Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Advertisements

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_02
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_08
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_07
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_13
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_19
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_01
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA2_02
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_03  
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Označení materiálu:. VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _11
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_14
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
.  Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_15
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_08
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_20
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_01_prezentace
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_TECHNOLOGIE_T_07
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_16
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_08
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_02  
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_03
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA2_18 Název materiálu:Předložky - test Tematická oblast:Německý jazyk 2. ročník Anotace:Prezentace testuje.
Luštěniny Ing. Alena Říhová
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Transkript prezentace:

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11 Název materiálu: Luštěniny Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma „Luštěniny“. Očekávaný výstup: Materiál slouží k osvojení a upevnění učiva na téma„Luštěniny“. Význam a složení luštěnin. Použití luštěnin.  Klíčová slova: Hrách, čočka, cizrna. Metodika: Slouží jako podklad pro žáky k výuce nové látky. Lze rozeslat žákům elektronicky či elektronicky prezentovat ve výuce.  Obor: Kuchař - Číšník Ročník: 1.   Autor: Pavla Vejražková  Zpracováno dne: 10.03.2013  Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla.

Pavla Vejražková Potraviny a výživa 1. Luštěniny Pavla Vejražková Potraviny a výživa 1.

Význam a složení luštěnin Suchá semena(boby) motýlkových rostlin. Obsahují: bílkoviny, sacharidy (škroby), vlákninu, minerální látky – draslík, vápník, fosfor, vitamíny – B1,A,C,E.

Luštěniny obsahují rostlinné bílkoviny proto je můžeme doplnit bílkovinami živočišnými -masem,vejcem.Před tepelnou úpravou luštěniny namáčíme nejméně na 6 hodin.

Druhy luštěnin a použití v kuchyni. Hrách – barevná směs, žlutý – celý,půlený, loupaný, neloupaný - zelený – mléčný v nedozrálém stavu je nejchutnější - cizrna – římský hrách má jemně oříškovou chuť, namáčí sena 10 až 12 hodin a déle se vaří

Druhy luštěnin a použití v kuchyni. Fazole – bílé, skvrnité, zelené, černé, červené, používají se v teplé i studené kuchyni – saláty, pomazánky, guláše, polévky, přílohy, syrové klíčky,semena ve tvaru ledvinek a různé velikosti - fazol mungo -

Druhy luštěnin a použití v kuchyni Čočka - nejstravitelnější luštěnina s větším množstvím minerálních látek a vitamínů. Druhy – indická hnědá čočka nenamáčí se protože by se rozvařila - zelená čočka velkozrnná a drobnozrnná, nejběžnější čočka u nás - čočka puy nejkvalitnější francouzská čočka, při vaření si udržuje stejný tvar

- žlutá čočka používá se v orientálních kuchyních je vařená rychle za 10až 12minut - červená čočka rozváří se, má jemnou chuť - čočka naklíčená je biologicky hodnotná

Sója a její použití Sója – obsahuje tuky, sacharidy, minerální látky – hořčík, draslík, sodík,fosfor,železo vitamíny – A, B1,B2,E,K bílkoviny –podobné složení jako živočišné proto je mohou nahradit - částečně

Sója a její použití Červená sója- azuki rudé diamanty, prospěšna pro vazivo a činnost ledvin Zelené sojové boby – mungo – specialita Indie a Čína

Sója a její použití Výrobky – mouka, olej, sýr,sójová omáčka, ,,sójové maso‘‘- kostky, plátky, drť, šunka sójový tvaroh – vysrážením ,,sojového mléka‘‘ lisováním vzniká sójový sýr tofu, má všestranné použití protože přejímá všechny chutě, používá se hlavně ve zdravé výživě - sojová pasta miso (Japonsko), majonéza

Použitá literatura: - google Použitá literatura: - google. obrázky - Učebnice pro odborná učiliště, potraviny a výživa. - Restaurace a host.