Ústavní soudnictví J.Kožiak. Ústava - čl. 83 a následující Ústava - čl. 83 a následující Zákon o ústavním soudu č. 182/1993 Zákon o ústavním soudu č.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
předsedkyně 7. senátu Nejvyššího správního soudu
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Modely dělby moci a jejich fungování
Veřejná moc a veřejná správa
Dělba moci. Listina práv a svobod
Organizace soudnictví v ČR
15. Moc soudní a výklad práva
Úvod do předmětu Ius est ars boni et aequi. Právo je umění uplatňovat to, co je dobré a spravedlivé.. FEL ČVUT v Praze PRÁVO PRO PODNIKATELE II Mgr. František.
Přednáška dne Petr Lavický
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Finanční soudnictví Mgr. Michal Kozieł.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Právo pro podnikatele II
SOUDNÍ MOC JUSTICE Mgr. Michal Oblouk.
Kontrola veřejné správy
Pravomoc správních soudů, řízení před správními soudy NSS v Brně, Právnická fakulta MU v Brně Petr Průcha listopad 2013.
TEST 17. POLITOLOGIE
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
UZNÁNÍ A PROHLÁŠENÍ VYKONATELNOSTI ROZHODNUTÍ
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ PREZIDENT ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
Kontrola veřejné správy I.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Teorie práva Základy práva
Základy práva 14. Moc výkonná Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Dělba moci Moc soudní.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc soudní v ČR
PRÁVNÍ ÚPRAVA SOUDNÍ KONTROLY ROZHODNUTÍ ORGÁNŮ VEŘEJNÉ SPRÁVY
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR III.12 Moc zákonodárná a tvorba práva Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
činnosti správních orgánů a typy žalobních řízení
Kontrola veřejné správy III Soudní kontrola 1. správní soudy 2. civilní soudy 3. zvláštní senát 4. Ústavní soud.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Úprava civilního soudnictví J. Kožiak. Občanský soudní řád Z.č. 99/1963 Sb. Z.č. 99/1963 Sb. Okolo stovky novelizací (jen 5 do 1989) Okolo stovky novelizací.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc soudní v ČR
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Správní soudnictví Veřejná správa.
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Soudní moc
Veterinární a potravinářská legislativa
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc soudní v ČR JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Správní soudnictví J.Kožiak. Soudní řád správní (150/2002) Soudní řád správní (150/2002) Organizace Organizace –Nejvyšší správní soud – senáty a rozšířené.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č. : CZ. 1
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
Právní ochrana, soudnictví, soustava soudů v ČR. Soudnictví  činnost nezávislých soudů jako státních orgánů  řeší konkrétní případy na základě stanovených.
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, zkr. PSP ČR, PS PČR, v Ústavě České republiky označovaná jen jako Poslanecká.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Struktura soudů v ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Název vzdělávacího materiálu
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
SOUDNÍ MOC JUSTICE Mgr. Michal Oblouk.
ZÁKONODÁRNÁ MOC Jana Karásková.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Veterinární a potravinářská legislativa
Výchova k občanství Moc soudní
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
Výchova k občanství Moc zákonodárná
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc soudní v ČR
Mgr. Kateřina Krčálová Konečná Knihovna Ústavního soudu
Ústavní systém České republiky
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Ústavní soudnictví J.Kožiak

Ústava - čl. 83 a následující Ústava - čl. 83 a následující Zákon o ústavním soudu č. 182/1993 Zákon o ústavním soudu č. 182/1993 Hlavní cíl- ochrana ústavnosti Hlavní cíl- ochrana ústavnosti

Ústavní soud

Soudci ústavního soudu Počet: 15 Počet: 15 Funkční období: 10 let Funkční období: 10 let Jmenuje prezident se souhlasem senátu Jmenuje prezident se souhlasem senátu Podmínky na výkon funkce Podmínky na výkon funkce –VŠ právnické vzdělání –Bezúhonnost –10 let praxe –Volitelnost do senátu  40 let věku  Plná způsobilost k PÚ Neslučitelnost funkce – výdělečná činnost, politické strany Neslučitelnost funkce – výdělečná činnost, politické strany

