Lékárny v současném systému zdravotní péče RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pavel Březovský ředitel Státní ústav pro kontrolu léčiv
Advertisements

[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Farmaceutický asistent a jeho role v lékárně-vývoj a současnost,porovnání s EU Vypracovala: PharmDr.Bobková Romana
Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích
Nestátní zdravotnické zařízení a Optometrista
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Dokumentace k zajištění BOZP
Současný stav reformy legislativy zdravotnických prostředků
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
ZÁVADY V JAKOSTI LÉČIV © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Martin Beneš © 2009 Státní ústav pro kontrolu léčiv ePreskripce – mýty a skutečnosti zřízení a provoz zabezpečeného centrálního úložiště Martin Beneš 19.
Lékárenství před a po transformaci zdravotnictví RNDr. Božena Macešková, CSc
RNDr. Božena Macešková, CSc.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Vztah mezi výrobcem a uživatelem diagnostických zdravotnických prostředků in vitroIVD MD) ve světle zabezpečování kvality Vztah mezi výrobcem a uživatelem.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Úvod do výuky lékárenství
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Pohled samosprávy na eHealth
E-preskripce je část zdravotnického informačního systému, která umožní: zjednodušené předepsání receptu (Rp) s kontrolou vlastní preskripce přiřazení hlavní.
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
Dokumentace k zajištění BOZP
Správa sociálního zabezpečení Veřejné zdravotní pojištění.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Standardy výdeje léčivého přípravku a výkony lékárenské péče Mgr.Michal Hojný Vedoucí lékárník ÚL IKEM Praha Viceprezident ČLnK.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
PYROTECHNIKA. NV č. 208/2010 Sb., o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh druhy a kategorie pyrotechnických výrobků.
EPreskripce – lékařský záznam – pozadí a zkušenosti z Dánska 17. prosince 2008 SÚKL Praha Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.
MUDr. Jan Bruthans, CSc, FESC Centrum kardiovaskulární prevence 1.LF UK a TN Praha Zdravotnická komise KDU-ČSL.
[ 1 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Pokyn DIS-13 PharmDr. Kamil Kalousek.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_08.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
C O N N E C T I N G B U S I N E S S & T E C H N O L O G Y Seminář č.20 - Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných LP Roman Slowioczek,
Právní aspekty provozování nestátního zdravotnického zařízení.
Živnostenský zákon Podnikání.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
eRecept – aktuální stav a plánovaný vývoj do
Interní předpisy hotelu
Ministerstva zdravotnictví ČR
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Standardizace odborné zdravotní péče
(vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: lékárenská péče 2007–2016 NZIS REPORT č. K/30 (08/2017)
Správa sociálního zabezpečení
Osnova předmětu Právní systém v ČR, typy právních dokumentů.
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Lékárny v současném systému zdravotní péče RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011

Charakteristiky lékáren: Jsou to zdravotnická zařízení Majitelem lékárny může být kdokoliv, např.:  Farmaceut  Nefarmaceut  Právnická osoba (s.r.o, v.o.s.,…)  Stát  Církev (řád Milosrdných bratří) Vedoucím musí být osoba s předepsanou kvalifikací (=odborný zástupce), tj. s ukončeným předepsaným postgraduálním vzděláním Jeden majitel může mít několik lékáren, ale v každé musí být osoba s předepsanou kvalifikací

Charakteristiky lékáren: Lékárnu nesmí vlastnit:  Zdravotní pojišťovna  Distributor léčiv Lékárna může být založena kdekoliv Otevření nové lékárny musí být schváleno, musí být splněny požadavky technické a věcné (SÚKL) Lékárna je registrována jako zdravotnické zařízení Krajským úřadem podle místa působnosti

Typy lékárenských pracovišť: Lékárna Výdejna zdravotnických prostředků Odloučená pracoviště (oddělení) pro výdej léčiv- min. 36 m 2 Dřívější označení Lékárna základního typu Lékárna s odbornými pracovišti se již novým lékárnám nepřiděluje Vyhláška 221/2010 Sb., o požadavcích na věcné a technické vybavení zdravotnických zařízení

Typy lékárenských pracovišť: Lékárna může zřizovat oddělení, pokud to vyžaduje činnost, která je vykonávána ( např. oddělení přípravy sterilních léčiv, oddělení lékových informací,…) Rozsah činností schvaluje SÚKL (viz provozní řád) Konvenčně používané označení „nemocniční lékárna“ Není legislativou definováno, jedná se o lékárnu a areálu nebo těsné blízkosti nemocnice, slouží pro její zásobování i pro veřejnost

Speciální typy lékárenských pracovišť „Internetové lékárny“ (zásilkový prodej léčiv) Lékárny se samoobslužným prodejem léčiv „Řetězcové lékárny“- majitelem jsou právnické osoby, provozující větší počet lékáren označených shodným logem (např. Česká lékárna- Dr. Max)

Požadavky na vybavení lékárenského pracoviště: Stanoveny vyhláškou:  Druh místností a jejich výměra  Vybavení jednotlivých místností Stanoveno jednotné označování lékáren (Česká lékárnická komora- vnitřní předpisy)

Garance odbornosti v lékárenství: Česká lékárnická komora (povinné členství všech farmaceutů- vysokoškoláků pracujících v lékárnách)

Přehled o současném lékárenství Počet lékáren v ČR: asi Počet odloučených pracovišť pro výdej léčiv: asi 240 Počet „nemocničních“ lékáren: asi 80 Počet farmaceutů pracujících v lékárnách: asi 5 500

Podrobnější informace o lékárně – odkazy- smejkal.eu/lekarnapodrobnewww.faflekarna.cz výsledek grantového projektu řešeného na ÚAF, obsahuje materiály vhodné k výuce lékárenství

Státní ústav pro kontrolu léčiv Problematika léčiv z různých úhlů pohledu (kvalita, bezpečnost, cena, úhrada) na cestě od výrobce ke spotřebiteli- kontrolní činnost Seznam lékáren a léčiv Lékopisná problematika Centrální úložiště elektronických receptů Dozor nad reklamou a další činnosti….