Učebnice VINOHRADNICTVÍ Číslo aktivity: 3 Název klíčové aktivity:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pilotních projekt SIPVZ, okruh D – Implementace výukového softwaru na speciálních školách Soubor výukových prezentací pro zvláštní školu Speciální školy,
Advertisements

INTERNET A WORL WIDE WEB JAKO SOUČÁST INFORMAČNÍHO SYSTÉMU ZÁKLADNÍ ŠKOLY Petr Vitásek, 2004 Diplomová práce.
Environmentální výchova pro základní školu
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Webové formáty Bohumil Bareš. -1- Rozdělení grafických formátů  firemní (PSD, AI, FLA……)  univerzální (GIF, JPEG, TIFF, PNG…)  bitmapové (rastrové,
Modernizace studijních opor Představení LMS Moodle
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
Základy informatiky Ing. Roman Danel, Ph.D.
Učebnice VINOHRADNICTVÍ Číslo aktivity: 3 Název klíčové aktivity:
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
Vzhled prezentace - šablony
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Textová média v DV AR 2013/2014.
GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU
EKOTOXA s.r.o. Otická 761/37, Opava GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU CÍL A PROGRAM ŠKOLENÍ SPOLUFINANCOVÁNO EVROPSKOU UNIÍ EVROPSKÝM.
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
VYUŽITÍ ICT PŘI TVORBĚ DUM
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Výchovné problémy ZŠ Prezentace projektu č. CZ.1.07/1.3.03/
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
PŘEDSTAVENÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY VYUŽÍVAJÍCÍ ICT PRO ŽÁKY Vypracovala: Ilona Plocková.
Nová učebnice latiny nakladatelství Veritas
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají a umí využívat Newtonovy zákony.
Internet ve státní správě a samosprávě 2004 ÚTP a JPdÚPO Územně technické podklady a Jednotný postup digitálního zpracování územních plánů obcí pro GIS.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_14.
učebnice VINOHRADNICTVÍ
Korekturní značky 1. - úvod
Vlastní hodnocení školy
Copywriting Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Podmínky vypracování Vypracujte e-learningovou studijní oporu (přípravu na vyučovací hodinu), která bude k dispozici široké pedagogické veřejnosti jako.
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Postřiky proti škůdcům Kód VM:VY_52_INOVACE_64_64 Vzdělávací předmět:Pěstování rostlin Tematická oblast:Škůdci.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Enviromentální výchova na zahradnických školách
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Závěry ze semináře k problematice strukturovaného studia učitelství KONFERENCE „STRUKTUROVANÉ STUDIUM UČITELSTVÍ“ v Srní.
Zásady tvorby prezentací Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Pavel Broža Datum: Cílové ročníky: 6. a 7.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_235.
Didaktika geografie.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/21 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí FAREMNÍ PLÁNOVÁNÍ plán péče o farmu Ing. Milan Kouřil DAPHNE ČR –
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-10 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
„Cesta k udržitelnému rozvoji Vsetínska“ Projekt CZ0109 Modul č. 5 EKOMAPA VALAŠSKA PŘÍRODA VALAŠSKA.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Institut Celoživotního Vzdělávání
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
INSPIRAČNÍ ZDROJE KNIHY A ČASOPISY.
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Didaktika přírodopisu 2 Pracovní list a jeho tvorba
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Práva dítěte Výchova k občanství
Prezentace a obhajoba zadaného tématu
NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov
Semafor pro chodce VY_32_INOVACE_5A_11
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Transkript prezentace:

učebnice VINOHRADNICTVÍ Číslo aktivity: 3 Název klíčové aktivity:

Předmět vinohradnictví: v době založení školy byl jedním ze dvou základních oborů přes současné odlišné zaměření školy se stále vyučuje, protože vinohradnictví: přes své omezení závislé na geografickém rázu Čech zůstává jedním z tradičních zemědělských oborů významným způsobem ovlivňuje krajinný ráz vinice jsou výrazným krajinným prvkem výsledný produkt se bez problémů uplatňuje na trzích VO Čechy

Proč učebnice pro předmět vinohradnictví? předmět se vyučuje jen jeden rok, ale… …rozsah učiva zahrnující celou šíři vinohradnictví je široký k seznámení žáka s problematikou celého oboru vinohradnictví nelze obsah předkládané učivo redukovat vypuštění některé části není vhodná stávající učebnice publikace pro zájmové skupiny veřejnosti mají různou odbornou úroveň, ale nemají charakter učebnice a žáci s nimi neumí pracovat

Cílem uvedené klíčové aktivity je: vytvořit moderní učebnici využitelnou pro předkládání obsahu učiva pro výuku v jednom roce přiblížit žákům obsah rozsáhlého učiva tak, aby pochopili specifiku pěstování révy vinné vést je k upřednostňování takových způsobů pěstování, které jsou maximálně šetrné k životnímu prostředí

Koncepce učebnice: učebnici lze charakterizovat jako „nedokončenou“ texty jednotlivých budou „otevřené “ …. …žáci na základě samostatného zvážení budou texty doplňovat vlastními poznámkami o dalším doplňujícím učiva předkládaném učitelem učebnice současně nahradí žákovy zápisy do sešitu poslední tématický celek – Ampelografie – žáci „dopíšou “ sami na základě ukázky 1 – 2 odrůd bude podle daného algoritmu z různých studijních zdrojů takto zpracovanou odrůdu žáci předloží formou referátu se zpracovanou prezentací

Grafická specifikace: v textech musí být dostatek plochy pro poznámky musí být tištěny jen po jedné straně, protější strana bude sloužit nejen k poznámkám, ale i náčrtům a kresbám podle souběžně předkládaných prezentací učebnice bude opatřena grafickými symboly, nahrazujícími pokyny k samostatným aktivitám, např. napiš, zapamatuj si, vzpomeň si, to znáš z mezipředmětových vztahů, vypracuj úkol apod. na konci tématického celku budou otázky a úkoly pro zpětnou vazbu

v textech budou zařazeny pouze kresby, případně výjimečně černobílé snímky součástí učebnice bude CD obsahující prezentace k jednotlivým tématickým celkům, zvláště k těm, u nichž je nutné předkládat barevné fotografie listů přebal učebnice by měl umožňovat zakládání volných listů s vypracováním úkolů (např. ampelografické popisy)

Přehled kapitol 1.Historie vinohradnictví a vinařství 2.Vinařské právo 3.Biologie révového keře 4.Specifické ekologické podmínky pěstování 5.Výživa a hnojení 6.Obdělávání půdy 7.Tvarování keře 8.Zelené práce 9. Sklizeň 10. Choroby a škůdci 11.Moderní způsoby pěstování v souladu s přírodou 12. Zakládání vinic 13. Opěrné konstrukce 14. Školkařství 15. Šlechtění 16. Ampelografie – popis odrůd