V ZÁCNÁ ONEMOCNĚNÍ Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Makroekonomické dopady a přínosy klinických zkoušek, prováděných členskými společnostmi AIFP, pro Českou republiku SOUHRNNÁ PREZENTACE.
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Problematika financování antiretrovirové léčby a laboratorních vyšetření u osob s HIV/AIDS v ČR ve světle mezinárodních závazků MUDr. Jaroslav Jedlička,
Pozitivní listy pohledem zdravotních pojišťoven
Státní ústav pro kontrolu léčiv
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
ŽOFÍN 26. červen 2014 Ing. Jaromír Gajdáček,Ph.D., MBA prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR, generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Health Technology Assessment biomedicínské techniky
o hospodářské soběstačnosti a o samofinancování církve“
Aktuální krize zdravotnictví
Konference Farmaceutický trh – čo ovplyvňuje spotrebu liekov. Bratislava, hotel Marrol´s 9. október 2007, Symsite Research.
Generická preskripce a pozitivní listy
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
VÝBOR PRO FINANCOVÁNÍ NÁRODNÍ STRATEGIE BESIP (VFNS) Informace o činnosti výboru pro jednání Rady vlády pro BESIP , Praha.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office.
Investiční činnost.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
Regulace v systému veřejného zdravotního pojištění v ohrožení? JUDr. Petr Šustek, Ph.D. Centrum zdravotnického práva, Právnická fakulta UK v Praze Šustek.
Financování léčiv pro vzácná onemocnění - současná situace a jak dál? Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment.
Orphan Drugs- léčivé přípravky pro vzácná onemocnění Kateřina Kubáčková FN Motol, Praha EUCERD,COMP- EMA.
Léčba vzácných onemocnění legislativní rámec pro léčbu vzácných onemocnění Mgr. Filip Vrubel 12. července 2012 ředitel odboru farmacie.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Vzácná onemocnění, léky pro vzácná onemocnění Kateřina Kubáčková FN v Motole, Praha EMA, COMP.
Léčba vzácných onemocnění Léčivé přípravky na vzácná onemocnění – dostupnost a náklady Mgr. Filip Vrubel 21. listopadu 2012 ředitel odboru farmacie.
Biologická léčba Hradec Králové, 16. dubna Mgr. Jakub Dvořáček, AIFP.
Financování hospicové péče. Seznam zdravotních výkonů a úhradová vyhláška Pro zdravotnická zařízení typu hospic je určen ošetřovací den č a jeho.
Náklady a přínosy léčby diabetu Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA Úvod do problematiky, dosažené výsledky Josef Vymazal.
VZP ČR A ÚHRADY ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ EXISTUJE RECEPT NA NASTAVENÍ STEJNÉ ÚHRADY ZP ZA STEJNÝ EFEKT U PACIENTA? ING. MARTIN JELÍNEK, PHD MUDR. TAŤÁNA.
MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči
Přínosy inovativní léčby seminář
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
NDP aneb Národní akční plán
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Přínosy inovací ve zdravotnictví
Národní diabetologický program (NDP)
následná lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Akutní lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Poskytovatelé ambulantních gynekologických služeb Dohodovací řízení pro rok 2019 Společný návrh ZP
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Lázeňská léčebně rehabilitační péče péče v dětských ozdravovnách Dohodovací řízení pro rok Společný návrh ZP.
Budoucnost domácí péče
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

V ZÁCNÁ ONEMOCNĚNÍ Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR Praha,

V ZÁCNÁ ONEMOCNĚNÍ (VO) 2 = onemocnění s mimořádně nízkou prevalencí v EU se onemocnění považuje za vzácné, postihuje-li nejvýše 5 z 10 tis. osob jedná se cca o 5 – 8 tis. druhů nemocí a stále jsou rozpoznávány další ve většině případů jde o genetická onemocnění, řadí se sem ale také vzácné druhy rakovin, autoimunit, vrozených malformací, některá onemocnění toxická a infekční mnoho pacientů se vzácnou nemocí umírá již v raném dětství, třetina se nedožije ani pěti let

V ZÁCNÁ ONEMOCNĚNÍ (VO) výzkum je omezený a navíc „roztroušen“ po mnoha zemích EU nedostatek specifických informací i zdravotních opatření problém : pozdní diagnostika její dostupnost, stejně jako dostupnost léčby, se v jednotlivých státech liší 3

LÉČIVÉ PŘÍPRAVKY PRO VO ( ORPHANS ) upraveno v nařízení Evropského parlamentu a Rady ES č. 141/2011 ze dne 16. prosince 1999 kritéria pro označení přípravku pro VO definice pobídek (výhradní právo na trhu, udělování registrace atd.) podpora výzkumu, vývoje a uvádění na trh 4

LÉČIVÉ PŘÍPRAVKY PRO VO ( ORPHANS ) na okraji zájmu farmaceutického průmyslu nedostatek podpory počátečních fází klinického vývoje vysoké náklady na vývoj léků spolu s velmi malým počtem pacientů nízká odhadovaná návratnost investic stále existuje mnoho onemocnění bez možností léčby 5

LÉČIVÉ PŘÍPRAVKY PRO VO ( ORPHANS ) vysoce nákladná léčba – cca 0,01 % pojištěnců v ČR s vysoce závažnými onemocněními čerpá cca 2 % ročních nákladů na léky v roce designovaných léčiv v roce a v roce nadto jsou v rámci specifických léčebných programů dostupná i léčiva neregistrovaná a umožňuje se krátkodobá úhrada VILPů (= vysoce inovativních léčivých přípravků) 6

NÁKLADY ZP MV ČR NA LÉČBU VYBRANÝCH METABOLICKÝCH ONEMOCNĚNÍ 7 mil. KčRČ

NÁKLADY ZP MV ČR NA LÉČBU VYBRANÝCH METABOLICKÝCH ONEMOCNĚNÍ 8 Průměrné náklady Orphans na 1 RČ v roce 2011 mil. Kč

M OŽNOSTI SYSTÉMU V. Z. P. v současném finančním stavu systému v.z.p. nelze bohužel dosáhnout toho, aby všem pacientům s VO byly poskytnuty bezplatně příslušné léčivé přípravky jakékoliv výraznější posuny v otázkách vyšší míry úhrady léčby VO jsou realizovatelné jedině se zásadní změnou systému v.z.p. nebo v případě značného navýšení stavu financí v tomto systému 9

K UMULOVANÝ NÁRŮST PŘÍJMŮ A NÁKLADŮ V SYSTÉMU V.Z.P mld 109 mld 216 mld 213 mld

QALY existuje mnoho definic jedna z nich říká, že se jedná o komplexní ukazatel efektivnosti, který bere v úvahu kvalitativní a kvantitativní hodnocení života - do jaké výše je ještě racionální zvyšovat náklady na léčbu prahová úhrada 1 QALY dle WHO = teoreticky trojnásobek HDP na obyvatele 11 Quality-adjusted life year

QALY Je však česká veřejnost, včetně veřejnosti odborné, připravena stanovit nějaký nepřekročitelný limit pro QALY ? 12

D ĚKUJI ZA POZORNOST CZ WWW. ZPMVCR. CZ WWW. ZDRAVIJAKOVASEN. CZ