Z truhly moudrosti krále Šalamouna

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2. Abrahám uslyšel, jak k němu mluví Hospodin
Advertisements

BIBLICKÝ RŮŽENEC slavná tajemství
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
29. Mladý Mojžíš zabil Egypťana, a proto musel uprchnout
JAK DOSÁHNOUT ZASLÍBENÍ... Jozue 14:5 Synové Izraele udělali, co Hospodin přikázal Mojžíšovi, a rozdělili si zem.6 Synové Judovi přišli v Gilgalu za.
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
36. Během cesty pouští zakusili Izraelité, že se o ně Hospodin stará
41. Izraelité postavili stan, v němž bude přebývat Hospodin.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1.Jak se jmenovalo město, kde měla stát svatyně? ŠÍLO 2. Z čeho byla postavena svatyně, když Izraelci putovali do Zaslíbené.
8. Abrahám dokazuje svou věrnost Hospodinu. Ach Hospodine, je mi těžko. Vlastního syna obětovat, ale vím, že co žádáš ty, je vždy správné. Půjdu s těžkým.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Gedeon měl vysvobodit Izraelce z rukou Midjánců. Na koho nejvíce spoléhal, že mu pomůže? NA HOSPODINA 2. Gedeon.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kde bydlela Noemi se svým mužem? BETLEM 2. Proč musela Noemi opustit svůj domov? NEÚRODA, HLAD 3. Kolik dětí měla.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kam putovala Noemi s Rút, když opustily Moabskou zemi? DO BETLÉMA 2. Noemi neměla pole, co udělala Rút? ŠLA SBÍRAT.
24. Josef se dal poznat svým bratrům. Nikdo z vás nezůstane v mém otroctví, jen muž, který pohár ukradl.
Buďme bdělí v modlitbách Pokud se nemodlíš, nejsi křesťan! Clendennen.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jaký dar obdržel Samson od Hospodina? SÍLU 2. Kdo nyní ohrožoval Izraelity? PELIŠTEJCI (FILIŠTÍNI) 3. Do koho se.
25. Jakub přišel s celou rodinou do Egypta a setkal se se svým synem Josefem.
BIBLICKÝ RŮŽENEC bolestná tajemství
7. Hospodin zkouší Abrahámovou důvěru – má obětovat svého syna Izáka.
13. Jakubovi se na útěku zdál zvláštní sen. Jakube, Bůh ti žehnej. V zemi, kde budeš, si najdi dobrou ženu, věřící v Hospodina.
40. Hospodin uzavřel s Izraelity smlouvu. Jdu opět na horu k Hospodinu a beru kamenné desky.
PROROCI Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Co bylo úkolem Samuela? PŘEDÁVAT SLOVO OD HOSPODINA, POMÁHAT LIDEM ŘEŠIT OBTÍŽNÉ SITUACE 2. Co Izraelitům Samuel.
Zněl pláč 1. Zněl pláč noci té, když se narodil a měl jenom tu stáj a bez nároků žil. Zněl pláč noci té, tam Bůh našel nás, kde pláč je nám domovem. 1/5.
Je to chlapec. Co s ním bude? Přece ho neutopím v Nilu!
Zněl pláč 1. Zněl pláč noci té, když se narodil a měl jenom tu stáj
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Čím byl David, jakou práci dělal? PASTÝŘEM 2. Co rád dělal při své práci? HRÁL NA CITERU A ZPÍVAL 3. Čeho je autorem,
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Která vojska bojovala proti sobě?? IZRAELSKÁ A PELIŠTEJSKÁ (FILIŠTINSKÁ) 2. Jak se jmenoval obr, který bojoval v.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak si Šalomoun představoval chrám, který chtěl vystavět? VELKÝ, HONOSNÝ, BOHATÝ, LEPŠÍ NEŽ JEHO PALÁC 2. Proč začal.
26. Izraelský národ se během let v Egyptě rozrostl.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Napiš jméno krále a jeho manželky z dnešního příběhu. ACHAB A JEZABEL 2. Jak se žilo Izraelitům za vlády tohoto krále?
2. Hospodin si vybral Gedeóna, aby zachránil Izraelity před Midjánci.
KDO JE JEŽÍŠ? 1.JEŽÍŠ JE NÁŠ PÁN A VŠECH KRÁLŮ KRÁL, JÁ HO DOBŘE ZNÁM, //:ON MI ŽIVOT DAL://
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo nesl schránu úmluvy? KNĚŽÍ 2. Kde uložili schránu úmluvy? VELESVATYNĚ 3. Jak vypadal chrám po přenesení schrány.