Personální složení

Imunita soudců – čl. 86 Trestní stíhání Trestní stíhání –nelze bez souhlasu Senátu –odepře-li, je stíhání navždy vyloučeno Zadržení Zadržení –jen, byl-li dopaden při spáchání trestného činu, anebo bezprostředně poté. –ihned oznámit předsedovi Senátu –nedá-li předseda Senátu do 24 hodin od zadržení k odevzdání zadrženého soudu, nutno propustit. –Na své první následující schůzi Senát rozhodne o přípustnosti trestního stíhání právo odepřít svědectví o skutečnostech, které se dozvěděl v souvislosti s výkonem své funkce právo odepřít svědectví o skutečnostech, které se dozvěděl v souvislosti s výkonem své funkce Nemožnost stíhat pro přesupky - § 4 zákona Nemožnost stíhat pro přesupky - § 4 zákona

Rozhodování ústavního soudu Plénum – všichni soudci, minimálně 10 přítomných Plénum – všichni soudci, minimálně 10 přítomných Senáty – 3členné Senáty – 3členné Soudci zpravodajové Soudci zpravodajové

Řízení před ústavním soudem Písemné Písemné Povinné zastoupení advokátem Povinné zastoupení advokátem Asistent soudce – posoudí zda jde o návrh a zda má náležitosti Asistent soudce – posoudí zda jde o návrh a zda má náležitosti Soudce zpravodaj odmítne (§43) Soudce zpravodaj odmítne (§43) Senát odmítne pro zjevnou neopodstatněnost Senát odmítne pro zjevnou neopodstatněnost Projednání věci Projednání věci Vydání rozhodnutí Vydání rozhodnutí

Rozhodnutí ústavního soudu Nálezy – rozhodnutí ve věci (meritorní rozhodnutí) Nálezy – rozhodnutí ve věci (meritorní rozhodnutí) –Publikace ve Sbírce zákonů - §57 Usnesení – procesní rozhodnutí Usnesení – procesní rozhodnutí Databáze NALUS (NÁLezy Ústavního Soudu) Databáze NALUS (NÁLezy Ústavního Soudu)

Věcná působnost ústavního soudu zrušení zákonů jsou-li v rozporu s ústavním pořádkem zrušení zákonů jsou-li v rozporu s ústavním pořádkem zrušení jiných právních předpisů nebo jejich jednotlivých ustanovení, jsou-li v rozporu s ústavním pořádkem nebo zákonem zrušení jiných právních předpisů nebo jejich jednotlivých ustanovení, jsou-li v rozporu s ústavním pořádkem nebo zákonem ústavní stížnosti ústavní stížnosti –orgánů územní samosprávy proti nezákonnému zásahu státu, –proti pravomocnému rozhodnutí a jinému zásahu orgánů veřejné moci do ústavně zaručených základních práv a svobod Volební věci Volební věci –opravné prostředky proti rozhodnutí ve věci ověření volby poslance nebo senátora –v pochybnostech o ztrátě volitelnosti a o neslučitelnosti výkonu funkcí poslance nebo senátora –přezkum rozhodnutí o rozpuštění politické strany nebo jiné rozhodnutí týkající se činnosti politické strany určení souladu mezinárodní smlouvy podle čl. 10a a čl. 49 s ústavním pořádkem před její ratifikací určení souladu mezinárodní smlouvy podle čl. 10a a čl. 49 s ústavním pořádkem před její ratifikací Stanovení opatřen nezbytných k provedení rozhodnutí mezinárodního soudu Stanovení opatřen nezbytných k provedení rozhodnutí mezinárodního soudu

Věcná působnost ústavního soudu Kompetenční spory Kompetenční spory Prezidentské věci Prezidentské věci –Impeachment - ústavní žaloba Senátu proti prezidentu republiky –návrh prezidenta republiky na zrušení usnesení Poslanecké sněmovny a Senátu podle čl. 66 Jednorázová působnost – přistoupení k EU Jednorázová působnost – přistoupení k EU –opravné prostředky proti rozhodnutí prezidenta republiky, že referendum o přistoupení České republiky k Evropské unii nevyhlásí –určení zda postup při provádění referenda o přistoupení České republiky k Evropské unii je v souladu s ústavním zákonem o referendu o přistoupení České republiky k Evropské unii a se zákonem vydaným k jeho provedení.