Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co to je DNA? 1.1.2019 Advanced Genetics, s.r.o..

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co to je DNA? 1.1.2019 Advanced Genetics, s.r.o.."— Transkript prezentace:

1 Co to je DNA? Advanced Genetics, s.r.o.

2 v němž je uložena veškerá genetická informace)
chemický název: deoxyribonukleová kyselina (jde o lineární biopolymer tvořený dvoušroubovicí, v němž je uložena veškerá genetická informace) Advanced Genetics, s.r.o.

3 Složení nukleové kyseliny:
primární strukturou a stavebními jednotkami jsou NUKLEOTIDY, ty se skládají z: DUSÍKATÉ BÁZE - A (adenin), T (thymin), C (cytosin), G (guanin) SACHARIDOVÉ JEDNOTKY (2-deoxy-D-ribóza) ZBYTKU KYS. FOSFOREČNÉ (H3PO4) - připojené na sacharid esterovou vazbou sekundární strukturu tvoří dva polynukleotidové řetězce spirálovitě stočené do pravotočivé dvoušroubovice - DOUBLE HELIXU Advanced Genetics, s.r.o.

4 DNA, páry bází a její stabilita
Stabilitu DNA způsobují zejména vodíkové můstky-vazby které vznikají mezi dusíkatými bazemi dvou různých řetězců. A T C G purinová báze pyrimidinová báze purinová báze Párování nastává vždy mezi A-T a to dvěma vodíkovými můstky, mezi C-G třemi vodíkovými můstky. Advanced Genetics, s.r.o.

5 Jak dochází k párování bazí
Z prostorových důvodů se vazby tvoří pouze mezi určitými (komplementárními) bazemi, dochází k tzv. PÁROVÁNÍ BAZÍ ‘A’ se páruje vždy s ‘T’ ‘C’ se páruje vždy s ‘T’ A T C G V DNA je množství A rovné množství T a množství C rovné množství G Celkové množství PURINŮ se rovná celkovému množství PYRIMIDINŮ Advanced Genetics, s.r.o.

6 Chromozóm je tvořen molekulou DNA
deoxyribonucleic acid. Advanced Genetics, s.r.o.

7 Jeho struktura?: chromozóm gen DNA double helix páry bází 1.1.2019
Advanced Genetics, s.r.o.

8 Jak vypadá chromozóm? chromozomy jsou dlouhá vlákna nesoucí genetickou informaci, lokalizovaná v jádru buňek chromozomy jsou nejlépe viditelné během buňečného dělení, kdy dochází ke shlukování chromatinu a vypadají takto… Advanced Genetics, s.r.o.

9 Kde se DNA vyskytuje? ve všech buňkách v jádře v mitochondriích
tvoří chromozomy obsahuje geny Advanced Genetics, s.r.o.

10 DNA každého jedince je odlišná a přitom identická !!!
V čem je tak jedinečná? DNA každého jedince se liší v pořadí dusíkatých bází DNA lze získat z krve, spermatu, kůže či jiného biologického materiálu, či z běžných hygienických potřeb (zubní nitě, kartáčky, hřebeny, olíznuté poštovní známky) DNA každého jedince je odlišná a přitom identická !!! Advanced Genetics, s.r.o.


Stáhnout ppt "Co to je DNA? 1.1.2019 Advanced Genetics, s.r.o.."

Podobné prezentace


Reklamy Google