Podnikání a ochrana životního prostředí, zejména ovzduší Dopady směrnice EU o průmyslových emisích a její vliv na český průmysl po roce 2015 Ing. Pavel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Akční plán pro Moravskoslezský kraj na rok 2011
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Konference o kvalitě ovzduší v Ostravě 2011
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
XXI. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR a předseda představenstva FITE a.s. 11. – – Jelenovská Energetika a konkurenceschopnost.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Nerostné bohatství ČR – potenciál rozvoje hospodářství
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Soustava veřejných rozpočtů II.
ADMINISTRATIVNÍ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ JUDr. Michal Bernard MŽP ČR, odbor ochrany ovzdu ší Seminář Návrh nového zákona o ochraně ovzduší.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Operační program Životní prostředí
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Kraje a rozvoj podnikání Praha, 28. března RNDr. Miloš Vystrčil.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Chytré sítě Smart grids.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Nový zákon o ochraně ovzduší
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Transkript prezentace:

Podnikání a ochrana životního prostředí, zejména ovzduší Dopady směrnice EU o průmyslových emisích a její vliv na český průmysl po roce 2015 Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR , Senát parlamentu ČR

Priority podnikatelů Zdroje - surovinové - energetické - lidské - finanční Životní prostředí – zejména ovzduší Legislativa – jednoduchá, stabilní a motivující k podnikání a zabezpečující konkurenceschopnost

Zdroje - surovinové Tuzemské nerostné suroviny - dle horního zákona jsou bohatství státu RIZIKA - neuvážené omezování těžební činnosti - cílené komplikace při využívání tuzemských surovin - rostoucí závislost na importovaných surovinách z ekonomicky nestabilních oblastí

Zdroje - energetické Dostatečné Spolehlivé Dlouhodobě koncepčně řízené Zabezpečující konkurenceschopnost Ekologické Motivující k úsporám Teplárenské zdroje - ohrožení

Zdroje - lidské Riziko absence technicky vzdělané a práceochotné pracovní síly Neexistence systémové podpory technického vzdělání na všech úrovních Špatně řešený demografický pokles Nepružně nastavený trh práce

Hrozba – populační pokles ŽÁCI PŘIJATÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY ČR v letech 1995 – 2015

Hrozba – populační pokles

Zdroje - finanční Hrozby z vývoje veřejných financí Neúnosně drahá veřejná správa a správa EU Rostoucí korupce Plýtvání v systému dotací (ČR i EU) Politická nezodpovědnost Dlouhodobé neřešení mandatorních výdajů (důchody, zdravotnictví, školství aj.) Zhoršení dostupnosti financí pro podnikatele

Životní prostředí – zejména ovzduší Životní prostředí – nástroj k ovlivňování hospodářské soutěže v ČR, v EU i ve světě ( snaha uzákonit pokles CO 2 do roku 2050 o %, rušení dobývacích prostorů) Kvalita ovzduší – kritický faktor rozvoje podnikání Nedostatečně provázána SEK s řešením kvality ovzduší

Komplexní regionální řešení kvality ovzduší velmi citlivý parametr kvality života obyvatel v regionu limitující faktor rozvoje podnikání KHK MSk má eminentní zájem zlepšit kvalitu ovzduší v kraji hledat komplexní řešení v partnerství s veřejným sektorem, vysokými školami, příslušnými státními orgány a dalšími

Hlavní znečišťovatelé v ČR (polétavý prach) Průmysl a energetika - 37 % Doprava - 20 % Zemědělství - 5 % Lokální zdroje znečištění - 38 % Sekundární prašnost

Denní koncentrace prachových částic (> 10 µm) v roce 2006 ????

Denní koncentrace prachových částic (> 10 µm) v roce 2006

Denní koncentrace benzo (a) pyrenu v roce 2006

Nejvyšší 24 hod. koncentrace prachových částic PM 10 (> 10 µm) v roce 2008

Klíč k řešení – koncepční změny V energetice V průmyslu V dopravě V individuálním vytápění V zemědělství

Nástroje řešení Legislativní – snižování emisních limitů – omezené technické možnosti Koncepční v rámci ČR i kraje Environmentální výchova – dlouhodobé, málo účinné, ale nutné Organizační – sekundární prašnost Řešení přeshraničních vlivů

Legislativní – snižování emisních limitů – omezené technické možnosti Problém MSk je vysoká koncentrace znečišťovatelů ovzduší na relativně malém území !! Snižování emisních limitů ANO, ale má to svá technicko-ekonomická omezení (ztráta konkurenceschopnosti) a hrozby (odchod podniků do jiných teritorií) Politická nechuť řešit individuální (občanské) znečišťovatele ovzduší

Koncepční řešení v rámci ČR i kraje Státní energetická koncepce – HK ČR podporuje současný návrh Z pohledu území se silným znečištěním je nutno provázat její realizaci s požadavky na zlepšení ovzduší Příklad MSK – zásadně snížit koncentraci znečišťovatelů v území

Denní koncentrace prachových částic (> 10 µm) v roce 2006

Nejvyšší 24 hod. koncentrace prachových částic PM 10 (> 10 µm) v roce 2008

Limity řešení Nesnížit konkurenceschopnost regionu Zajistit energetickou bezpečnost a soběstačnost MSk Zachovat, případně navýšit CZT a podíl kombinované výroby tepla a el. Energie Eliminovat pokles, případně i dotěžení zásob černého uhlí v OKR

Jak snížit koncentraci znečišťovatelů v území ?? Zásadně restrukturalizovat energetiku MSk Vystavět Jadernou elektrárnu Blahutovice (provoz v kogeneračním režimu) Vyvést teplo z Blahutovic do všech stávajících systémů CZT (případně i tyto rozšířit) Uzavřít všechny velké uhelné energetické zdroje v MSk Vybudovat záložní energetický zdroj (plynová špičková elektrárna)

Doprava Posílit hromadnou dopravu Vytvořit systém meziměstské kolejové dopravy v MSk Přechod zejména „koncentrované“ dopravy na zemní plyn Rozvoj elektromobilů – tam kde není efektivnější využít zemní plyn

Individuální vytápění Omezit spalování nekvalitních paliv Zabránit nelegálnímu spalování odpadů Nízkoenergetické a pasívní domy Podporovat instalaci tepelných čerpadel Kvalitní vytápěcí systémy

Nejen průmysl

Rizika Odčerpávání finančních prostředků na opatření nezlepšující kvalitu ovzduší – CO2 Neschopnost komunikace a spolupráce veřejného a soukromého sektoru Neochota spolupráce v rámci vymezeného prostoru Prosazování neobjektivních a jednostranných pohledů na danou problematiku

Legislativa Jednoduchá a stabilní Respektující národní podmínky Přílišná byrokratizace z EU Úcta k legislativě Snadno vymahatelná Podporující hospodářskou soutěž Motivující k podnikání a k práci Zabezpečující konkurenceschopnost

Závěr Při navrhovaných řešeních dbát na rovnováhu environmentálních, hospodářských a sociálních aspektů daného řešení

Děkuji Vám za pozornost