Velikonoční příběh Ilustrace Henry Martin Copyright © 2005
4. Abrahám děkuje Hospodinu, protože ho dovedl do země Kanaán
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak se jmenoval první král izraelského lidu? SAUL 2. Kdo určil krále Izraelitům? HOSPODIN, SAMUEL HO PŘEDSTAVIL.
26. Elijáš na hoře Karmel Po mnoha dnech, třetího roku, se stalo slovo Hospodinovo k Elijášovi: „Jdi a ukaž se Achabovi, chci dát zemi déšť.“ Elijáš.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Proč královna Jezabel usilovala Eliášovi o život? ELIÁŠ ZVÍTĚZIL NA BAALOVÝMI BOHY 2. Kam utekl Eliáš před královnou.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Elkána měl dvě ženy. Peninu a Chánu, která z nich se trápila, že nemá děti? 2. Kdo se komu posmíval. Chána Elkánovi?
ABRAHÁM VZOREM MODLITBY Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo byla Penina a Chána? 2. Kdo byl Éli? 3. Co dělala Chána ve svatyni? 4. Kdo ji pozoroval? 5. Co se stalo u hory.
18. Bratři prodali Josefa do otroctví
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo to byl Eliáš? PROROK 2. Proč šel Eliáš za králem Achabem? ABY MU OZNÁMIL, ŽE PŘIJDE OBDOBÍ SUCHA 3. Kde žil.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kde se ukrývali Izraelité před Midjánci, kteří je napadli? V JESKYNÍCH, V HORÁCH 2. Co udělal Gedeón, když zůstal.
23. Josef chtěl zjistit, jestli bratři změnili své chování a litují toho, co způsobil.
27. Faraon udělal z Izraelitů své otroky, kteří museli těžce pracovat.
Kde mají původ Velikonoce?
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
3. Gedeon prosí Hospodina o pomoc. Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak se jmenovala postava, která měla vysvobodit Izraelce od Midjánců? 2. Co právě.
1. Vezmi, Pane, život můj, | k své jej službě zasvěcuj
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo byl Náman? BOHATÝ PÁN, GENERÁL VOJSKA 2. Čím trpěl Náman? MALOMOCENSTVÍM 3. Kdo poradil Námanovi, jak se uzdravit?
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byl Elíša stejného ducha jako Eliáš? ANO 2. Kdo přišel za Elíšou? VDOVA 3. Oč byl požádám Elíša? ABY POMOHL VDOVĚ.
1. Přijď Králi věčný náš, | jenž vše v své moci máš, | a žehnej nám! | Uč podle pravdy cest | ti oběť chvály nést, | a jak ti milé jest, | v nás kraluj.
Jonáš Biblické postavy. TVRDÁ HLAVA Jonáš, syn Amitajův, dostal slovo od Hospodina: "Vstaň a jdi do Ninive, toho velikého města, a kaž mu, neboť jejich.
1.Jaký byl Daniel? UPŘÍMNÝ, VĚRNÝ HOSPODINU 2. Co žádali protivníci Daniela po králi? ABY VYDAL ROZKAZ NEMODLIT SE K HOSPODINU, JEN UCTÍVAT KRÁLI 3. Co.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo byl Jonáš ? PROROK 2. Jaké slovo promluvil Hospodin k Jonášovi? JDI DO NINIVE A VARUJ OBYVATELE MĚSTA 3. Kam.
42. Ester zachránila Izraelity před smrtí. Když se Mardocheus dozvěděl o všem, co se stalo, roztrhl svůj šat, oblékl si žíněné roucho a posypal hlavu.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byli Izraelité v babylonském zajetí stále? NE 2. Jaký byl perský král Kýros? DOBRÝ, CHOVAL PŘÍVĚTIVĚ, POMOHL IZRAELSKÉMU.
35. Tajemný nápis na stěně Král Baltazar vystrojil velikou hostinu svým tisíci hodnostářům a před těmito tisíci pil víno. Při popíjení vína poručil Baltazar.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byli Izraelité v babylonském zajetí stále? NE 2. Jaký byl perský král Kýros? DOBRÝ, CHOVAL PŘÍVĚTIVĚ, POMOHL IZRAELSKÉMU.
43. Izrael nakonec doputoval do zaslíbené země Kanaán.
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
Kolikrát? Matouš 18,21-35.
1. Svatá doba, Páně den; | Hospodin buď veleben
Transkript prezentace:

Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo to byl Eliáš? PROROK 2. Proč šel Eliáš za králem Achabem? ABY MU OZNÁMIL, ŽE PŘIJDE OBDOBÍ SUCHA 3. Kde žil Eliáš? U POTOKA 4. Za kým poslal Hospodin Eliáše? K VDOVĚ DO SAREPTY 5. Čemu nás učí postní doba? ODŘÍKÁNÍ, ZMĚNĚ ŽIVOTA, MODLITBĚ, POKÁNÍ

6. Jaký trest poslal Hospodin na krále a jeho poddané 6. Jaký trest poslal Hospodin na krále a jeho poddané? TŘI ROKY NEPRŠELO, BYLO SUCHO 7. Co navrhl Eliáš králi Achabovi? SOUBOJ NA HOŘE KARMEL, BAALOVI KNĚŽÍ A ELIÁŠ 8. Co měli udělat kněží, kteří se klaněli Baalovi? PŘIPRAVIT OLTÁŘ A VOLAT K BOHU BAALOVI, ABY ZAPÁLIL OBĚŤ NA OLTÁŘI 9. Jak se vedlo Eliášovi? ELIÁŠ ZVÍTĚZLIL, UKÁZALO SE, ŽE HOSPODIN JE PRAVÝ BŮH 10. Na co se připravujeme v postní době? NA SLAVENÍ VELIKONOC

27. Elijáš uslyšel Hospodina v tichém vánku

Achab oznámil Jezábele vše, co udělal Elijáš, že pobil všechny Baalovy proroky mečem. Jezábel poslala k Elijášovi posla se slovy: „Ať bohové udělají, co chtějí! Zítra v tento čas naložím s tebou, jako ty jsi naložil s nimi!“ ?!!

Když to Elijáš zjistil, vstal a odešel, aby si zachránil život Když to Elijáš zjistil, vstal a odešel, aby si zachránil život. Přišel do Beer-šeby v Judsku a tam zanechal svého mládence. Sám šel den cesty pouští, až přišel k jednomu trnitému keři a usedl pod ním; přál si umřít. Řekl: „Už dost, Hospodine, vezmi si můj život, vždyť nejsem lepší než moji otcové.“ Pak pod tím keřem ulehl a usnul. Tu se ho dotkl anděl a řekl mu: „Vstaň a jez!“ Vzhlédl, a hle, v hlavách podpopelný chléb, pečený na žhavých kamenech, a láhev vody. Pojedl, napil se a opět ulehl. Hospodinův anděl se ho však dotkl podruhé a řekl: „Vstaň a jez, máš před sebou dlouhou cestu!“ Vstal, pojedl, napil se a šel v síle onoho pokrmu čtyřicet dní a čtyřicet nocí až k Boží hoře Chorébu.

