářů pro všechny knihovny okresu – změna na 1 odborný seminář pro všechny knihovny okresu. Změnit 2 porady ročně pro profesionální knihovníky na 3 – 4 porady ročně. Standard: zorganizovat a nabídnout 2x ročně odborný seminář pro všechny knihovny okresu

Připomínky neakceptovatelné 4 x porada je příliš nízký počet, porady nemusí být pouze ředitelů. Profesionální ani neprofesionální knihovníci nejsou ve většině případů zaměstnanci pověřených knihoven, takže jim lze vzdělávací akce jen nabízet. Účast však bude vždy na jejich uvážení. Stanovený počet hodin je asi nutný, ale knihovníci je často nemohou (nechtějí) navštívit. Budou standardy závazné pro zřizovatele obsluhovaných knihoven stejně jako pro pověřené knihovny?

Připomínky neakceptovatelné V případě, že krajská knihovna nebo pověřená knihovna nebude mít finance na zaplacení lektorů (400 Kč / hodina - tyto knihovny získávají peníze na vzdělávání z VISKu 2, který pravděpodobně nebude v příštích letech finančně zajištěn), bude muset vzdělávání účtovat knihovníkům, resp. zřizovatelům knihoven. Zájem o takovouto službu bude logicky menší, než když je poskytována zdarma.

Připomínky neakceptovatelné Zvážit, zda není taktičtější začít s nižším počtem hodin a postupně je zvyšovat. „… i když vzdělávání bez VISKu hodin pro profesionálního pracovníka je v současné době mnoho ( pokud projde cely program ITC a ještě 4 porady ve své okresní knihovně a je v knihovně sám, tak skoro nemá čas pracovat, ale budiž, je to potřeba ).“

Připomínky ostatní V řádku „Úvazek nebo počet hodin“ ve sloupci „Vzdělávací akce“ se nám počet 300 hodin/rok zdá příliš vysoký, v té souvislosti tedy úměrně zkrátit 1 úvazek/rok ????

3. Struktura výkonového ukazatele regionálních služeb knihoven Název služby Vzdělávání knihovníků, semináře a porady Strategický cíl Zajištění celoživotního vzdělávání knihovníků a jejich informovanosti o aktuálním vývoji oboru jako podmínky vzájemné spolupráce a koordinace Charakteristika činnosti Vzdělávací akce, koordinační porady Poskytovatel služby Krajská knihovna, pověřené knihovny Okruh příjemců Pracovníci profesionálních a neprofesionálních knihoven kraje Periodicita 4x ročně porada ředitelů/pracovníků pověřených knihoven 2x ročně porady knihovníků profesionálních obsluhovaných knihoven Další vzdělávací akce (semináře, školení aj.) zajišťující nabídku odborného vzdělávání v rozsahu 30 hodin všem profesionálním a 8 hodin všem neprofesionálním knihovníkům v kraji Termín Neurčeno, dle stanoveného plánu vzdělávání Úprava dotace s ohledem na počet obyvatel, počet obcí a rozlohu regionu Dosáhnout cílového stavu, kdy každý profesionální pracovník v kraji absolvuje 30 a neprofesionální pracovník 8 hodin odborného vzdělávání ročně bez ohledu na místo vzdělávání (KK, PK, NK ČR) Počet profesionálních a neprofesionálních pracovníků v kraji - nepřepočtený stav Jiná měřítka Poznámky Tato činnost není součástí vzdělávání v rámci programu VISK

Periodicita 4x ročně porada ředitelů/pracovníků pověřených knihoven 2x ročně porady knihovníků profesionálních obsluhovaných knihoven Další vzdělávací akce (semináře, školení aj.) zajišťující nabídku odborného vzdělávání v rozsahu 30 hodin všem profesionálním a 8 hodin všem neprofesionálním knihovníkům v kraji

Počet profesionálních a neprofesionálních pracovníků v kraji - nepřepočtený stav Jiná měřítka

Poznámky Tato činnost není součástí vzdělávání v rámci programu VISK !!!

Výkon KK: 300 hodin (méně????) PK: 1/12 úvazku (= 1 úvazek/1 měsíc) x počet PK

Mzdy KK: T11 (nový katalog prací) Částka ???? ( ,- Kč) PK: 1/12 úvazku (= 1 úvazek/1 měsíc) T10?,9? odvozeno od platu ředitele? Částka ???? (25 000,- Kč) x počet PK

OON počet hodin je pohyblivý, směrem nahoru i dolů, dle potřeby v kraji a dělby mezi KK a PK honoráře lektorů jsou smluvní, částka je pohyblivá, odvozená od počtu hodin a hodinové sazby á 400,-Kč v programu VISK 2 a některých vzdělávacích akcích, může být však i nižší, zejména v menších regionech ,- ???? Kč ,- ???? Kč x počet PK

Služby, materiál, ostatní KK: ,- Kč (event. přerozdělení z OON – platba lektorovi fakturou) PK: 8000,- Kč x počet PK

Ať žijí standardy, vzdělávání pak zvláště Děkujeme za trvalou pozornost !!!