Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Business Inteligence – úvod

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Business Inteligence – úvod"— Transkript prezentace:

1 Business Inteligence – úvod
Ing. Athanasios Podaras, Ph.D

2 Obsah DEFINICE - Co je Business Inteligence, Hlavní Cíl B.I., Tradiční a dnešní zaměření BI Počáteční forma BI Data Informace Znalosti Charakteristika B.I. Literatura

3 Intelligence: Schopnost vnímat vzájemné vztahy uvedených skutečností takovým způsobem, aby se činnost směřovala k požadovanému cíli Business: “Sbírka činností prováděných k jakémukoli účelu , ať už je to věda , technologie , obchod, průmysl , právo , vláda, obrana, a.t.d. ” (Luhn, 1958)

4 DEFINICE, CÍL, TRADIČNÍ ZAMĚŘENÍ
B.I. - Je soubor metodik ,procesy, architektury a technologie, které transformují surová data na smysluplné a užitečné informace co umožňuje podnikovým uživatelům činit informovaná obchodní rozhodnutí s real-time data, která může dát společnost před svými konkurenty (Evelson, 2008) Business Intelligence is a term that refers to the collecting, structuring, analyzing and leveraging of data to turn it into easy-to- understand information» (University of Michigan =true )

5 HLAVNÍ CÍL B.I. – Cílem na vysoké úrovni BI je pomoci podnikovým uživatelům otočit obchodní data do žalovatelné znalostí. BI technologií, zejména Business Analytics, jsou navrženy tak, aby posílili podnikovým uživatelům využívat více účinně obrovského množství údajů a lépe se rozhodovat. B.I. Tradičně zaměřená na: Zprav (reports) informačních panelů (dashboards) odpovědi na předdefinované otázky (answering predefined questions) (Beller & Barnett, 2009)

6 Dnešní zaměření B.I. V současné době, BI se zaměřuje na hlubší , průzkumná a interaktivní analýzy dat pomocí Business Analytics Business Analytics Data mining Predictive analytics Statistická analýza Zpracování přirozeného jazyka (Natural Language Processing (NLP))

7 DATA (Ve formatu Excel, Notepad)

8 Data a Informace

9 Přechod od dat ke znalostem

10 Data, informace a znalosti
DATA („v EF / TUL 45 učitelé pracují“) INFORMACE(„Jména, věk, akademických titulů, adresy, dlouholetou praxí, předměty pro každého učitele“) ZNALOST a ROZHODOVANI („Letos v EF / TUL jen dva staří učitelé učí informatiku, takže příští rok bychom měli zaměstnat alespoň 2 mladým učitelům PhD tituly U tohoto předmětu“)

11 Kdy „data“ má hodnotu ? Údaje použité jen aby reprezentovali „něco“, co by měl být vložen do stroje k provedení akce (např výpočet) Údaje by měly být zpracovány k získání užitečnost (value of data) Data musí získat relační spojení, aby mohly být použitelné. Tvoříme informace od pochopení vztahu mezi údaji.

12 Kdy „data“ má hodnotu ? Chcete-li být užitečná data by měl uživatel může pochopit čtením řadu z nich, takové věci jako: kdo udělal něco? Kdy? Kde? Co se stalo?

13 Data Schema (ERD)

14 BENEFITY BI B.I. ZNALOSTI INFORMACE DATA

15 B.I. Charakteristika -Shromažďování, správa a analýza dat -Jejich proměna užitečných informací a znalostí -Organizace této "konverze" v systematicky, spolehlivě a rychlé (skoro automaticky) -Dále jen "produkoval" informace a znalosti managementu, aby byly snadno přístupné, opakovaně použitelný -Schopnost rozhodovani podle te znalosti

16 Literatura Luhn H.P., (1958). A business intelligence system. IBM J Res Dev 2(4):314– =true )


Stáhnout ppt "Business Inteligence – úvod"

Podobné prezentace


Reklamy Google