Mgr. Michaela Psíková. Jan_Rokycana_by_Balzer.png.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Husitství.
Advertisements

Husitství a husitské války
VLÁDA JIŘÍHO Z PODĚBRAD
JMÉNO AUTORA: MGR. BARBORA JÁŠOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Český stát v době předhusitské
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Husitství v kostce.
Husitství Lenka Švarcová, V8A.
Jan Hus (asi1371 – 1415)
České země po husitských válkách
DOBA HUSITSKÁ 1.
Myslitel, reformátor a kazatel
Mistr Jan Hus.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
HUSITSTVÍ.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMistr Jan Hus Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace o Janu.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
DUM (digitální učební materiál)
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Mistr Jan Hus Rozhodni, co o něm platí.
Pohusitská doba a doba poděbradská
Jiří z Poděbrad Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Husitství a husitské války
Náboženské nebo sociální hnutí?
Poslední fáze husitské revoluce.
Husitské války pro 5. ročník ZŠ
PŘEDHUSITSKÁ LITERATURA
Kristýna Cejnková Tereza Bencová
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
7. ročník Pozdní středověk
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ285 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Předchůdci Husovi Mgr. Ludmila Růžičková
Husitské války Lukáš Petr 5.A.
(kolem r Husinec – 6. č ervence 1415 Kostnice) Vypracoval : Richard Krej č i ř ík 8. T ř ída.
DOBA HUSITSKÁ.
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Mistr Jan Hus.
Západní Evropa v době boje o investituru
Jan Hus a jeho předchůdci
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: Počátky husitské.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
HUSITSTVÍ.
Prokop Holý
Cyril a Metoděj biografie.
PŘEDHUSITSKÁ LITERATURA
JAN HUS.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
DOBA HUSITSKÁ.
Husovi předchůdci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Matějková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
VY_ 32 _INOVACE _06_10_husitství (Jan Hus)
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_05_MISTR JAN HUS
ŠABLONA III/2 Jan Hus, literatura 8. roč. , Mgr. L
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Jan Hus, husitství.
Transkript prezentace:

Mgr. Michaela Psíková

Jan_Rokycana_by_Balzer.png

Obsah CESTA KE KNĚŽSTVÍ KNĚŽSKÁ ČINNOST DUCHOVNÍ NÁZORY DÍLO JANA ROKYCANY

CESTA KE KNĚŽSTVÍ Jan Rokycana pocházel z chudé rodiny v Rokycanech. Datum narození není známé, ale usuzujeme, že se narodil mezi roky 1390 – Krátký čas působil jako řeholník v augustiniánském klášteře v Rokycanech. Zde se setkal s reformními myšlenkami, protože augustiniáni byli vstřícní vůči Husovu učení. Roku 1412 sami augustiniáni z Rokycan informovali Husova přítele Jakoubka ze Stříbra o protihusitském letáku, který koloval po venkově. Ještě v době noviciátu Rokycana opustil klášter roku 1413.

KNĚŽSKÁ ČINNOST Roku 1424 byl vysvěcen knězem. Roku 1427 se stal knězem v chrámu Panny Marie před Týnem a zároveň tak byl univerzitním knězem. Díky kontaktům s univerzitními mistry umožnil v týnském chrámu kázat KONRÁDU WALDHAUSEROVI a JANU MILÍČ I Z KROMĚŘÍŽE. Týnský chrám se tak stal důležitým duchovním centrem. Roku 1435 byl Rokycana zvolen pražským arcibiskupem, ale nebyl všeobecně uznán.

Na koncilu v Basileji prosazoval uznání kompaktát. Podařilo se mu však prosadit jen přijímání pod obojí. Dne legát koncilu FILIBERT slavil v Týnském chrámu bohoslužbu a viděl odchylky od katolického obřadu. Dne Jan Rokycana musel na císařův rozkaz opustit Týnský chrám a byl nahrazen rektorem univerzity Janem ze Soběslavi. Dne odešel díky podpoře DIVIŠE BOŘKA Z MILETÍNA na jeho hrad Kunětická Hora.

Jako zemský správce roku 1448 JIŘÍK Z PODĚBRAD dobyl Prahu a Jan Rokycana se vrátil do Týnského chrámu a stal se nejvyšším duchovním představitelem utrakvistů. Roku 1462 Řím zrušil kompaktáta a na Jana Rokycanu byla uvalena papežská klatba. Rokycana zemřel roku 1471 a byl pohřben v chrámu Panny Marie před Týnem, ale jeho náhrobek se nedochoval.

DUCHOVNÍ NÁZORY Rokycana byl žákem Jakoubka ze Stříbra a zastáncem umírněného husitství. Kritizoval radikální tábority a jako arcibiskup pražský usiloval o sjednocení s katolickou církví. Odmítal však přílišný centralismus apoštolské kurie. Neodmítal očistec, sedm svátostí, uctívání svatých, užívání liturgických oděvů a bohoslužebného náčiní. Jednal o uznání hlavních článků utrakvistické víry na koncilu v Basileji.

V 50. letech 15. století papež odmítá jednat s husitskými představiteli. Utrakvisté se tak snažili vyjednat spojení s východní církví, což bylo zmařeno dobytím Konstantinopole Turky roku Řím pak usiloval i prostřednictvím kazatelů JANA KAPISTRÁNA a JANA KUSÁNSKÉHO o úplné podřízení utrakvistů. Jan Rokycana měl dvojznačný vztah i k nově vzniklé JEDNOTĚ BRATRSKÉ. Uznával totiž částečně její učení, ale považoval ji za možný důvod další roztržky s Římem.

DÍLO JANA ROKYCANY Výklady evangelií sv. Lukáše a sv. Jana. POSTILA – sbírka kázání z let 1456 – 1457 (život českého husitství po kompaktátech, jazyková vytříbenost).

Seznam použitých zdrojů 8/Jan_Rokycana_by_Balzer.png 8/Jan_Rokycana_by_Balzer.png