Hospodin řekl: „Vyjdi a postav se na hoře před Hospodinem Hospodin řekl: „Vyjdi a postav se na hoře před Hospodinem.“ A hle, Hospodin se tudy ubírá. Před Hospodinem veliký a silný vítr rozervávající hory a tříštící skály, ale Hospodin v tom větru nebyl. Po větru zemětřesení, ale Hospodin v tom zemětřesení nebyl. Po zemětřesení oheň, ale Hospodin ani v tom ohni nebyl. Po ohni hlas tichý, jemný.

Jakmile jej Elijáš uslyšel, zavinul si tvář pláštěm, vyšel a postavil se u vchodu do jeskyně. Tu mu hlas pravil: „Co tu chceš, Elijáši?“Odpověděl: „Velice jsem horlil pro Hospodina, Boha zástupů, protože Izraelci opustili tvou smlouvu, tvé oltáře zbořili a tvé proroky povraždili mečem. Zbývám už jen sám, avšak i mně ukládají o život, jak by mě o něj připravili.“Hospodin mu řekl: „Jdi, vrať se svou cestou k damašské poušti. Jehúa, syna Nimšího, pomažeš za krále nad Izraelem a Elíšu, syna Šáfatova z Ábel-mechóly, pomažeš za proroka místo sebe. Eliáši, Eliáši ….

Z truhly moudrosti krále Šalamouna

Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Proč královna Jezabel usilovala Eliášovi o život? 2. Kam utekl Eliáš před královnou Jezabel? 3. Co se Eliášovi přihodilo po útěku? 4. Jak Hospodin promlouval k Eliášovi? 5. Jak se jmenuje poslední neděle postní doby? 6. Jak se choval Eliáš k Hospodinu? 7. Koho vyučil Eliáš? 8. Jak skončil život Eliáše? 9. Kde zemřel Eliáš? 10. Kolik zastavení Křížové cesty znáš?

1. Proč královna Jezabel usilovala Eliášovi o život? 5 6 8 4 7 3 1 2 9 10 16 17 18 19 15 14 11 12 13 20

2. Kam utekl Eliáš před královnou Jezabel? 5 6 8 4 7 3 1 2 9 10 16 17 18 19 15 14 11 12 13 20

3. Co se Eliášovi přihodilo po útěku? 5 6 8 4 7 3 1 2 9 10 16 17 18 19 15 14 11 12 13 20

4. Jak Hospodin promlouval k Eliášovi? 5 6 8 4 7 3 1 2 9 10 16 17 18 19 15 14 11 12 13 20

5. Jak se jmenuje poslední neděle postní doby? 6 8 4 7 3 1 2 9 10 16 17 18 19 15 14 11 12 13 20

6. Jak se choval Eliáš k Hospodinu? 5 6 8 4 7 3 1 2 9 10 16 17 18 19 15 14 11 12 13 20

7. Koho vyučil Eliáš? 5 6 8 4 7 3 1 2 9 10 16 17 18 19 15 14 11 12 13 20

8. Jak skončil život Eliáše? 5 6 8 4 7 3 1 2 9 10 16 17 18 19 15 14 11 12 13 20

9. Kde zemřel Eliáš? 5 6 8 4 7 3 1 2 9 10 16 17 18 19 15 14 11 12 13 20

10. Kolik zastavení Křížové cesty znáš? 5 6 8 4 7 3 1 2 9 10 16 17 18 19 15 14 11 12 13 20

Římskokatolická farnost Hnojník březen 2015 www.farnost-hnojnik.cz Pro vnitřní potřebu farnosti Použité obrázky: Rodinná Bible. 3. české vydání. 9 Henrietta Street, London WC2E 8PS: A Dorling KIindersley Book, 1997. ISBN 80-7209-636-2.