Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ohrožení a porušení všeobecného osobnostního práva
Advertisements

Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Minitest 1) Mohou Č. dráhy požadovat - a) - zaplacení práce sklenáře ? b) - kompenzaci toho, že ve stanici z bezpečnostních důvodů nesměly cca 2 hodiny.
PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
Zákon č.262/2006 Sb., zákoník práce
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Odpovědnost za škodu - zaměstnanec Ročník:3. Datum vytvoření:únor.
Digitální učební materiál
Trestní odpovědnost právnických osob Zákon č.418/2011 Sb., O trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim (6 částí, 48 paragrafů)
Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Prostředky občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Přednáška pro ČAK Brno 17. dubna 2013
Odpovědnost a náhrada škody. v pracovním právu. JUDr. Dana Hrabcová Ph
Právní vztahy a právní skutečnosti
Odpovědnost a náhrada škody v pracovním právu
10. Právní odpovědnost a její druhy
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Trestní právo Trestné činy proti majetku
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 22. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Markéta Štíbrová Ondřej Vaníček Veronika Kamenická
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní odpovědnost Katedra práva.
Jana Urbanová Lucie Chvojková Martina Kakáčková
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
V zaměstnání III. Petr Machala. 1.Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem? 2.Za co se dávají příplatky? 3.Co je to hrubá mzda? 4.Co se z hrubé mzdy odvádí.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Odpovědnost za škodu podle CISG
Protokol o kontrole Příkaz Dohoda o náhradě škody
2. Přednáška Lucia Madleňáková
PRACOVNÍ PRÁVO Náhrada škody JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Odpovědnost za škodu Petr Machala.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Struktura obchodní smlouvy
Michaela Havlová Dominika Pekárková Helena Nehasilová 4. kruh, VSRR
Odpovědnost v právu životního prostředí
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 6. dubna 2016.
T 17 Vojenské kázeňské právo Odpovědnostní vztahy a služební poměr Mgr. Tomáš Zbořil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu:
Odpovědnost za škodu v pracovněprávních vztazích Zpracoval Ing. Jan Weiser.
LIKVIDACE POJISTNÝCH UDÁLOSTÍ PROJEKT POJIŠTĚNÍ SČMBD Sloužíme Vám s radostí.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Povinnost k náhradě škody v pracovněprávních vztazích 22. května 2015 JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. 1.
Odpovědnost zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli. Odpovědnost zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli. JUDr. Vladimír HORT 1.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
ODPOVĚDNOST ZAMĚSTNANCE ZA ŠKODU VY_32_INOVACE_4_1_5 ODPOVĚDNOST ZAMĚSTNANCE ZA ŠKODU Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
Právo nekalé soutěže: Právní prostředky ochrany
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Soukromé pojišťovnické právo (pojistné právo) Dana Šramková.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název projektu: Moderní škola
Autor: Ing. Sikorová Renata
Digitální učební materiál
Základy pracovněprávních vztahů
Trestní právo Hmotné Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Základy pracovněprávních vztahů
Rozsah náhrady škody způsobené zaměstnancem zaměstnavateli
Pracovní právo ve veřejné správě Podzim 2014
PRÁVNÍ VÝCHODISKA A ZÁKLADNÍ POJMY Z OBLASTI ŠKOD
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Transkript prezentace:

Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková Dohoda o náhradě škody Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková

Škoda v českém právu znamená újmu, kterou jedna osoba (poškozený) utrpí na svém majetku, penězi ocenitelných majetkových právech nebo na zdraví v důsledku protiprávního jednání jiné osoby (škůdce) obecně platí, že každý odpovídá za škodu, kterou způsobil porušením právní povinnosti (tzv. obecná odpovědnost za škodu); škůdci vzniká závazek k náhradě způsobené škody

Odpovědnost za škodu je upravena v : občanském zákoníku obchodním zákoníku (pro oblast obchodních vztahů) zákoníku práce (pro oblast pracovněprávních vztahů)

