1 EKOLOGICKÉ SOUVISLOSTI HUTNÍ VÝROBY Pavlína Kulhánková – Ministerstvo průmyslu a obchodu Vladimír Toman – Hutnictví železa, a.s. Seminář Praha 20.10.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Advertisements

Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Nová směrnice o energetické účinnosti
Návrh zákona o integrovaném registru znečišťování a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí Ing. Bc. Jan Maršák,
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Energeticky nezávislý kraj náměstek hejtmana.
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
Sdružení podnikatelů v teplárenství XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Budoucnost teplárenství v kontextu evropské a domácí legislativy. Ing. Martin.
MK Vodoprávní aktuality Příprava nového občanského zákoníku Medlov – prosinec 2008 Vláda schválila (usnesení č. 510 z ) Sněmovní tisk čtení.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Cement, váprno, ekologie, , Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Požadavky na paliva z hlediska ochrany ovzduší pohled do nejbližší budoucnosti Kurt.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Koncepce odborného vzdělávání a certifikace dospělých v oboru CHZ a TČ v České republice ( EPEE 2008 ) Ing. Ivan Zahrádka, Svaz CHKT, Praha 9, tel.:
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Novela zákona o ochraně ovzduší Připravena na základě poslanecké iniciativy poslanců: Pavla Drobila Kristýny Kočí Pavola Lukši Jakub Achrer, OOO MŽP 20.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
1 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SEMINÁŘ MPO, PRAHA, ŘÍJEN 2010 Jiří Cienciala Prezident odvětvového svazu hutnictví železa Předseda.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Energetika Most 2015 Dopad legislativy EU v oblasti ochrany ovzduší na možnosti využití hnědého uhlí v ČR Ing. Martin Hájek, Ph.D. 2. června 2015, Hotel.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Česká inspekce životního prostředí
Nový zákon o ochraně ovzduší
BAT - BREF Jejich rozsah
Velká spalovací zařízení Průběh fóra podle čl
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Transkript prezentace:

1 EKOLOGICKÉ SOUVISLOSTI HUTNÍ VÝROBY Pavlína Kulhánková – Ministerstvo průmyslu a obchodu Vladimír Toman – Hutnictví železa, a.s. Seminář Praha

2 Hutnictví profinancovalo od roku 1993 z vlastních zdrojů cca 89 miliard Kč, z toho do modernizace výrobní základny 60 miliard Kč do projektů na ochranu životního prostředí 29 miliard Kč. Dosažené výsledky (1993 = 100%): výroba oceli: na cca stejné úrovni emise tuhých znečišťujících látek: pokles o 83,3% (na 16,7%) emise SO 2 : pokles o 68,4 % (na 31,6%) emise kysličníků dusíku NOx: pokles o 63,3% (na 36,7%) produkce odpadů: pokles o 54,4% (na 45,6%)

3 Aktuální problémy: 1. REACH – NOVÁ CHEMICKÁ LEGISLATIVA EU Řešení velmi složité a nákladné – náklady za léta téměř 2 mld. Kč. Před koncem první etapy – registrace látek k Notifikace látek k Nařízení o klasifikaci, označování a balení látek a směsí (1272/2008/ES) – termín účinnosti od – následují kontroly ze strany ČIŽP – je málo zkušeností, jít po hlavních věcech, provést pilotní projekty v jednotlivých oborech Další etapy REACH: a

4 2. OCHRANA OVZDUŠÍ XXIII. výzva OPŽP pro MS kraj – poprvé se mohou hutě ucházet o dotace na ekologické akce. Projekty z hutí finančně náročné – není zkušenost na straně státní správy se schvalováním takovýchto velkých projektů ani na straně žadatelů s jejich tvorbou – nutná úzká spolupráce a řešení vzniklých problémů. Podíl dotací podle stávajících předpisů OPŽP 10 – 30 % z celkových nákladů na akci – není motivující.

5 Novela zákona o ovzduší – poslanecká iniciativa – tisk 90/0 Místo plnění emisních limitů stanovení emisních stropů – je již v integrovaných povoleních realizováno! Požadujeme omezení spodní hranice emisních stropů na úroveň podle nejlepších dostupných technik – návrh umožňuje i stanovení nulových limitů a likvidaci podniků na základě uvážení úředníka. Novela celého zákona o ovzduší: probíhá na ministerské úrovni,nemáme dostatek informací o celkovém konečném znění návrhu. Požadavek: zákon po vypořádání všech připomínek by měl jít znovu do mezirezortního připomínkového řízení. ? Nebude nutná jeho novelizace již v roce 2011 s ohledem na možné rozpory se směrnicí o průmyslových emisích?

6 3. OBCHODOVÁNÍ SKLENÍKOVÝMI PLYNY V OBDOBÍ 2013 – 2020 Neujasněné okruhy: - zbývá dořešit  Celkový objem povolenek pro podnik od roku 2013  Metodika přidělování povolenek zdarma na zařízení  Aukce – roční objem v ČR 35 – 65 miliard Kč, v EU 25 – 55 miliard EUR. Požadujeme přerozdělit výtěžky z aukcí především pro další ekologizaci průmyslu + financování výzkumu nízkoemisních a energeticky úsporných nových technologií v průmyslu. Nutno zabránit skupování povolenek spekulanty i z teritorií mimo EU – možnost ohrožení průmyslu v EU i ČR.  Hutnictví ohrožený obor pro léta 2013 – 2014 – část povolenek (vypočtená) bude přidělována zdarma, zbytek potřeb se bude nakupovat v aukcích.

