IX. Konference Finance pro města a obce 2007-2013 Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje zástupce AKČR pro Regionální operační programy Využití Regionálních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Jak chápat regionální rozvoj a rozvoj venkova VI. Co znamená regionální rozvoj/rozvoj venkova (Objekty regionálního/rurálního rozvoje a výsledky, výstupy.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Program rozvoje cestovního ruchu Královéhradeckého kraje Úvodní setkání řídící skupiny – 28. června 2007– Hradec Králové 1 PROGRAM ROZVOJE CESTOVNÍHO RUCHU.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské nám
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Volnočasové projekty a EU financování
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod 2007 – 2013
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
1 Fondy Evropské unie. 2 Stav čerpání z fondů EU ČR má k dispozici na programové období z fondů Evropské unie 26,7 miliardy eur. V přepočtu.
VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Typy projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod 2007–2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice.
Regionální operační program regionu soudržnosti NUTS 2 Severozápad Irena Ptáčková, odbor regionálního rozvoje Krajský úřad Karlovarského kraje.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Projekty realizované ROP SM krajem a ORP Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Evaluační aktivity Olomouckého kraje ve vztahu k vyhodnocení ROP SM Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Zkušenosti a přínosy ROP Střední Morava pro rozvoj Olomouckého kraje Ing. Jiří Rozbořil hejtman Olomouckého kraje předseda Výboru Regionální rady regionu.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Podpora obcí s rozšířenou působností z ROP Střední Morava v programovém období Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko, Úřad Regionální rady Dopravní infrastruktura v ROP Datum: Místo: Prezentuje: Praha Jiří.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Integrovaný regionální operační program
Regionální operační program NUTS II Jihozápad 2007 – 2013
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
IX. Konference Finance pro města a obce
Transkript prezentace:

IX. Konference Finance pro města a obce Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje zástupce AKČR pro Regionální operační programy Využití Regionálních operačních programů pro růst krajů, měst a obcí v období

1. Východiska Schválení Regionálních operačních programů pro období je významným krokem směrem k decentralizaci v ČR (subsidiarita) decentralizace na úroveň regionů – tj. programování na regionální úrovni za účasti partnerů v území (města, obce, podnikatelé, NNO …) 2

1. Východiska K posilování rozvojového a tvůrčího potenciálu regionů a měst je nutné v tomto novém uspořádání hledat odpovídající struktury rozvojových kapacit – předefinování a nová role ministerstva pro místní rozvoj, posílení „rozvojového uvažování a kapacit na úrovni kraje, měst a obcí“ vytváření partnerství všech aktérů jako předpoklad růstu na regionální úrovni a hledání shody nad klíčovými rozvojovými prioritami v území 3

informace a zkušenosti s prvními projekty a s jejich přínosy v období v regionech reálné poznání jednotlivých měst, obcí a mikroregionů z pohledu jejich aktivního přístupu – reálný rozvojový potenciál („uvažování a hmotné podmínky“) zkušenosti „z terénu při nastavování“ implementačních mechanismů zkušenosti s prací nad přípravou ROP v pracovních skupinách… 2. Naše zkušenosti 4

Integrovaný přístup : 1. Integrované projekty ve městech:  územní přístup - řešení kontrétního území v rámci města (brownfield, zóna bydlení, revitalizace městského centra, zóna cestovního ruchu a volného času)  tematický přístup – udržitelný systém veřejné dopravy ve městě 2. Integrované projekty v rámci ROP – více aktivit partnerů realizovaných jejich jménem koordinované pod „střechou integrovaného projektu“ 3. Nové přístupy 5

Integrovaný přístup : 3. Integrované projekty „napříč operačními programy“ – umožnění realizace – návrh textu pro NSRR 4. K plánování, implementaci a hodnocení rozvoje Mobilizace aktivit v oblasti plánování, absorpce, implementace a hodnocení přínosů pro růst mezi regionem, městy, obcemi, podnikatelským sektorem, univerzitami, „komunitami“, NNO 3. Nové přístupy 6

Posilování partnerství privátního a veřejného sektoru  Efektivní partnerství privátního a veřejného sektoru vyžaduje strategii a dlouhodobou vizi a řídící dovednosti ze strany veřejného sektoru 3. Nové přístupy 7

