Zřícenina hradu Helfštýn. Poloha leží asi 3 km jihovýchodně od Lipníka nad Bečvou nad obcí Týn nad Bečvou. Cca 56,7 Km od Senice na Hané.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místní pověstí o kostele Povýšení.
Nejprve si Přečtěte pozorně text
Alena ráda jezdí vlakem. Vždycky říká, že je to daleko lepší, než cestovat autobusem. Ve vlaku může člověk zažít hodně zajímavých věcí pak je na co vzpomínat.
Integrita bezúhonnost
Historické památky města MIKULOV
POROVNÁNÍ Otec jedné velmi bohaté rodiny vzal jednou svého syna na venkov, aby mu ukázal v jaké bídě někteří lidé žijí.
Song Presentations. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Jednoho dne paní, která měla tři dcery, všechny moc dobře vdané, se rozhodla vyzkoušet své dva zetě a Motoflashe jak ji mají rádi.
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Golemovi VY_32_INOVACE_16 Sada 9
 Poloha.. Poloha..  Naše obec Naše obec  Mapa Obce Mapa Obce  Historie obce Historie obce  Tradice Tradice.
BAJKA O JEDNÉ MYŠI. Jednoho dne myš koukala skrz puklinu ve zdi farmáře a viděla jeho ženu, jak otvírá nějaký balíček. Jaké jídlo by asi mohl obsahovat?
Já vím, takových věcí chodí hodně, ale tohle je vážně miloučký.
Všechno se to začalo odehrávat už hodně, hodně dávno, kdy nebylo nic. Jen černo černá tma, která obklopovala velký vesmír. A pak se to stalo! Narazili.
Kolja 5 (první část). Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Soutěž v ZOO Autor: Vojta Rod. Pár slov na začátek… Jako už poněkolikáté já a parta dalších lidí z naší školy jsme jeli na soutěž do ZOO Ostrava. Po tom.
VII.A Lipník nad Bečvou Asi po hodině cesty ne moc rychlým vlakem jsme se dostali do městečka Lipník nad Bečvou, odkud jsme šli dále na hrad Helfštýn.
7. Hospodin zkouší Abrahámovou důvěru – má obětovat svého syna Izáka.
Mayské piramidy v Chichén Itzá
Kutná Hora: Dějiny v Obrázkách. Město Střibra Leží 60 km jihovýchodně od PrahyLeží 60 km jihovýchodně od Prahy Hlavní čast historii města je střibra.Hlavní.
ABECEDA ŽIVOTA Ruční posun.
Mgr. Michal Oblouk SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ.
Starý Jičín 8.června Zde je realizován projekt CZ.1.07/1.1.07/ „Kritické myšlení jako nástroj formování osobnosti.
Smutný příběh alias Bad dreams. Bylo to takhle S Sheila byla jenom obyčejná holka do té doby než se jí zdál jeden sen…
PRAHA Praha 2006  Taková malá fotečka z Václaváku.  Nejsme na ní sice všichni, je tam jen pár lidiček který seděli pod sochou Sv.Václava.
Tahle pohádka není pro děti 2
Nebe plný hvězd 1. Příteli pohleď, na nebe plný hvězd,
Rodina byla nepohostinná a odmítla anděly nechat v místnosti pro hosty
Dopis od Boha.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místem v našem nejbližším okolí,
Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker
Jak to bylo doopravdy Tereza Kohoutová.
PAMÁTKY PRAHA.
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Bruncvíkovi VY_32_INOVACE_17 Sada 9
1. kapitola Jedna slepička žila na statku na obrovském dvoře se spoustou jiných slepiček. Tady se všechny od sluníčka do sluníčka promenovaly, kdákaly,
Autor Autor : Václav Václav Neubauer. Kapitola první 1.část Jedna slepička žila na statku na obrovském dvoře se spoustou jiných slepiček.Tady se všechny.
O poslušných kůzlátkách
Autor: Dedek Tomáš KAPITOLA 1 Jedna slepička žila na statku na obrovském dvoře se spoustou jiných slepiček. Tady se všechny od sluníčka do sluníčka promenovali,
Hrad Sovinec Je u nás mnoho krásných hradů, to známo bylo dřív i dnes,
Štěňátko puntík, co mělo puntík Autor:Katka Lacinová.
CIRKUS PŘEČTĚTE SI POZORNĚ POVÍDKU. Ráno na zelené louce za městem ještě nic nebylo. Rostla tam jen tráva, kterou nikdo nesekal. Když ale šel Jirka.
Kapitola 1 Jedna slepička žila na statku na obrovském dvoře se spoustou jiných slepiček. Tady se všechny od sluníčka do sluníčka promenovaly, kdákaly,
Jezevčí vrch 2.díl.
O Budulínkovi O Budulínkovi Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Mírov Mírov.
Napsala a vytvořila: Madlenka
O slepičce,která nechtěla snášet vajíčka Autor:František Šando.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
42. Ester zachránila Izraelity před smrtí. Když se Mardocheus dozvěděl o všem, co se stalo, roztrhl svůj šat, oblékl si žíněné roucho a posypal hlavu.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_14_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_KARLŮV MOST Název: KARLŮV MOST.
Něco pro dobrou náladu !. Něco pro dobrou náladu !
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník třída Autor
ŠKOLA V PŘÍRODĚ Radešín – květen 2011 děti z 2.A a 2.B
Pověst II. o vzniku Pochválova Pověst o Pochvalovu.
Helfštýn Petra Fofonková 3MCR.
PřIjímací řízení na GJŠ
Práce s textem úryvku z pohádky.
O Budulínkovi O Budulínkovi Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
POROVNÁNÍ Otec jedné velmi bohaté rodiny vzal jednou svého syna na venkov, aby mu ukázal v jaké bídě někteří lidé žijí.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_23_Hrad Helfštýn.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
O slepičce která nechtěla snášet vajíčka
BAJKA O JEDNÉ MYŠI.
POROVNÁNÍ Otec jedné velmi bohaté rodiny vzal jednou svého syna na venkov aby mu ukázal v jaké bídě někteří lidé žijí.
BAJKA O JEDNÉ MYŠI.
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
POROVNÁNÍ Otec jedné velmi bohaté rodiny vzal jednou svého syna na venkov aby mu ukázal v jaké bídě někteří lidé žijí.
T-report Vyšetření genetického materiálu pacientů s vrozenými změnami chromosomů Anna Vichrová v Brně 2018.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_09_Kocůrková
Transkript prezentace:

