Vánoční zvyky v Maďarsku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoce ve světĚ DUM 16/1.
Advertisements

Vánoce v Řecku.
BARBORKA, JABLKO, ŠUPINA
Aneb Šťastné a Veselé Vít Jaška 6.C
Vánoční zvyky u nás a ve světě
Vánoční zvyky a tradice
Liturgický rok.
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Vypracoval: Michal Klaus
Vánoce v Irsku Ondra Machala.
Vytvořeno: Michalem Málkem
Štědrý den 24. prosince Štěpán 26. prosince Silvestr 31. prosince
Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později.
Svatá Kateřina má svátek 25.listopadu.
Robin Drahoš Martin Fousek
Vánoce v Rusku.
Oprava chybné prezentace
Ruské Vánoce.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
VÁNOČNÍ SNĚNÍ Draha Soukupová DD VAL.KLOBOUKY-Smolina Prosinec 2011.
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
Velikonoce – jen svátky jara?
Svátky a tradice v Kanadě
NAD BETLÉMEM JASNÁ HVĚZDA,TO PŘEKRÁSNÉ ZNAMENÍ,PŘÍCHOD SVĚTLA,LÁSKY,ŠTĚSTÍ,NOSITELE NADĚJÍ.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Vypracovali Filip Joska a Zdenda Pham
Vánoce v Africe Vypracoval David Šereda 9.A.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Vytvořili: D. Musílek a V. Veselý, 9.A
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
Vánoční přání pro radost
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
Téma Svátky v roce Téma Svátky v roce Název DUM Prosinec - Vánoce Popis Zvyky, Štědrý den pranostiky Ročník třída Autor Bc. Hana Štěpková Číslo.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
Vánoce VY_32_INOVACE_16 Sada 8 Rozmanitost přírody Autor: Jana Nikrmajerová ZŠ a MŠ Dešná IT ve skole 1622/21/7.1.4/2010.
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
 MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ  PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI  POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ.
Vypracovali: Martin Madaj a Lukáš Dostál
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM Listopad - Advent Popis Popis, zvyky,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, HLUŠICE AUTOR: MGR. PETRA PETRÁČKOVÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02_VÁNOČNÍ.
Tradice a zvyky na Slovácku. Hody Hody patří k tradičním svátkům snad každé moravské vesnice. Hody se na vesnici slaví jako křesťanský svátek i jako.
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
VÁNOCE- FRANCIE.  Vánoční čas nastává ve Francie během adventu. Jedná se o 4 neděle, které předcházejí Vánocům. Jak praví tradice, každou neděli se na.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vánoce kolem světa Veronika Lehotová 9.B 2017.
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Filipíny Vytvořila: Natálie Schulzová 6.A.
Hodně štěstí v novém roce
Křesťanství B. Trojanová.
Co znamená slovo masopust?
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Vánoční přání pro radost
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_III.Vu_VÁNOČNÍ.
Autor : Pavel Pechr Třída : 6.A
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Rok v jeho proměnách a slavnostech
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
FOLKLÓR JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
PŘEDVÁNOČNĺ NÁLADA ADVENT :28:39.
Riskuj-Vánoce
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
Transkript prezentace:

Vánoční zvyky v Maďarsku

Podle starodávný zvyků na Vánoce v Maďarsku nemá být nikdo sám Proto na Vánoce zvou občané Maďarska např. bezdomovce a tuláky, aby se mohli najíst s nimi

Ve většině maďarských rodin začínají Vánoce upečením tradičního svatoštěpánského koláče, který se v první adventní neděli uloží na okraj stolu a musí tam vydržet až do Tří králů. Pod ubrus stolu se na začátku adventu uloží zrníčka obilí z poslední úrody a chomáček sena, symbolizující vděčnost dobrého hospodáře za dary země a přání dožít se napřesrok rovněž dobré úrody.

Na Štědrý den se nadále dodržuje podle církevní tradice půst Na Štědrý den se nadále dodržuje podle církevní tradice půst. Věřící člověk v tento den až do večere nejí vůbec nic, nebo jen velmi málo. Navíc i samotná slavnostní večere je bez masa, s výjimkou rybího, a jíst se smí až po půlnoční mši, tedy vlastně až na druhý den. Večeře bývá bohatá a začíná hned po setmění nebo východem první hvězdy, kdy se rodina postaví ke stolu a pomodlí. Hospodář se skleničkou nového vína v pravici pronese svůj přípitek. Tam, kde se dodržuje klasický rituál, pokropí hospodyně všechno v domě svěcenou vodou, k tomuto účelu přivezenou z kostela.

Přeji veselé Vánoce