Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov"— Transkript prezentace:

1

2 NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov
AUTOR: Marcela Krombholzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_technika obsluhy_nápoje_3 TEMA: Víno – Podmínky pěstování (10 stran) OBDOBÍ: 01 – 2013 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/

3 Anotace Tento materiál je určen pro výuku žáků středních odborných škol, oborů: Hotelnictví a turismus, Gastro a Kuchař-číšník v předmětech Technika obsluhy, Potraviny a nápoje a Potraviny a výživa. Je zaměřen na seznámení s vínem a vinařstvím v celé jeho šíři, od historie a oblastí pěstování, jeho rozšíření po světě, škále nejznámějších odrůd, výrobě, podávání, skladování i uplatnění v gastronomii a to jak vín tichých, tak i šumivých. NEZNÁMÝ. Sklanice na víno [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

4 Podmínky pro pěstování vína
NEZNÁMÝ.  [cit ]. Dostupný na WWW:

5 Terroir Terroir = autentičnost vín, spojení darů přírody a člověka
Přírodní vlivy = podloží, půda, počasí, voda, slunce Lidské vlivy = odrůda, klon, práce ve vinici Co znamená pojem „terroir“ NEZNÁMÝ.  [cit ]. Dostupný na WWW:

6 Vhodné počasí pro víno Teplota
 v nejteplejším měsíci neklesat pod 17 °C prům. nad prům. 19 °C již velmi kvalitní vína v době kvetení neklesat pod 15 °C V zimě neklesat pod –15 °C NEZNÁMÝ.  [cit ]. Dostupný na WWW:

7 Světlo a jeho intenzita - velký vliv na zakládání květenství v očkách zelených letorostů Nedostatečně osvětlené keře révy vinné málo plodí Orientace vinohradů – J, JV, JZ GREGERSEN DAVIS, Donna. pinterest.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

8 Vodní srážky  Optimální srážkový úhrn za rok v severních oblastech 600 – 800 mm. Důležité rozložení během roku  Zvýšený příjem vody hlavně: - zjara před rašením oček - po odkvětu v době nasazování bobulí - před zaměkáním bobulí (rovnoměrný přísun vody - nalévání) NEZNÁMÝ.  [cit ]. Dostupný na WWW:

9 Vhodná půda Spíše kamenité či štěrkové půdy
Dobře provzdušněné, které se rychle zahřívají a kumulují teplo Réva v hlinitých půdách bohatě rodí, má dostatek živin, ale obsah cukru v hroznech i buketních látek ve víně je nižší Různý obsah základních i stopových chemických prvků = různý charakter vína Réva musí trpět! NEZNÁMÝ, Použito Se Souhlasem Majitele Práv.  [cit ]. Dostupný na WWW:

10 Správné klimatické podmínky
dlouhý slunečný, teplý podzim bez déletrvajících srážek, zejména v poslední fázi zrání hroznů blízký výskyt vodních ploch - odrážejí sluneční paprsky kamenitý povrch vinice - kameny při nočním ochlazení pomalu vydávají svoje teplo vodní srážky - při nedostatku nutné umělé zavlažování Svažitý terén NEZNÁMÝ. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. dokuwiki.noctrl.edu [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

11 Odrůda Každá půda není vhodná pro každou odrůdu Jedna odrůda vína
+ různé oblasti + různé podloží = odlišné chuťové i aromatické vyznění vína !!! = Vybrat správné odrůdy pro každé podloží NEZNÁMÝ, Použito Se Souhlasem Majitele Práv.  [cit ]. Dostupný na WWW:

12 Kdo to ví…? 1. Co je to Terroir
2. Jaká je ideální Teplota pro pěstování vína? 3. Jaký vliv má na pěstování Typ půdy? 4. Jaká je vhodná Orientace vinohradů? 5. Jaké Klimatické podmínky jsou potřebné? 6. Vysvětli nutnost výběru správné odrůdy


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov"

Podobné prezentace


Reklamy Google