2013 Marek Vácha your-genes/?pagination=false

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stavba patentových nároků (b) Topné těleso pro pračku
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?
Čím věda přispívá společnosti Václav Pačes Akademie věd ČR.
Nakládání s částmi lidského těla, Ochrana lidského těla po smrti
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Atom Složení a struktura atomu Jádro atomu, radioaktivita
Organizace ochrany přírody v ČR
Co je to genetika a proč je důležitá?
Vědecké objevy 2.poloviny 19.století
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Právo na duševní a tělesnou integritu
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
Mikroekonomie I Investiční rozhodování a podnikání
VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Opakování 1. K čemu slouží DNA? 2. Kde jsou umístěny chromozomy?
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
KVARTÉR - VĚDA A VÝZKUM. Interaktivní graf výdajů na vědu a výzkum.
Technika (z řeckého techné – řemeslo, umění) je základní označení pro složku lidské kultury, která zaručuje schopnost nebo dovednost v kterémkoli oboru.
Projekt HUGO – milníky - I
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Moc soudní Pavel Šuranský.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
DNA bankování pro lékařský výzkum „informovaný souhlas“ OLG FN Brno.
Svět techniky a já Kateřina Večerková.
Historie kryptografie
Filosofie a metodologie. „ Science. It works, bitches!“ „We finally figured out that you could separate fact from superstition by a completely radical.
Výdělečná činnost občanských sdružení
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
ZÁKULISÍ OBJEVU DNA Andrea Kovácsová.
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
TRESTNÍ PRÁVO Objekt trestného činu Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
EKOSYSTÉM L E S Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_47.
Simplexová metoda pro známé počáteční řešení úlohy LP
54.1 Genetika - člověk Jak je tomu s dědičností krevních skupin?
PSP- periodická soustava prvků
2013 Marek Vácha your-genes/?pagination=false
Ildikó Németh, Marek Motola, Tomáš Merta
Občanské právo procesní
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Genetika populací Doc. Ing. Karel Mach, Csc.. Genetika populací Populace = každá větší skupina organismů (rostlin, zvířat,…) stejného původu (rozšířená.
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 2 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Business Inteligence – úvod
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Genetika Přírodopis 9. r..
VY_32_INOVACE_19_28_Genetika
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Zkoumáme přírodu pomocí DNA
VY_32_INOVACE_PŘČL.15 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Co to je DNA? Advanced Genetics, s.r.o..
Plasmidy a konjugace ..
GDPR a budoucí redakční praxe
Vývoj a historie chemie
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

2013 Marek Vácha your-genes/?pagination=false

 V patentovém právu z roku 1793, americký Kongres definoval možnost patentování slovy T. Jeffersona, která víceméně platí dodnes. (USC Title 35, Section 101).  Podle těchto statut, patenty mohou být získány pro „každé nové a užitečné umění“ – slovo „umění“ bylo v roce 1952 nahrazeno slovem „proces“ – stroj, průmyslový výrobek, složení hmoty( =composition of matter [Jefferson’s phrase]) nebo jakékoli nové a užitečné vylepšení /této hmoty/.

 Během následujících dvou století, tato vyloučení z možnosti patentování byly explicitně artikulovány v rozhodnutích federálního soudu, která například konstatovala že:  přírodní prvky získané ze země, i kdyby byly chemicky izolovány z jiných substancí, netvoří základ pro patentovací proces. (Section 101)

Obejv nebo Vynález?  Produkty přírody tedy, jako jsou chemické prvky periodické tabulky, organismy které žijí na zemi, protože nejsou na světě nové a nejsou vytvořeny člověkem se nemohou stát patentovatelnou matérií.  Patentovatelné jsou nepsaně  objevené přírodní zákonitosti  přírodní úkazy  abstraktní ideje  myšlenky

Patent na Adrenalin  1911: byl patentován adrenalin, který chemici iziolovali z těla člověka, pročistili a produkovali v koncentrované podobě.  tím, že byl adrenalin extrahován, pročištěn a tak udělán užitečným, „se stal pro každé praktické využití novou věcí jak komerčně, tak i terapeuticky.“

Patentování GMO  1980: v klíčovém rozhodnutí byla patentována GM bakterie – neboť měla „zřetelně odlišné vlastnosti od bakterií volně nalezitelných v přírodě“.