Zákonnými podmínkami pro vznik obecné odpovědnosti za škodu jsou: vznik škody, příčinná souvislost mezi protiprávním jednáním škůdce a vzniklou škodou (tzv. kauzální nexus), zavinění (buď úmyslné, nebo nedbalostní)

Některé typy odpovědností za škodu: Odpovědnost za škodu způsobenou těmi, kteří nemohou posoudit následky svého jednání Odpovědnost za škodu způsobenou úmyslným jednáním proti dobrým mravům Odpovědnost za škodu způsobenou provozem dopravních prostředků Odpovědnost za škodu způsobenou provozem zvlášť nebezpečným Odpovědnost za škodu způsobenou na vnesených nebo odložených věcech

Náhrada škody Je možná: uvedením v předešlý stav náhradou v penězích – relutární náhrada, nepřesně označovaná jako reparace Pro účely náhrady škody na majetku se rozlišují dvě složky škody: skutečná škoda – představuje hodnotu, o kterou byl v důsledku protiprávního jednání škůdce zmenšen majetek poškozeného ušlý zisk – majetkový prospěch, jehož by poškozený jinak pravděpodobně dosáhl, kdyby nedošlo ke škodě.

Rozsah náhrady vychází se z ceny v době vzniku škody v penězích nebo uvedením do původního stavu výše nesmí přesáhnout čtyř a půl násobek průměrného platu toto neplatí pokud škoda vznikla úmyslně, v opilosti nebo po užití jiných návykových látek

Dohoda o náhradě škody písemné ujednání zavazuje stranu, která škodu způsobila, k náhradě poškozené straně uznává nárok na vyrovnání

Náležitosti dohody o náhradě škody identifikace stran druh škody rozsah škody (nejčastěji v penězích) způsob a druh náhrady termíny podpisy

Promlčení Nárok na náhradu škody se promlčuje za dva roky ode dne, kdy se poškozený dozví o škodě a kdo za ni odpovídá (tzv. subjektivní promlčecí lhůta). Nejpozději se nárok na náhradu škody však promlčí za tři roky ode dne, kdy došlo ke škodě (tzv. objektivní promlčecí lhůta). U škody způsobené úmyslně objektivní promlčecí lhůta činí deset let, u škody na zdraví se objektivní lhůta nepočítá, platí jen lhůta subjektivní.

Škoda v trestním právu Výše škody způsobené na majetku má význam v trestním právu, neboť při splnění dalších podmínek trestní odpovědnosti určuje, zda se jedná o trestný čin v jeho základní skutkové podstatě, případně zda odůvodňuje použití vyšší trestní sazby. V českém trestním zákoně jsou výše škod označovány obecnými pojmy: škoda nikoli nepatrná (5 000 Kč) škoda nikoli malá (25 000 Kč) větší škoda (50 000 Kč) škoda značná (500 000 Kč) škoda velkého rozsahu (5 000 000 Kč)

Odpovědnost za škodu podle zákoníku práce Zaměstnanec odpovídá za škodu, pokud ji způsobil porušením pracovních povinností, nezabránil jejímu vzniku, neupozornil nadřízeného na možnost jejího vzniku. Zaměstnanec neodpovídá za škodu, pokud ji způsobil při odvrácení nebezpečí hrozící Zaměstnavateli, Životu či zdraví zaměstnanců, jemu samotnému.

Zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci za škodu, která vznikla při plnění pracovních povinností, při odvracení škody hrozící zaměstnavateli, na věcech odložených při plnění pracovních povinností na místě k tomu určeném. Zaměstnavatel neodpovídá za škodu na dopravním prostředku nebo zařízení, které zaměstnanec používá bez souhlasu, kterou zaměstnanec nenahlásil do 15 dnů od vzniku škody, na odložených věcech, pokud tyto věci zaměstnanec do práce obvykle nenosí.

Zdroje RYSKA, Radovan - Právo pro střední školy. 5. vyd., Fortuna, 2004 Občanský zákoník a zákoník práce: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/obcanzak/cast6.aspx Encyklopedie Wikipedia: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_%28pr%C3%A1vo%29

Děkujeme za pozornost.