Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 4.0 (Text)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 4.0 (Text)"— Transkript prezentace:

1 MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 4.0 (Text)

2 Text v prezentaci Pokud máte vybranou šablonu, navržené rozmístění snímků, můžeme začít s tvorbou vlastní prezentace. Skoro každá šablona předpokládá vkládání textových údajů, takže na snímcích jsou zobrazeny oblasti s textem KLEPNUTÍM VLOŽÍTE… Tyto oblasti mají předdefinovaný typ a velikost písma (podle zvolené šablony). Pouhým klepnutím můžeme napsat určitý text. To je velmi rychle hotovo a zároveň udržujeme grafickou úroveň a šetříme čas. Takto můžeme pokračovat v každém rámečku pro vložení textu.

3 Textový rámeček Uvedené vyšrafované obdélníky jsou ve skutečnosti textovými rámečky. Tento objekt se vyskytuje ve všech programech balíku MS Office. Při potřebě více textových oblastí nežli návrh obsahuje, máme možnost přidat si tyto oblasti ručně. Postup: Na panelu Kreslení klepněte na tlačítko textového rámu (vzhled šipky se změní na tvar kurzoru). Stačí jen nastavit myší, kam si přejete umístit rám,a klepnete levou myší. Velikost textového rámu je určena velikostí textu (přizpůsobení textu). Obr. 01

4 Zkopírování textového rámečku Pokud vytvoříte nový Textový rámeček, zjistíte jednu nevýhodu ihned po vytvoření – rámeček nepřebral stejné vlastnosti (velikost, typ a styl písma), jako mají ostatní rámečky na snímku. Pokud neupravíte tento grafický nedostatek, bude text vypadat velmi nepřehledně. Proto je toto vše možno vypustit, pokud zkopírujeme již existující rám a text jen změníme. Kopírování: Klepneme do již existujícího Textového rámečku tak, aby se okolo jeho okrajů zobrazil čárkovaný okraj. Myš nastavte na tento okraj a stiskněte a držte klávesu CTRL. Stiskněte levé tlačítko myši a za stálého držení klávesy CTRL táhněte směrem k pozici nové kopie textového rámečku. Na nové pozici nejprve uvolněte tlačítko myši a následně i klávesu CTRL.

5 Formát písma v textovém rámečku Jak jste již asi pochopili, v programu musí být vždy text v nějakém textovém rámečku. Proto veškeré textové úpravy provádíme vždy u konkrétního textového rámečku. Velká nevýhoda je v tom, že se obtížně formátuje prezentace jako celek. Pokud se rozhodnete změnit například nadpisy a jejich typ písma, je tento úkol snadnou metodou neřešitelný – musíte každý nadpis změnit zvlášť.

6 Zarovnání textu V rámci textového rámečku existuje zarovnání na střed, k pravému a levému okraji a zarovnání oboustranné, tzn. do bloku (toto tlačítko na panelu Formát schází). Toto je ukázka zarovnání vlevo. Toto je ukázka zarovnání vlevo. Toto je ukázka zarovnání vpravo. Toto je ukázka zarovnání vpravo. Toto je ukázka zarovnání na střed. Toto je ukázka zarovnání na střed.

7 Nastavení písma – panel nástrojů Všechny důležité prvky pro nastavení písma naleznete na panelu nástrojů Formát. Obr. 02 Typ písma Velikost písma Řez písma Zarovnání textu Odrážky a číslování Zvětšení a zmenšení písma Nejběžnější úkoly, jako je vkládání snímku atd.

8 Další možnosti úpravy písma Možnosti panelu nástrojů Formát jsou omezeny, aby byl tento panel přehledný a plně funkční. Proto máme k dispozici pro veškerou úpravu okno Písmo, do kterého se dostanete klepnutím na hlavní panel v nabídce Formát a položka Písmo. Obr. 03

9 Konec Cíle kapitoly: Podrobně popsat práci s textem Textový rámeček Zkopírování textového rámečku Formát písma v textovém rámečku Zarovnání textu Nastavení písma


Stáhnout ppt "MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 4.0 (Text)"

Podobné prezentace


Reklamy Google