 1980s: PTO začal patentovat DNA – nikoli DNA v těle člověka, která je neoddiskutovatelně produktem přírody – ale tři odlišné typy DNA izolované z těla člověka:  cDNA  isolované fragmenty DNA  celková sekvence DNA daného genu

BRCA 1 a BRCA 2  1990: laboratoř v Berkeley ohlásila, že se zdařilo vystopovat umístění genu BRCA 1 někde na chromosomu 17.  Nastaly transatlantické závody za účelem objevu přesné pozice genu  jedním z hlavních řešitelů byl Mark Skolnick, genetik z the University of Utah a spoluzakladatel společnosti Myriad Genetics. Mark Skolnick

BRCA 1 (1994) a BRCA 2 (1995)  Skolnick a jeho kolegové v těchto závodech zvítězili v roce 1994, když nalezli gen BRCA 1, a izolovali jej od ostatní DNA i od proteinového lešení chromosomu 17.  V roce 1995, vědci z Myriad rovněž identifikovali a izolovali BRCA 2, který se nachází na chromosomu 13.

 V roce 1994 Myriad požádala o patenty na  isolovanou DNA, která tvoří gen BRCA 1  na diagnostický set, kterým se zjišťuje její přítomnost.  V roce 1995 požádala Myriad o totéž pro BRCA 2.  V letech 1997 a 1998, PTO udělila celkem 7 patentů na tyto dva isolované geny, různé fragmenty DNA uvnitř těchto genů a na diagnostické testy prokazující jejich přítomnost.

 patenty Myriad Genetics obsahovaly všechny tři typy DNA extrahované z těchto dvou BRCA genů.  tyto patenty daly Myriad exkluzivní právo na provádění diagnostických testů na tyto geny.  Ženy, které se nechají testovat a jejichž analyýza BRCA vyjde pozitivně, mají v průběhu života o 82% vyšší šanci na rakovinu prsu a 44 % vyšší šanci na rakovinu vaječníků.

 leden 2001: PTO vydalo “Utility Examination Guidelines” ve kterém se snaží objasnit kritéria pro patentování DNA:  produkty přírody se stávají patentovatelnými, pokud mají „zřetelně odlišné charakteristiky od produktů nalézaných v přírodě“.

 2001, PTO: cDNA, která je vytvořena vědci mimo tělo člověka, se zřetelně odlišuje od DNA nalézané uvnitř těla člověka.  Podobně se odlišuje i nahá DNA extrahovaná z těla člověka, ať se již jedná o celý gen nebo o jeho fragment.  pokud se jej totiž zdaří izolovat od proteinového chromosomálního lešení, stává se novým složením hmoty (a new composition of matter).

 2005: 4,382 lidských genů (~20% celkového počtu lidských genů) jsou chráněny patenty nebo dalšími nároky (claims) intelektuálního vlastnictví.

„Případ BRCA“: Žalovaní a Žalobci  Žalovaní  the Myriad Genetics Corporation  Patent and Trademark Office (PTO)  the University of Utah Research Foundation  Žalobci  lékařští genetici  pathologové  aktivisté usilující o zdraví žen  výzkumníci v biomedicíně  geneticčtí poradci  několik žen s rakovinou prsu a ženy s rizikem rakoviny prsu.

 květem 2009:  Žalobci konstatují, že:  BRCA DNA— a implicite žádná lidská DNA— by se neměla stát patentovatelnou entitou, jakožto záležitost práva  Úsilí Myriad Gentics o získání patentů brání pokroku vědy a poskytování lékařských služeb

 Žalobci konstatují, že DNA ani testy se nikdy neměly stát patentovatelnou entitou.  Diagnostické metody Myriad nejsou nic jiného než porovnání sekvence DNA izolované z pacienta se sekvencí o které je známo že osobu činí náchylnou k rakovině.  toto porovnání nevyžaduje žádný zvláštní proces; jedná se jen o pohled na obě sekvence a případné konstatování rozdílnosti.  Nárok, “claim” se tedy týká abstraktní ideje a myšlenky a jako takový je tedy nepatentovatelný.

Žalobci:  surová DNA a cDNA tvoří tutéž stejnou sekvenci písmen disponujících-k-rakovině, tedy stejnou genetickou informaci, jako mají v těle člověka se vyskytující přirozené geny.  Extrahovaná surová DNA se ve svém složení liší jen velmi málo od DNA v těle člověka.  Izolovaná DNA se od přirozeně se vyskytující DNA v těle člověka neliší víc než zlato vyrýžované ze dna potoka nebo žloutek separovaný od zbytku vejce.