Přehled OP indikativní roční alokace podle fondů a programů (EUR, běžné ceny, 1 euro = 28,50 Kč) OP název Celková alokace mil. eur Celková alokace mil. Kč% OP Podnikání a inovace 3 041, ,0511,75% OP Výzkum a věda pro inovace 2 070, ,958,0% OP Lidské zdroje a zaměstnanost 1 814, ,87,0% OP Vzdělávání 1 811, ,37,0% OP Životní prostředí 4 917, ,1519,0% OP Doprava 5 759, ,3522,25% Integrovaný OP 1 553, ,56,0% ROPy 4 659, , 518,0% OP Technická asistence 258,87 375,81,0% Cíl Konvergence - Celkem , ,4100%

4. Struktura ROP 9 Regionální operační programy - 18 % mil. Kč Modernizace dopravní infrastruktury mil. Kč Veřejná doprava mil. Kč Rozvoj měst a venkova mil. Kč Rozvoj regionálních center mil. Kč Rozvoj cestovního ruchu mil. Kč Urbánní dimenze v Regionálních operačních programech :

Struktura ROP Střední Čechy Prioritní osa 1 - Doprava8 285,6 mil. Kč52 % Regionální dopravní infrastruktura60 % Udržitelné formy veřejné dopravy40 % Prioritní osa 2 – Cestovní ruch2 868,1 mil. Kč18 % Podnikatelská infrastruktura a služby cestovního ruchu30 % Veřejná infrastruktura a služby cestovního ruchu60 % Propagace a řízení turistických destinací Středočeského kraje 10 % Prioritní osa 3 – Integrovaný rozvoj území 4 238,4 mil. Kč26,6 % Rozvoj regionálních center Města 10 % 60 % Venkov30 %

Struktura ROP Jihozápad Prioritní osa 1 – Dostupnost center7 858,7 mil. Kč 44,5 % Modernizace regionální silniční sítě Rozvoj infrastruktury veřejné dopravy Modernizace vozového parku veřejné dopravy Rozvoj regionálních letišť Rozvoj místních komunikací Prioritní osa 2 – Stabilizace a rozvoj měst a obcí 5 739,5 mil. Kč32,5 % Integrované projekty krajských měst Revitalizace částí měst a obcí Rozvoj infrastruktury ZŠ, SŠ a VOŠ Rozvoj infrastruktury pro sociální integraci Rozvoj zdravotnické péče Prioritní osa 3 – Rozvoj cestovního ruchu3 532,0 mil. Kč20 % Rozvoj regionální infrastruktury cestovního ruchu Revitalizace památek a využití kulturního dědictví Rozvoj služeb cestovního ruchu, marketingu a produktů cestovního ruchu

Struktura ROP Severozápad Prioritní osa 1 – Regenerace a rozvoj měst7 388,8 mil. Kč34,8 % Revitalizace a regenerace městských aglomerací 75 % Infrastruktura v oblasti rozvoje lidských zdrojů 25 % Prioritní osa 2 – Integrovaná podpora místního rozvoje 1 535,3 mil. Kč7,2 % Budování kapacity pro místní rozvoj a informovanost a osvěta veřejnosti 15 % Investice pro zlepšení fyzické infrastruktury85 % Prioritní osa 3 – Dostupnost a dopravní obslužnost 7 684,0 mil. Kč36,2 % Rozvoj dopravní infrastruktury regionálního a nadregionálního významu 60 % Rozvoj dopravní obslužnosti regionu40 % Prioritní osa 4 – Udržitelný rozvoj cestovního ruchu 4 074,5 mil. Kč19,2 % Budování a rozvoj atraktivit a infrastruktury cestovního ruchu50 % Zlepšení kvality a nabídky ubytovacích a stravovacích zařízení35 % Podpora marketingu a tvorby a rozvoje produktů cestovního ruchu15 %

Struktura ROP Jihovýchod Prioritní osa 1 – Dostupnost dopravy10 239,1 mil. Kč51 % Rozvoj dopravní infrastruktury v regionu75 % Rozvoj dopravní obslužnosti a veřejné dopravy Obnova vozového parku drážních vozidel hromadné přepravy osob 10 % Rozvoj infrastruktury pro nemotorovou dopravu5 % Prioritní osa 2 – Rozvoj udržitelného cestovního ruchu 3 814,6 mil. Kč19 % Rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch85 % Rozvoj služeb v cestovním ruchu15 % Prioritní osa 3 – Udržitelný rozvoj měst a venkovských sídel 5 340,4 mil. Kč26,6 % Rozvoj urbanizačních center43,5 % Rozvoj regionálních středisek18,75 % Rozvoj a stabilizace venkovských sídel28,25 % Veřejné služby regionálního významu9,5 %

