Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Hádej kdo jsem? Obr. č. 1.

3 Mistr Jan Hus Byl jedním z proslulých kazatelů, hlasatelů reformace.
Studoval na pražské univerzitě a stal se mistrem (učitelem). Kázal proti církvi v kapli Betlémské. Byl proti kupčení s odpustky, odsuzoval blahobytný život vysokých církevních hodnostářů. Později byl zvolen rektorem Karlovy univerzity. Pražský arcibiskup zakázal v té době kázání v Betlémské kapli.

4 Betlémská kaple Obr. č. 2.

5 Mistr Jan Hus Hus neuposlechl a byl dán do klatby arcibiskupem.
Klatba = církevní trest, prokletí. Následoval zákaz bohoslužeb, křtů, svateb papežem. Jan Hus v této době raději z Prahy odešel. Začínal kázat na venkově, v okolí města Tábor. Chtěl své učení ospravedlnit na veřejném procesu na církevním shromáždění, který se konal v Kostnici.

6 Mistr Jan Hus před koncilem v Kostnici
Obr. č. 3.

7 Mistr Jan Hus Zikmund, jako německý císař, dal Mistru Janu Husovi na cestu listinu, která držiteli zaručovala bezpečnost. Měla mu umožnit svobodné slyšení a chránit před zatčením. Brzy po příjezdu byl Hus zajat a uvězněn. Na církevní sněm přijel i papež s devíti kardinály.

8 Mistr Jan Hus I papež mu slíbil bezpečnost, ale slib nedodržel.
Byl vyzván, aby odvolal své učení. Když ho neodvolal, byl jako kacíř odsouzen. Mistr Jan Hus byl upálen 6. července 1415. Tento den je i státním svátkem České republiky. Jeho učení ale žilo dál, Čechové spatřili v Husově odsouzení odsouzení celého národa.

9 Upálení Mistra Jana Husa 1415
Obr. č. 4.

10 Mistr Jan Hus Sjela se česká a moravská šlechta a dopisem protestovala proti upálení kněze. Bylo to vyhlášení odboje proti císaři Zikmundovi, který dal Husovi slovo a dané slovo porušil. Obr. č. 5.

11 Všechny uveřejněné odkazy jsou dostupné pod licencí Public Domain na WWW:
Obr. č. 1. [cit ]. Jan Vilímek. < Obr. č. 2. [cit ]. < Obr. č. 3. [cit ]. Václav Brožík. < Obr. č. 4. [cit ]. Kamil Vladislav Muttich. < Obr. č. 5. [cit. 2012–03-30]. Neznámý mistr 16. století. <


Stáhnout ppt "Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google