7  Požadujeme uplatnit výjimku dle EU – vyřadit ze systému zdroje emisí menší než 25 tis. tun / rok a výkon pod 35 MW.  Jaké budou hodnoty benchmarků na jednotlivé technologické stupně výroby?  Doposud nerespektovány skutečné energetické základny podniků (ani států), t.j. znevýhodnění při využívání druhotných energetických zdrojů v podniku, kde vznikají jako výsledek chemických reakcí při výrobě a jsou vneseny vstupními surovinami (uvažován jediný emisní faktor pro zemní plyn!)

8  Metodika meziročního snižování – zpevňováním benchmarků nebo snižováním celkového objemu? Technologický vývoj není lineární, v řadě odvětví je inovační potenciál velmi nízký  Cena povolenky a její dopad do ekonomiky podniku, pokud budu muset povolenky nakupovat (viz. různé studie s cenou povolenky 20 – 150 EUR).  Začíná diskuse o dalším zvýšení redukce skleníkových plynů o 30% do roku 2020 oproti roku 1990 – je v začátcích, studie dopadů do jednotlivých odvětví v rámci EU mají být předloženy později. Pro průmysl nepřijatelné - ČR by měla hlasovat proti záměru.

9 4. EKOLOGICKÝ AUDIT Poprvé zpracován před třemi roky. V roce 2010 revize, do konce roku do vlády. Iniciátorem a hybatelem MPO Hlavní cíl: očistit ekologickou legislativu od nesmyslů a požadavků oproti evropské legislativě nadbytečných Celkem 96 námětů z 8 oblastí:  IRZ (z. 25/ NV 145/2008)  obaly a výrobky (z 147/ NV 111/2002)  odpady (z 185/ vyhlášky 294/2005, 352/2005, 383/2001)  vody (z 254/ NV 61/2003)  EIA (z 100/2001)  ochrana přírody (z 114/ NV 132/2005)  ekologická újma (z 167/2008)  ovzduší (z 86/ NV 164/2007, 615/ vyhláška 205/2009) MŽP dle ministra z bere za své a má se každý rok opakovat.

10 5. PROBLEMATIKA ODPADŮ Nový zákon o odpadech bude v roce 2011 – měl by podpořit recyklaci na úkor ukládání na skládky. schváleny rozšířené teze nového zákona o odpadech Současně má být nový zákon o zpětném odběru výrobků (gesce MŽP) – snad podpoří recyklaci surovin a snížení spotřeby primárních surovin. Požadujeme však místo toho nový zákon o druhotných surovinách – zpracovatel MPO. Příprava nařízení ES - určení, kdy odpad přestává být odpadem a stává se výrobkem (druhotnou surovinou) příprava a hlasování nařízení ke šrotu ze železa a oceli, hliníku a jeho slitin z mědi a jejích slitin, možná i další kovy budou následovat i další komodity (papír apod.)

11 6. IPPC – SMĚRNICE IED (o průmyslových emisích) Návrh je projednáván v režimu spolurozhodování Rady a Evropského parlamentu. Časový sled jednotlivých kroků byl následující: únor 2009 kompromisní návrh českého předsednictví EU březen 2009 první plenární čtení návrhu v Evropském parlamentu, stanovisko Evropské komise k prvému čtení návrhu v EP červen 2009 politický kompromis Rady duben 2010 hlasování v Environmentálním výboru Evropského parlamentu (druhé čtení) červenec 2010 druhé plenární čtení návrhu v EP konec roku 2010 předpoklad platnosti směrnice konec roku 2012 požadovaná implementace směrnice do národní legislativy

12 Úloha nejlepších dostupných technik a jejich referenčních dokumentů Návrh směrnice IED významně posiluje úlohu nejlepších dostupných technik (BAT) a jejich referenčních dokumentů (BREF´s). Současně však v odůvodněných případech umožňuje správnímu úřadu stanovit mezní hodnoty znečištění odchylně, a to s respektováním místních specifických podmínek. Další významné prvky návrhu směrnice IED  sjednocení systému environmentálních inspekcí pro vymezená průmyslová zařízení;  zvýšení ochrany půdy a podzemních vod před průmyslovým znečištěním;  rozšíření účasti veřejnosti v povolovacích a změnových řízeních, rozsahu povinně zpřístupňovaných informací, zveřejňování prostřednictvím internetu a zajištění přístupu veřejnosti k právní ochraně;

13  derogace termínu implementace přísnějších emisních limitů pro velká spalovací zařízení posunout do roku 2020 (v případě ukončení provozu do r. 2023) formou „transformačních plánů“;  možnost flexibility správních úřadů při formulaci požadavků na provozovatele zdrojů s ohledem na místní specifika;  mechanizmy k pozdějšímu zpřísnění požadavků na zdroje. V současné době jsou zadány MPO 3 studie hodnocení dopadů implementace směrnice EU o průmyslových emisích do českého právního řádu. Účelem je budoucí správná implementace směrnice o průmyslových emisích. Jedná se o chemický průmysl, hutní průmysl a energetiku.

14 Děkujeme za pozornost Spojení: Vladimír Toman Pavlína Kulhánková tel tel