Struktura ROP Severovýchod Prioritní osa 1 – Rozvoj dopravní infrastruktury6 922,3 mil. Kč37 % Rozvoj dopravní infrastruktury65 % Rozvoj dopravní obslužnosti30 % Rozvoj regionálních letišť5 % Prioritní osa 2 – Rozvoj městských a venkovských oblastí 6 361,1 mil. Kč34 % Rozvoj regionálních center23 % Rozvoj měst57 % Rozvoj venkova20 % Prioritní osa 3 – Cestovní ruch4 116,0 mil. Kč22 % Rozvoj základní infrastruktury a doprovodných aktivit cestovního ruchu 92 % Marketingové a koordinační aktivity v cestovním ruchu8 % Prioritní osa 4 – Rozvoj podnikatelského prostředí748,4 mil. Kč4 % Rozvoj infrastruktury pro podnikání85 % Spolupráce se SŠ …15 %

Struktura ROP Moravskoslezsko Prioritní osa 1 – Regionální infrastruktura a dostupnost 8 245,1 mil. Kč40,4 % Rozvoj regionální silniční dopravní infrastruktury 36 % Rozvoj a dostupnost letiště Ostrava30,7 % Rozvoj dopravní obslužnosti25,8 % Infrastruktura integrovaného záchranného systému a krizového řízení 7,5 % Prioritní osa 2 – Podpora prosperity regionu5 551,2 mil. Kč27,2 % Infrastruktura veřejných služeb42,3 % Rozvoj cestovního ruchu32,5 % Podpora využívání brownfields23,0 % Marketing regionu2,2 % Prioritní osa 3 – Rozvoj měst3 877,6 mil. Kč19 % Rozvoj a regenerace měst100 % Prioritní osa 4 – Rozvoj venkova2 040,8 mil. Kč10 % Rozvoj venkova100 %

Struktura ROP Střední Morava Prioritní osa 1 – Doprava7 269,4 mil. Kč38,8 % Regionální dopravní infrastruktura56,1 % Veřejná doprava35,9 % Bezmotorová doprava8 % Prioritní osa 2 – Integrovaný rozvoj a obnova regionu 7 381,8 mil. Kč39,4 % Rozvoj regionálních center10 % Rozvoj měst50 % Rozvoj venkova30 % Podpora podnikání10 % Prioritní osa 3 – Cestovní ruch3 466,1 mil. Kč18,5 % Integrovaný rozvoj cestovního ruchu22,3 % Veřejná infrastruktura a služby22,3 % Podnikatelská infrastruktura a služby49,6 % Propagace a řízení5,8 %

S ohledem na zvýšení finančních zdrojů až na čtyřnásobek z pohledu roku a srovnání období s obdobím je nutné posilovat budování kapacit ve vazbě na plánování, přípravu a realizaci projektů a záměrů Koncentrace, integrovaný přístup, definování přínosů a dopadů jednotlivých projektů ve vztahu k ekonomickému růstu (kritéria pro realizaci finančních operací) - peněz bude vždy méně, než bychom si představovali… 5. Závěry 17

Klíčová je přidaná hodnota projektů, efektivita investic a jejich finanční udržitelnost (např. vazba na zvýšení mandatorních výdajů, přidaná hodnota projektů) v kontextu kraje, oblasti, města, obce Připravujme „chytré“ investice veřejného sektoru, které budou iniciovat privátní zdroje a vytvářet pracovní místa malými a středními podniky 5. Závěry 18

Teď už je jen na nás v krajích, městech a obcích, jak využijeme příležitosti investičních zdrojů pro ekonomický rozvoj „našeho území“ v období Mějme odvahu ke změně spolu s představou, jak tuto změnu řídit a kam ji směřovat (řízení změn) 5. Závěry 19

Motto: … orgány kontrolní a metodické je třeba přeměnit v orgány tvůrčí … 20

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST 21 Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje zástupce AKČR pro Regionální operační programy