jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0495 číslo šablony V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd předmět chemie pořadové číslo DUM 30
Anotace Komplexní materiál zaměřený na sacharidy.Závěrem žáci řeší úkoly. Autor Mgr. Eva Truxová Očekávaný výstup orientuje se ve výchozích látkách a produktech fotosyntézy, rozliší cukry Druh učebního materiálu prezentace Druh interaktivity kombinované Cílová skupina žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělání – druhý stupeň Typická věková skupina 12 - 15 let
SACHARIDY
Vysvětlení pojmu Sacharidy neboli cukry jsou organické látky složené z uhlíku, vodíku a kyslíku. Obsahují hydroxylové a karbonylové charakteristické skupiny.
Rozdělení cukrů Dle počtu tzv. cukerných jednotek Monosacharidy – jednoduché cukry - obsahují pouze jednu cukernou jednotku. např. glukosa Disacharidy obsahují dvě cukerné jednotky např. sacharosa Polysacharidy obsahují mnoho cukerných jednotek (stovky až tisíce) např. škrob, glykogen, celulosa
Významné monosacharidy Glukóza - C6H12O6 (hroznový cukr) výskyt složka ovoce, medu, krve vlastnosti krystalická, bílá látka, rozpustná ve vodě, sladká chuť vznik fotosyntézou 6 CO2 + 6 H2O → C6H12O6 + 6 O2
Použití a důkaz glukosy pro organismus je významným zdrojem energie je součástí tzv. umělé výživy k přípravě sorbitu – sladidlo pro diabetiky Důkaz: Fehlingovým činidlem Při zahřívání se vylučuje oranžový až červený oxid měďný
Fruktóza (ovocný cukr) Vlastnosti: - špatně krystalizuje, spíše v podobě sirupů - obsažena v ovoci, v různých šťávách, marmeládách
DISACHARIDY Sacharóza = řepný nebo třtinový cukr výskyt řepa cukrovka - řepný cukr cukrovník lékařský (cukrová třtina) – třtinový cukr vznik vzniká ze dvou molekul monosacharidu za uvolnění vody 2 C6H12O6 → C12H22O11 + H2O
Vlastnosti sacharosy: bílá, krystalická látka dobře rozpustná ve vodě sladká chuť Využití: nejběžnější domácí sladidlo (cukr)
Polysacharidy - (C6H10O5)n makromolekulární látky 1. škrob zdroj: brambory, pšenice, rýže, chléb - zásobní látka rostlin - složka potravy - bílý, ve vodě jen málo rozpustný Použití: výroba glukózy a technických lepidel,škrobové moučky (solamyl)
2. glykogen tzv. živočišný škrob Vzniká v játrech z jednoduchých cukrů Uložen ve svalech a játrech Zásobní látka, v případě potřeby zdroj energie
3. celulosa stavební látka rostlin – buněčná stěna složka potravy – pro člověka nestravitelná (vláknina) velmi čistá – v tobolkách bavlníku technická – buničina – dřevo stromů Použití: výroba papíru, celofánu, vláken
Pojmy Glykémie – označení pro hladinu glukózy v krvi Cukrovka – diabetes mellitus hlavním znakem cukrovky je zvýšená hladina cukru v krvi souvisí se špatnou funkcí slinivky břišní, která tvoří inzulín léčba – dodání inzulínu do těla injekčně
úkoly Které tři prvky sacharidy obsahují? Monosacharidy (např. glukóza) vznikají v přírodě (v zelených rostlinách) reakcí, která se nazývá ……. Glukóza se jinak nazývá: a) sladový cukr b) hroznový cukr c) ovocný cukr 4. Disacharidy obsahují …. cukerných jednotek a) jednu b) žádnou c) dvě
5. Glykogen je uložen v: a) srdci a plicích b) játrech a svalech c) cévách a ledvinách 6. Celulosa je stavebním materiálem: a) živočišných buněk b) buněk hub c) rostlinných buněk
7. Podmínkami pro zdárný průběh fotosyntézy jsou: a) světlo a voda b) voda a vzduch c) světlo a chlorofyl 8. Chlorofyl se nachází hlavně v: a) kořenech b) plodech c) listech
Zdroje: Obrázky čerpány z : http://www.google.cz/