Myriad  Patenty daly Myriad virtuální zámek na výzkum a diagnostiku BRCA 1 a BRCA 2 neboť  takovýto výzkum a diagnostika požadovaly analýzu a manipulaci s DNA v isolované podobě.  Myriad si rezervovala pro sebe veškeré diagnostické analýzy na pacientčině DNA, které jí měly být sděleny.

Žalobci:  Politika Myriad způsobila to, že si začala diktovat takové ceny, že se testy staly pro určitý počet pacientek nedosažitelnými.  Tato politika také pacientkám zabránila obdržet další druhé dignostické testy od nezávislé laboratoře.

Žalobci:  DNA není nic než typ chemikálie.  I když je v isolované podobě, obsahuje přírodní uskladnění genetické informace a schopnost projevit zákony přírody.  geny nejsou pouze speciálním produktem přírody; každý z nich je dále jedinečný ve svém složení a funkci.  nikdo nemůže vynalézt nové BRCA 1 a BRCA 2 podobně jako nikdo nemůže vynalézt nový vodík nebo kyslík.

 březen 2010, soudce Sweet zrušil patenty na isolovanou BRCA DNA a diagnostické metody, které Myriad používala ke zjištění, zda pacientka tyto geny vlastní.  isolace BRCA DNA, v jakékoli podobě, nemění její „esenciální charakteristiku“ – sekvenci párů bází, které jsou nositelkou genetické informace.  Myriadina BRCA DNA tak není patentovatelnou entitou jakožto „nové složení hmoty“.

Odvolací Soud  29. července 2011, panel složený ze tří soudců částečně zvrátil rozsudek soudce Sweet konstatováním, že BRCA DNA je patentovatelnou věcí.

Court of Appeals  16. srpna 2012, panel Odvolacího soudu, složeného ze stejných tří soudců jako před rokem v roce 2011 potvrdil rozsudek soudce Sweeta proti patentovatelnosti diagnostických metod Myriad Genetics, neboť je označil za rovné zákonům přírody.  ale zároveň opět zvrátil jeho rozhodnutí. Panel konstatoval, že cDNA je patentovatelnou, neboť se zřetelně odlišuje od DNA v těle člověka.  panel konstatoval, že další formy isolované BRCA DNA, ať již fragmenty nebo celý gen, jsou také patentovatelné.

Žalobci:  isolovaná BRCA DNA je fundamentálně stejná ve své struktuře a funkci jako je DNA v těle člověka.  Tato DNA není lidksým vynálezem, neboť byla isolována z chromosomu tak jako  může být odoperována ledvina z těla člověka  větev uříznutá z kmene stromu  minerál nebo rostlina vytržena ze země.

Žalobci:  James Watson: „Instrukce Života by neměla být kontrolována právnickými monopoly vytvořenými z vrtochu Kongresu nebo soudů.“

Žalovaní  Kapitalisté se budou zdráhat investovat do malých biotechnologických firem, pokud nebude zajištěna patentová ochrana výsledků.

 25. září 2012, žalobci požádali Nejvyšší Soud aby přezkoumal srpnové rozhodnutí Odvolacího Soudu a 30. listopadu Nejvyšší Soud tuto žádost přijal, s tím, že se rozhodl zabývat pouze fundamentální otázkou, zda jsou geny patentovatelné...

 pokud soud rozhodne, že patenty nejsou platné, rozsudek zvrátí 20 let precedenční praxe, během které společnosti a akademičtí výzkumníci patentovali tisíce genů.

 listopad 2012  Nejvyšší Soud souhlasil s návrhem, aby rozhodl, zda lidské geny jsou patentovatelné  Akcie Myriad v tuto chvíli spadly o 9 %  cca více než 4000 z přibližně genů mají U.S. patenty.

 25.ledna 2013  Podruhé Nejvyšší Soud souhlasil s tím, že se ujme rozhodnutí o tom, zda patenty na BRCA 1 a BRCA 2 jsou oprávněné nebo ne...

Otázky zůstávají...  Jsou geny součástí kolektivního dědictví lidstva a měly by být patentovatelné nebo ne?  Mělo by se isolování genů a jejich pročištění stát základem pro získání patentu nebo ne?  Měl by žadatel o patent předložit návrh jakým způsobem chce využít svůj objev?