Občanská společnost Participační nástroje environmentální politiky prosinec 2005, Jan Činčera.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INFORMAČNÍ SYSTÉMY EIA/SEA
Advertisements

Zapojení veřejnosti do SEA Integra Consulting Services Jana Svobodová Jana Hrnčířová.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING X. Environmentální informační systémy.
Nástroje územního plánování
Implementace Aarhuské Úmluvy Alena Dodoková, Zelený kruh.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Zuzana Drhová, Zelený kruh
Účast veřejnosti a právo na informace ve věcech životního prostředí 8. dubna 2009.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Ochrana práv ve veřejné správě
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011.
EVVO aktuální informace z MŽP Opava, Krajská konference k EVVO 22. dubna 2010 Mgr. Miroslav Novák, MŽP.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Jednotný informační systém o životním prostředí (JISŽP)
Zákon o posuzování vlivů na ŽP č. 100/2001 Sb. Ekologie a životní prostředí 2014 Petr Vybral Původní základ prezentace: Barbora Kněžínková, 2011.
Podprogram Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2014 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING VIII. Informace pro podporu rozhodování.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Ing. Silvia Aguilar Bobadilla Nástroje ekologické politiky.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
EVVO EVVO V LIBERECKÉM KRAJI. EVVO NA LIBERECKÉM KRAJI SAMOSPRÁVA ODDĚLENA OD STÁTNÍ SPRÁVY oddělení samosprávy na odboru ŽP a zemědělství – vedle EVVO.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Vybrané otázky práva životního prostředí Přednáška č. 2.
Mgr. Magdaléna Peterková
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Posuzování vlivů na ŽP Veronika Tomoszková
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Účast veřejnosti a právo na informace ve věcech životního prostředí 2. dubna 2007 Mgr. Magdaléna Peterková.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Účast veřejnosti a právo na informace ve věcech životního prostředí 16. dubna 2008.
1 Referendum Jitka Bělohradová. 2 Referendum Projev přímé formy demokracie –Jeho zvláštní projevy: plebiscit, veto –Další formy přímé demokracie: lidová.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
1 Aarhuská úmluva Jitka Bělohradová. Aarhuská úmluva Úmluva o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v záležitostech.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Posuzování vlivů na ŽP Jana Dudová.
Program RP04-17 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2017
Umisťování staveb.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Zákon o posuzování vlivů na ŽP č. 100/2001 Sb.
Informační zdroje české veřejné správy
Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Stavební právo.
Zákon o svobodném přístupu k informacím
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Občanská společnost Participační nástroje environmentální politiky prosinec 2005, Jan Činčera

Trinom moci Nástroje změny: n Normativní n Ekonomické n Participativní u Dobrovolnost u Informace u Spoluúčast u Férovost

Dohody n Dobrovolné dohody u stát – firma (sdružení) u nepovinné závazky u ČR – prací prášky n Dohody o dobrém sousedství u Firma – místní obyvatelé u Ústupky a služby za vstřícnost

Aarhuská úmluva n Přístup veřejnosti k informacím o ŽP n Spoluúčast na rozhodování n Přístup k soudům n Od r platí v rámci EU

Právo na informace n Poskytnutí požadovaných informací n Samostatné zpřístupňování informací, osvětová činnost u Ecolabelling, ekoznačky u Environmentální informační systémy u Environmentální výchova, vzdělávání a osvěta

Právo na informace n Poskytnutí požadovaných informací n Zákon o svobodném přístupu k informacím 106/1999 Sb. n Zákon o přístupu veřejnosti k infcím o ŽP 123/1998 Sb. n Definice n Všechny úřady n Do 30 (10) dnů informace n Postup při odmítnutí n Důvody pro odmítnutí u Obchodní tajemství u Osobní údaje n Výchova, osvěta

Příklad cesty za informací n Sdružení STUŽ, 12/2002 na MÚ Bavorov: „Jak vysoké odměny dostali vaši zastupitelé?“ n MÚ … nereaguje n 1/2003 STUŽ: odvolání pro neposkytnutí informací n MÚ … nereaguje n 3/2003 STUŽ: žaloba ke správnímu soudu n 4/2003 MÚ poskytuje informace n STUŽ stahuje žalobu

Ecolabelling – zvláštní případ informování Garantované české ekoznačky Speciální značky Netestovaná kosmetika Ekologické lesnictví Míra energetické náročnosti Matoucí značky

Environmentální informační systémy n Budují obce, kraje, MŽP a resort – CENIA (Česká informační agentura ŽP) n Ročenky, odborné databáze, WWW stránky u IS kvality ovzduší, HEIS, IS EIA … u IRZ (Integrovaný registr znečištění) F

EVVO n Zákon o přístupu veřejnosti k informacím o ŽP č. 123/1998 Sb.: poskytování informací od úřadů veřejnosti u §13 (1) MŽP a MŠMT povinno podporovat EVVO se zvláštním zaměřením na výchovu dětí a mládeže. u (2) a vytvářet podmínky pro osvojování základních poznatků o ŽP, TUR. n Státní program EVVO, 2000 u zpracovat regionální koncepce EVVO u vytvořit efektivní systém spolupráce u zajistit přenos informací o zkušenostech s EVVO. n Krajské koncepce EVVO u Analýza SWOT, návrhy u Finanční podpora u Liberec: KOKEV n Metodický pokyn MŠMT k EVVO ve školách a školských zařízeních u Školní plány EVVO u Koordinátor EVVO

Účast na projednávání n Právo na účast při rozhodování o projektech s vlivem na ŽP u Připomínky u Informace u Stížnost n EIA – Environmental Impact Assessment n Z. o posuzování vlivu na životní prostředí 100/2001 Sb. n Návazná účast ve správním řízení – pro občanská sdružení a vlastníky

OZNÁMENÍ ZÁMĚRU NA ÚŘAD ZJIŠŤOVACÍ ŘÍZENÍ DOKUMENTACE Z ŘÍZENÍ A VYJÁDŘENÍ POSUDEK Z VYJÁDŘENÍ K DOKUMENTACI VEŘEJNÉ PROJEDNÁVÁNÍ STANOVISKO PROCES EIA PODLE 100/2001 Sb.

Územní plánování n Dohoda o využívání území n Upravuje stavební zákon n Rozmístění ploch pro bydlení, školy, zdravotnictví, rekreaci, dopravu … n Grafické linie, navrhované veřejně prospěšné stavby n Fáze: zadání (hlavní problémy, co je třeba chránit, atd.) – koncept – návrh n Vše diskutováno s občany Územní plán m. Prachatice

Místní referendum n Hlasování místních obyvatel o problému n Zavazuje orgány obce n Iniciace - kterýkoliv místní plnoletý občan n Dostatečné množství obyvatel pro referendum n Zákon o místním referendu 298/1992 Sb.

Příklad MR Tábor 2000 n Navrhuje místní učitelka češtiny, podpora EPS „Souhlasíte s tím, aby město Tábor ze svého programu rozvoje s konečnou platností vyřadilo silnici rozdělující botanickou zahradu?“ n Účast 37%, 80% ANO.

Místní referendum v Čeperce n Čeperka na Pardubicku, n Referendum o spalovně odpadů v Opatovicích nad Labem n „Má obec vstoupit do společnosti EVO, která má spalovnu vybudovat?“ n 470 hlasujících, 93% proti, účast 61%.

Další možnosti n Zakládání občanských sdružení n Účast ve správním řízení n Petice n Přístup k soudům

Další informace n Občan u