Práce se šablonami v MS Word 2007

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Makra v Excelu.
Advertisements

Čísla stran v Microsoft Office Word
MS Malování I. VY_32_INOVACE_57_MS_Malovani_I.
MALUJEME ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, INFORMAČNÍ
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.3 (Data vložená z MS Excel)
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ukládání prezentace do jiných formátů Vypracoval : Ing. Jiří Durďák Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Textový procesor (MS Word)
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Office 2003/2007/2010. Pás karet 1.Karty: Existuje sedm základních karet, které se nacházejí v horní části pásu. Každá představuje určitou oblast 2.Skupiny:
MP- LEKCE 2 – STYLY V MS WORD. Styly a důvody použití stylu Nadefinujeme si „šablonu“ pro určitý typ písma, kterou budeme chtít používat i v další části.
Manažerská grafika: Program č.3 Jaroslav LosSB 272.
Vzhled prezentace - šablony
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
MS WORD pro pokročilé Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU Martin Komenda.
IT začátečníci - Word Modul 3.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.7 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - sestava Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Hromadná korespondence
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Microsoft ® Lync ™ 2010 Školení k delegování. Cíle V tomto kurzu se dozvíte, jak provádět následující akce: Nastavení přístupu delegáta v aplikaci Outlook.
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 4.0 (Text)
Úvod do obsahů j pak stisknutím F5 nebo kliknutím na Prezentace > Od začátku spusťte kurz. Na panelu zpráv klikněte na Povolit úpravy, Pokud se videa kurzu.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
VY_32_INOVACE_09_ICT_492_Mys
Formuláře v MS Word 2007 Martin Lubas xlubm
Anotace Žák se seznámí s prostředím aplikace MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Orientuje se v prostředí aplikace MS Word Speciální.
Hromadná korespondence
TEXTOVÝ EDITOR.
INFORMATIKA 8 Vytváření zástupců III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Tabulky, kreslení, diagramy, šablony
RoBla Makra MS OFFICE.
Textový editor Vkládání obrázků ze souboru a použití schránky  Pomocí menu vložení a klepnutím na obrázek se nám otevře adresář, ze kterého vybereme.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
Zápatí a záhlaví, okraje stránky, číslování stránek
Šablony (vlastní) v programu MS Word Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf07 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část.
Power Point– popis prostředí
Anotace Žák se seznámí s odrážkami a číslováním v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže využít funkci odrážky a číslování.
Identifikátor materiálu: EU
POWER POINT 1 Základní pojmy Power Point - základní pojmy.
Vytvoření hypertextového odkazu
MS Word Hromadná korespondence v MS Word 2007.
Identifikátor materiálu: EU
Word – základní práce s wordem.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
HYPERTEXTOVÉ ODKAZY V PowerPointu 2010.
EXCEL ÚPRAVY GRAFU, KARTA FORMÁT. MINIGRAFY ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Ivana Topolová VŠE v Praze
MICROSOFT OFFICE 2007/2010. Důvod změny Inovace technologií Nové možnosti použití Kompatibilita Ukončení tech. podpory starších verzí Office 2003 –
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Word Číslo DUM: III/2/VT/2/2/30 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
VYTVÁŘENÍ e-LEARNINGOVÝCH MATERIÁLŮ Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Microsoft FRONT PAGE Šablona 32 VY_32_INOVACE_19_10_Front Page.
Ovládání a přizpůsobení prostředí AutoCADu uživatelské rozhraní možnosti nastavení profily.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO – šablony Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona: III/2.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Vkládání grafických objektů
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
5 tipů pro zjednodušení práce
Školení k aplikaci Microsoft® Office Word 2007
Kofigurace & napájení Windows
Přizpůsobení webu Microsoft SharePointu Online
Prezentace v Power Pointu
Postup vložení tohoto snímku do prezentace
Transkript prezentace:

Práce se šablonami v MS Word 2007

CO JE TO ŠABLONA DOKUMENTU? Šablona je samostatný soubor, který se přiřazuje k dokumentu Do šablony se ukládají prvky společné několika dokumentům: Definice stylů Velikost a rozvržení stránek Konstantní texty (záhlaví, zpáteční adresa apod.) Společné grafické objekty (např. logo firmy) Specifické charakteristiky prostředí (klávesové zkratky, položky autotextu, makra apod.) Práce se šablonami v MS Word 2007

Typy souborů ve WORDu Dokumenty Šablony *.DOC – dokument Word 2003 (a starších) *.DOCX – klasický dokument Word 2007 *.DOCM – dokument Word 2007 s podporou maker Šablony *.DOT – šablona dokumentu Word 2003 *.DOTX – šablona dokumentu Word 2007 *.DOTM – šablona dok. Word 2007 s podp. maker Práce se šablonami v MS Word 2007

GLOBÁLNÍ ŠABLONA Každý dokument musí mít přiřazenu alespoň jednu šablonu (může jich mít více) Globální šablona – NORMAL.DOTM – je implicitně přiřazena každému dokumentu Obsahuje základní nastavení dokumentů Pokud ji smažete, Word si vytvoří novou ze záložní kopie (s původním nastavením) Práce se šablonami v MS Word 2007

