 asi 60 km od Olomouce  Středisková obec  Necelé 2000 obyvatel  Středisková knihovna  Obsluhuje 12 knihoven  1 pracovník profesionální  úvazek na.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Role obce v systému sociálních služeb Hradec Králové 7. května 2010 Jaromír Jech.
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
STATISTIKA 2013 NIPOS Kult (MK) STATISTIKA  Je věda, která se snaží zkoumat reálná data.  Je metoda, jak vyjádřit nejistá data s přesností.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Regionální funkce knihoven v Jihočeském kraji Lidmila Švíková.
Ladislava Zemánková, NK ČR Regionální funkce: nějak bylo, nějak bude!? Ladislava Zemánková, NK ČR Knihovny v pavučině spolupráce.
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
Vlastní hodnocení školy
Průzkum výkonu a struktura smluv na zajištění RF Marie Nádvorníková (Vědecká knihovna v Olomouci) Brno, 23. dubna 2002.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně 1 Zajištění vybraných regionálních funkcí na úrovni střediskových knihoven PhDr. Zdeňka Friedlová.
Regionální funkce knihoven v roce 2005 a v roce 2006 současný stav, problémy a perspektivy Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Prohlubování meziobecní spolupráce na území ORP Kutná Hora.
2. Statistika knihovnických činností (Revize standardu regionálních funkcí) Pardubice 15. – Ladislava Zemánková.
Maršálkovský úřad Opolského vojvodství 1 Zkušenosti s IS INTERREG III A a výzvy OPPS Zkušenosti s IS INTERREG III A a výzvy OPPS Piotr.
Potřeby jeslí Mgr. Martina Mandáková. Historické shrnutí Výchova, vzdělávání a péče o děti do tří let v institucionálních zařízeních má v našich podmínkách.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.
Královéhradecký kraj Standardy VKIS v praxi Celostátní seminář knihovníků Pardubice 1. listopadu 2005 Eva Semrádová Studijní a vědecká knihovna v Hradci.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Manažerské přístupy k informačnímu systému města
Pravidla pro zajištění regionálních funkcí v Pardubickém kraji Seminář RF – Pardubice.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Obec POZDEŇ finalista soutěže Zlatý erb místo v kategorii obce.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
1. Poradenská a konzultační činnost, plány, rozbory (Revize standardu regionálních funkcí) Pardubice 15. – Jana Nejezchlebová MZK Brno Ladislava.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Zajištění regionálních funkcí formou objednávky knihovnických služeb PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše se sídlem ve Zlíně.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Hospodaření příspěvkových organizací Porada ředitelů škol a školských zařízení 9. dubna 2008 Ing. Jana Štancíková.
Regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů a knihovníků Zlín – PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše.
Implementace spisové služby v prostředí městských úřadů
1 Regionální funkce v roce 2005 „ Několik“ údajů z výroční zprávy Praha, 1. června řádné zasedání sekce SDRUK pro RF.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
Regionální knihovní systém Region Jindřichův Hradec.
Současný stav regionálních funkcí v ČR Knihovnická dílna 2006 Praha, 7. dubna 2006.
MARKETINGOVÝ MIX.
1 Regionální funkce v roce 2004 Výchozí stav pro krajské spravování RF Pardubice, 1. listopadu 2005 Celostátní seminář.
Ivana Svěráková Knihovní služby de luxe ÚK FSS MU, čtvrtek Ústřední knihovna FSS MU.
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
Webové stránky v roce 2010 Region Pověřená knihovna Profesionální knihovny Neprofesionální knihovny Blansko 1 (1) 6 (6) 17 (49) Boskovice 1 (1) 4 (4) 21.
POČET OBSLUHOVANÝCH KNIHOVEN POČET METODIKŮ 25,78 (PK: 23,18) 25,46 (PK: 22,06) 24,53 (PK 21,53) Počet metodických návštěv 936 (1,35;
Služby knihoven knihovnám v roce Regionální služby  Knihovna BBB v Uh. Hradišti je pověřenou knihovnou z hlediska RF  Knihovna BBB zajišťuje výkon.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Regionální funkce v Jihomoravském kraji 2005 – 2015 Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Knihovna Jiřího Mahena v Brně
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
Pět let RF v číslech úspěchy, rozpaky, hledání
Problémy výpůjčního protokolu v „nejlepší knihovně na světě“
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Elektronické skartační řízení z pohledu menších původců
V. Setkání se starosty obcí
Transkript prezentace:

 asi 60 km od Olomouce  Středisková obec  Necelé 2000 obyvatel  Středisková knihovna  Obsluhuje 12 knihoven  1 pracovník profesionální  úvazek na RF 0,3  Regionální funkce od roku 2001  Tři způsoby vedení RF od roku 2001 Hustopeče nad Bečvou

Systémy Regionálních funkcí v Hustopečích n.B. 1 systém rok 2001 – 2002, RF poskytovala bývalá okresní knihovna pro celý okres – jednalo se o zkušební provoz Výhoda – samostatný výběr knih a zpracování podle daných pravidel AACR2 pověřenou knihovnou Nevýhoda – knihy dodávány až po určité době – časová prodleva v poskytování novinek čtenářům a narůstá finanční náročnost na zpracování knih Výhoda – nebyla nutnost vést ekonomickou agendu, o vše bylo postaráno Nevýhoda – čerpání finančních prostředků bylo přesně dáno – nebyla možná domluva o změně.

2.systém – pověřenou knihovnou se stává MK Hustopeče n.B. rok 2003 Výhoda – samostatný výběr, nákup i zpracování knih Rozvržení čerpání finančních prostředků dle potřeb knihoven I po osamostatnění nadále dochází ke spolupráci s okolními knihovnami Odpadá zpracování různých dokumentů, které sloužily pouze pro interní práci pověřené knihovny Pro knihovny naší velikosti ideální systém, se kterým jsme byli maximálně spokojeni.

3.systém-pověřenou knihovnou se stává MěK Lipník n.B. rok od r V roce 2004 zredukovala Vědecká knihovna v Olomouci počet pověřených knihoven na 4. Na dobré zkušenosti se samostatným vedením nebyl brán zřetel. Bylo upozorněno, že knihovny stejné velikosti jako naše knihovna v jiném kraji může vykonávat RF i když nejsou splněna všechna kritéria. Volba pod kterou knihovnu se přidružíme byla na nás Opět dochází k podobnému systému jako v 1.případě – rozdíl je v komunikaci – dobré vztahy s pověřenou knihovnou

Regionální funkce z pohledu obsluhované knihovny Je třeba si uvědomit klady, ale také zápory RF vzhledem k obsluhovaným knihovnám Klady Regionálních funkcí Ocenění úsilí při získání finančních prostředků ze státního rozpočtu na rozvoj knihoven Podpora rozvoje neprofesionálních knihoven Utužení spolupráce mezi knihovnami Maximální přínos pro knihovny s DK – kvalitně a kompletně zpracovaný fond, využití rabatu, maximální využití fondu, odborně vedené revize, kvalifikovaná konzultační a metodická činnost DK mají větší dostupnost školení na PC a práce s internetem přímo ve střediskové knihovně

Nedostatky Regionálních funkcí Systém nezohledňuje počet obyvatel v malých obcích – dochází k nerovnováze poskytování služeb Zvýhodněny knihovny při větších městech Nejisté financování z hlediska pracovně-právních vztahů – není možný opakovaný pracovní poměr na dobu určitou Pozdní rozhodnutí účelových fin.prostředků na úrovní kraje – odklad veškerých činností RF- v případě domluvy s OU je RF financováno z rozpočtu obce

Závěrem Současný systém v našem kraji je pro obsluhované knihovny výhodný Obsluhované knihovny přijímají služby na stejné úrovni jako při existenci okresního systému, který byl financován ze státního rozpočtu.

DĚKUJI ZA POZORNOST