Zřícenina hradu Helfštýn

Poloha leží asi 3 km jihovýchodně od Lipníka nad Bečvou nad obcí Týn nad Bečvou. Cca 56,7 Km od Senice na Hané

Historie Je to zřícenina jednoho z největších hradů v českých zemích Hrad založil pravděpodobně mezi léty slezský šlechti Friduš z Linavy po bitvě na Bílé hoře byl zkonfiskován Až do roku 1656 sloužil hrad jako vojenská pevnost

Zajímavosti hrad byl založen protiprávně na pozemcích jiného panství v 17. století byl hrad poničen a dále chátral rozsáhlé zříceniny jsou nyní postupně rekonstruovány koná se zde řada kulturních akcí (setkání uměleckých kovářů Hefaiston)

Setkání Hefaiston Poprvé se v novodobé historii hradu Helfštýn rozezněly kovadliny uměleckých kovářů v srpnu roku Tehdy se sešlo 18 mistrů kovářů, aniž by tušili, že svým setkáním položí základy úžasné tradici. Od té doby se zde každý rok v srpnu konají pravidelné výstavy uměleckých kovářů a v jednotlivých kategoriích se pak vystavené práce hodnotí.

Pověst – „O helfštýnském psu“ Ještě za svého života prý pán z Linavy zakopal všecky své bohaté poklady někde na hradě, jenže zapomněl kde. Jednou se vracel jeden soused z města byl tam na jarmarku a cestou šel přes Helfštýn. Když tam docházel, bylo už hodně tma a zabloudil. Najednou se ocitl až u střílny, co je za ní ta bezedná studna. Zmateně se rozhlížel, jak se tam dostal a kudy odtud. Vtom se proti němu vynořil ze tmy černý pes, statný jako tele. Na krku měl zlatý řetěz a na hlavě rytířskou přilbici. Ten soused zůstal, to se ví, jako vbitý do země. Co to je, co to je? Pes vypadal jako zkamenělý, ani neštěkal, ani na něho nedorážel, jen na něho upřeně hleděl. Měsíc na chvilku vyšel z mraků a přilbice na hlavě psa se slabě zaleskla, a jak psisko pohnulo hlavou, zlatý řetěz zazvonil. Ale pes jenom bez hnutí stál a pořád se díval svýma ohnivýma očima. Milý strýc couval pozpátku z kopce dolů. Jen se později vždycky divil, že tam někde nespadl ani neklopýtl! Oči měl vyražené strachy a jen čekal, co se stane. Ale nedělo se nic. Strýc se vzpamatoval a rychle namířil k cestě. Několikrát se ohlédl zpátky a viděl, že pes ještě stojí na tom místě, smutně se za ním dívá ohnivýma očima a jen sem tam mrskne ocasem. V té chvíli si soused vzpomněl na rytíře z Linavy. Už odmala o něm slýchal moc vyprávět: prý bloudí po hradě a hledá své ztracené poklady. strýce chytla lítost u srdce nad jeho smutným osudem a v té prý pes jaksi radostně zaštěkl, obrátil se nahoru ke zdi a ten tam. Zůstala za ním jen jakoby ohnivá čára a hned nato se nad střílnou ukázala jakási záře a za chvilku zase zmizela. Strýc měl toho dost! Vzal nohy na ramena a běžel domů. Staří sousedi mu vykládali, že ten velikánský černý pes je prý zakletý pán z Linavy. Až prý se vyskytne nějaký člověk, co se toho psiska nezalekne a co za ním půjde k bezedné studni, ten podle záře pozná, kde ty poklady leží. Tomu sousedu ta věc nedala pokoj. Sebral pár lidí ze Záhoří a vypravil se na to místo, kde tenkrát v noci viděl černého psa a tu zář. Kopali tam, ale motyky se odrážely od kamení, všude tam duněla jen tvrdá skála. Mořili se skoro do tmy, až na ně přišla jakási tajemná hrůza a všeho nechali. Starý hajný Onderka vždycky vykládal, že ty rytířovy poklady tam někde dodnes leží. Ale kde? Kdyby je přece tak jednou někdo našel!