Ing. Silvia Aguilar Bobadilla Nástroje ekologické politiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Advertisements

Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Horizontální témata EU
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Jednotný informační systém o životním prostředí (JISŽP)
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Podprogram Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2014 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Společenská odpovědnost organizací
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Právo životního prostředí ZS 2005/2006
Mgr. Magdaléna Peterková
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
PŽP- KS-přehled konzultací PŽP-KS-I (30.9.) Právo životního prostředí – historické a společenské souvislosti vývoje právní regulace ve světě.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Environmentální politika
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Dobrovolné nástroje v_působnosti MŽP Ing. Jan Kříž náměstek pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Subjekty a objekty veřejných politik
Program RP04-17 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2017
Ekonomika životního prostředí
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Politika životního prostředí
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Nástroje ochrany ŽP Jana Soukopová.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ekonomika životního prostředí
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
Transkript prezentace:

Ing. Silvia Aguilar Bobadilla Nástroje ekologické politiky

Definice, cíle a principy politiky životního prostředí Nástroje politiky životního prostředí Státní politika životního prostředí v CŘ a její nástroje.

Co znamená politika ŽP? Politika životního prostředí v dané zemi znamená její orientaci na udržitelný rozvoj, a to ve třech dimenzích: v dimenzi sociální, ekonomické a ekologické.

Co představuje politika ŽP? Přijetí určitých principů Zřizení potřebných orgánů a institucí Formulací zakladních cílů Volbu vhodných nástrojů Zakotvení nástrojů do platných právních norem Kontrolu

Proč nástroje politiky ŽP? Existence záporných ekologických externalit k výše naznačeném rozporu v zájmech subjektu-znečišt´ovatele a společnosti.

Základní nástroje politiky ŽP Administrativní Zákazy, příkazy Limity Normy Standardy Ekonomické Poplatky Pokuty Daňe Granty,dotace, subvence Cla Náhrada škod Depozitně refundační systemy Pojištění

Politika životního prostředí v České republice SPŽP je zásadní referenční dokument pro ostatní sektorové i regionální politiky z hlediska životního prostředí.

Základní zásady ochrany životního prostředí  Zapojení veřejnosti  Hospodaření se zdroji a udržitelná spotřeba  Znečišťovatel platí  Princip předběžné opatrnosti  Zásada integrace  Zvyšování povědomí veřejnosti o otázkách životního prostředí

Cíle aktualizované SPŽP v prioritních oblastech  Ochrana přírody, krajiny a biologické rozmanitosti  Udržitelné využívání přírodních zdrojů, materiálové toky a nakládání s odpady  Životní prostředí a kvalita života  Ochrana klimatického systému Země a omezení dálkového přenosu znečištění ovzduší

Nástroje realizace Státní politika životního prostředí v CŘ Nástroje zapojování veřejnosti Výzkum a vývoj Právní nástroje Ekonomické nástroje Zvyšování povědomí veřejnosti v otázkách žp (EVVO) Mezinárodní spolupráce Dobrovolné nástroje Nástroje strategického plánování Informační nástroje Institucionální nástroje

Zvyšování povědomí veřejnosti v otázkách životního prostředí a (EVVO) Podporovat environmentální vzdělávání výchovu a osvětu Na všech stupních škol, Pracovníků veřejné spravy, Podikatelské sfera, zemědědelců a zam.služeb, NNO, Zvýšit právní povědomí veřejnosti ve věcech žp. Vychovávat veřejnost k preventivní opatrnosti vzhledem k chemických látkám a GMO.

Právní nástroje Horizontální právní předpisy. Předpisy upravující ochranu složek životního prostředí, tedy ovzduší, vody a půdy, včetně horninového prostředí Předpisy upravující ochranu ekosystémů Předpisy upravující organizační zajištění ochrany životního prostředí. Předpisy upravující ochranu životního prostředí před některými druhy ohrožení

Ekonomické nástroje Upravit strukturu sytému plateb za znečišt´ování a využívaní žp Připravit realizaci ekologické daňové reformy Zpracovat návrhy na možné využívání netradičních nástrojů Posílit výdaje ze statního rozpočtu na žp Podporovat ekonomickými nástroji preventivní opatření v ochraně žp

Dobrovolné nástroje Podpora rozvoje a implementaci stavajicích DN: Označování ekologicky šetrných výrobků Zavádění EMAS a ISO Principy čistší produkce Zelené nakupování Rozpracování a připrava IPP v souladu s postupy EU Zabezpečení informovanost podnikatelské a spotřebitelské sfery Poporovat „ ozeleňování státní administrativy“

www stránky MŽP Přistupový portál ŽP Mapovy server Indikátorový server Metainformační systém Informační nástroje Zajistit informační podpuru MŽP o Právu na informace o ŽP Zdokonalit systém statistiky a evidence odpadů Podporovat spolupráci s médii Vytvářet integrovaný IS mezi MŽP MZe MZ MPO Podporovat vznik manažerského Informačního systému

Nástroje strategického plánování Mistní Agenda 21 Rozvoj celé komunity s respektováním zásad udržitelného rozvoje.

Nástroje zapojování veřejnosti Posilovat úlohu nestátních neziskových Organizací,partneů pro UR Zajistit účast obcí a veřejnosti při rozhodování O využití nerostných zdrojů na jejich území. Posílit aktivní zapojení občanů do péče o ŽP

Výzkum a vývoj Využívat vědeckých institucí při formulování priorit výzkumu a vývoje Podporovat výzkum s cílem vytvořit efektivní nástroje ochrany ŽP, především ekonomické. Podporovat výzkum v oblasti studia vlivů ŽP na lidské zdraví, změnu v ekosystémech, efektivního využítí přirodních zdrojů, atd.

Mezinárodní spolupráce Spolupráce a prosazování priorit v rámci EU. Mezinárodní smlouvy Spolupráce s mezinárodními organizacemi Zahraniční rozvojová spolupráce

Institucionální nástroje Zajistit spolupráci s institucemi EU Zlepšit komunikaci mezi ústředními orgány státní spravy, Kraji, akademickou obcí a občanskou společností.

Děkuji za pozornost!