Klepněte na Tlačítko Microsoft Office a potom na příkaz Nový. Aplikace Word obsahuje více než 30 předem nainstalovaných šablon pro typy dokumentů, jako jsou dopisy, faxy, zprávy, životopisy a blogy. Najdete je v tomto umístění:  Klepněte na Tlačítko Microsoft Office a potom na příkaz Nový.  V okně Nový dokument klepněte na položku Nainstalované šablony.  Klepněte na miniatury a prohlédněte si náhled vpravo.  Po nalezení požadované šablony klepněte na tlačítko Vytvořit. Otevře se nový dokument založený na šabloně, u něhož můžete provést požadované změny. Tímto postupem můžete rovněž vytvořit novou šablonu založenou na šabloně nainstalované Práce se šablonami v MS Word 2007

Další šablony můžete stáhnout z webu Microsoft Office Online Práce se šablonami v MS Word 2007

Otevřete-li šablonu, otevře se nový dokument založený na vybrané šabloně. To znamená, že ve skutečnosti otevíráte kopii šablony, nikoli vlastní šablonu. A v tom spočívá kouzlo šablon: Otevře se kopie šablony se vším, co obsahuje, v novém dokumentu. V tomto novém dokumentu můžete pracovat a využívat všech funkcí v šabloně integrovaných a můžete také přidávat nebo odstraňovat vše potřebné. Vzhledem k tomu, že nový dokument není vlastní šablona, změny se ukládají do dokumentu a šablona zůstává v původním stavu. Proto může jedna šablona sloužit jako základ neomezeného počtu dokumentů. Každý dokument je založen na šabloně určitého typu a šablona zůstává v pozadí. Práce se šablonami v MS Word 2007

Vytvoření Nové šablony Novou šablonu můžete vytvořit z prázdného dokumentu z existující šablony z existujícího dokumentu Výhody vytvoření vlastní šablony: Nebudete muset vyhledávat různé verze dokumentů a hledat konkrétní a poslední změny. Budou uloženy v šabloně. Protože šablona otevírá kopii sebe sama jako nového dokumentu, nebudete muset mít obavy, že náhodně přepíšete některý z dříve uložených dokumentů Obsah šablony budete moci změnit tak, aby obsahoval pouze informace, které u každého jednotlivého dokumentu faktury potřebujete. Díky tomu nebudete muset pokaždé odstraňovat zastaralé informace, což vám ušetří čas i starosti. Tím, že eliminujete zastaralý obsah, snížíte riziko uložení a náhodného odeslání dokumentu s nežádoucími informacemi. Šablona bude v aplikaci Word vždy ve stejném umístění spolu s ostatními šablonami. Práce se šablonami v MS Word 2007

ULOŽENí souboru jako šablony Klepněte na Tlačítko Microsoft Office , přejděte na příkaz Uložit jako a poté klepněte na možnost Šablona aplikace Word.  V dialogovém okně Uložit jako klepněte na složku Důvěryhodné šablony jako na místo, kam chcete šablonu uložit.  Pak šablonu pojmenujte a klepněte na tlačítko Uložit. Pokud jste systém Windows nastavili tak, aby zobrazoval přípony souborů, bude na konci názvu souboru přípona DOTX. Ta v aplikaci Word 2007 určuje typ souboru pro šablony (na rozdíl od typu souboru pro dokumenty, který je DOCX.) Práce se šablonami v MS Word 2007

Vytvoření souboru na základě uložené šablony Další výhodou uložení šablony do složky Důvěryhodné šablony je, že ji aplikace Word později snadno vyhledá.  V okně Nový dokument klepněte na položku Nainstalované šablony.  Klepněte na požadovanou šablonu.  Ujistěte se, že je vpravo dole pod položkou Vytvořit nový vybrán přepínač Dokument, a klepněte na tlačítko OK. (Toto je výchozí nastavení, protože aplikace Word předpokládá, že chcete šablonu otevřít jako dokument, který chcete vyplnit a uložit.) Práce se šablonami v MS Word 2007

ÚPRAVA šablony Postup pro jeho otevření a úpravy je následující:  Klepněte na Tlačítko Microsoft Office a potom klepněte na příkaz Otevřít.  Klepněte na složku Důvěryhodné šablony.  Vyberte šablonu a potom klepněte na tlačítko Otevřít. Tentokrát se neotevře kopie šablony, ale vlastní šablona. Změny, které provedete a uložíte, jsou uloženy do souboru šablony. Práce se šablonami v MS Word 2007

PŘIDÁNÍ ovládacích prvků (FORMULářových polí) Do šablony je někdy vhodné přidat vhodné ovládací prvky, např. pole pro výběr data textové pole pro zadání textu pole pro vložení obrázku rozbalovací seznam Tyto prvky se vkládají pomocí karty Vývojář Práce se šablonami v MS Word 2007

ZAMKNUTí dokumentu Provádí se pomocí karty Vývojář – tlačítko „Zamknout dokument“ Práce se šablonami v MS Word 2007

Práce se šablonami v MS Word 2007