Časová koordinace ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SYSTÉMY A SUBSYSTÉMY EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Advertisements

Obchodní akademie Prostějov
Odborné studium s širokým uplatněním v účetnictví, správě podnikových financí i ve vlastní podnikatelské činnosti.
GVID – MATURITA 2014 aktuální stav – říjen 2013.
Volitelné předměty pro 3. ročník 2012/13. Každý student současného 2. ročníku obchodní akademie si zvolí pro druhou polovinu svého studia volitelný blok.
Střední průmyslová škola Zlín Tř. Tomáše Bati 4187.
Přemýšlíte, kam po maturitě? Přemýšlíte, co studovat? Přidejte se k nám!
Komenský by se radoval aneb škola hrou
VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB,
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Ekonomická gramotnost
Nová podoba maturitní zkoušky Obchodní akademie, Vyšší odborná škola cestovního ruchu a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, s. r. o. Dr. Eva.
Pedagogika I/5 Obsah vzdělávání: Požadavky ke společné části maturitní zkoušky
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA TECHNICKÝCH UČEBNÍCH A STUDIJNÍCH OBORECH ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Specifika výuky účetnictví na obchodních akademiích DEP507.
Kurz DEP 507.  N Ekonomika a podnikání  N Finančnictví a bankovnictví  N Cestovní ruch  N Obecně právní činnost  N.
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ VE STŘEDNÍM OBCHODNÍM ŠKOLSTVÍ ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
NOVÁ MATURITNÍ ZKOUŠKA
Odborné studium s širokým uplatněním v účetnictví, správě podnikových financí i ve vlastní podnikatelské činnosti.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
Obor Podnikání – délka vzdělání tohoto oboru je 2 roky dosažené vzdělání: střední vzdělání ukončené maturitní zkouškou forma tohoto vzdělání je denní studium.
Maturita 2011? Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
KURZY PRO VYSOKOŠKOLSKÉ PEDAGOGY doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
Zvláštnosti ekonomických předmětů z hlediska jejich zařazení do rozvrhu hodin ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Typologie vyučovacích hodin v ekonomickém vzdělávání, použitá kritéria a závěry pro zvyšování kvality výuky © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Střední průmyslová škola Zlín Tř. Tomáše Bati 4187.
STUPŇOVITOST A METODY USPOŘÁDÁNÍ UČIVA V EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTECH
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Věcná koordinace v ekonomickém vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Maturita 2010 Společná část –2 zkoušky Profilová část –3 zkoušky.
Maturita 2008? Společná část Profilová část.
Střední škola informatiky a služeb LCA Dvůr Králové nad Labem.
UNIVERZALIZACE A SPECIALIZACE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
NOVÁ MATURITA Stručná informace o jejím průběhu a přípravě.
Účetní systémy na PC (MPF_USPC) 1. TÝDEN (25. – )
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
NOVÁ MATURITA 2011 Stručná informace o jejím průběhu a přípravě.
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ Prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Veřejně správní akademie Vyšší odborná škola, s. r. o. BRNO
Tvorba e-learningové aplikace pro výuku obchodního práva na oborech s ekonomickým zaměřením Jindřiška Šedová a kol. Masarykova universita Ekonomicko-správní.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
Za akademický rok 2011/2012 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Vysoká škola polytechnická Jihlava – veřejná vysoká škola (vznikla v červnu 2004 na základě zákona č. 375/2004 Sb.) – neuniverzitní vysoká škola (celosemestrální.
FIKTIVNÍ FIRMY SE PŘEDSTAVUJÍ.  Systematické procvičení všech problémů  Žák řeší úlohy individuálně  Tradiční vztah učitel – žák  Praxe je jen zprostředkována.
MATURITA 2010 změna modelu a novelizace zákona základní model nové maturity skladba zkoušek nové maturity maturita bez hendikepů průběh maturity organizace.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
z Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Petra Pilková Název šablony.
Povolání, které je uplatnitelné v každé době … Program: Hospodářská politika a správa Obor: Účetnictví a daně.
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
UŽITEČNÁ, PROVEDITELNÁ A BEZPEČNÁ MATURITA Návrh změn architektury reformní maturity MŠMT/CERMAT – říjen 2007.
VOLITELNÉ VYUČOVACÍ PŘEDMĚTY ve 4. ročníku šk. roku 2017/18
Bakalářský studijní program B 6208 Ekonomika a management
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU
Vlastní myšlenkou Vlastní cestou.
Ekonomika– národní hospodářství
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Rozvoj výuky cizích jazyků
Prezentace školy SOU Lázně Bělohrad.
GVID – MATURITA 2019 aktuální stav – říjen 2018.
Maturitní zkoušky 2019 ke dni
Hotelnictví M/01 HOTELNICTVÍ.
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
VOLITELNÉ VYUČOVACÍ PŘEDMĚTY ve 4. ročníku šk. roku 2019/20
Aplikovaná elektronika
MATURITA 2010 změna modelu a novelizace zákona
Transkript prezentace:

Časová koordinace ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.

Časová koordinace ekonomického vzdělávání 1.Mezipředmětové vztahy v ekonomickém vzdělávání 2.Úroveň mezipředmětových vztahů 3.Specifika mezipředmětových vztahů v ekonomickém vzdělávání 4.Modely časové koordinace ekonomického vzdělávání 5.Východisko časové koordinace 6.Typy časové koordinace ekonomického vzdělávání 7.Optimalizace časové koordinace ekon. vzdělávání 8.Didaktické rozhodování o optimalizaci časové koordinace

1) Mezipředmětové vztahy v ekonomickém vzdělávání  mezi všeobecně vzdělávacími a odbornými předměty (český jazyk a ústní a elektronická komunikace, matematika a statistika, fyzika a informační a komunikační technologie)  mezi všeobecně vzdělávacími předměty a ekonomickými předměty (cizí jazyk a cizojazyčná korespondence)  mezi ekonomickými a ostatními odbornými předměty (ekonomika a právní nauka)  mezi ekonomickými předměty (ekonomika a účetnictví)

2) Úroveň mezipředmětových vztahů  ve statické podobě (v učebních plánech, v učebních osnovách, v učebních pomůckách)  v dynamické podobě (výklad učitelů EP s přihlédnutím k věcné koordinaci učiva, spolupráce učitelů v předmětových komisích, při upevňování znalostí žáků, při jejich kontrole, v přípravě na maturity a v jejich konání)

3) Specifika mezipředmětových vztahů v ekonomickém vzdělávání  obecná ekonomie (mikroekonomie a ekonomika podniku)  ekonomika (účetnictví, ekonomie, statistika a základy práva)  informační technologie (výpočetní technika, účetnictví a statistika)  účetnictví (ekonomika, daňová soustava, statistika)  písemná a elektronická komunikace (výpočetní technika, ekonomika, účetnictví a základy práva)

4) Modely časové koordinace ekonomického vzdělávání  vymezení časové posloupnosti předmětů (podle ročníků a semestrů)  přímá návaznost (předmět, který má k jinému předmětu vedoucí pozici je zařazován dříve)  nepřímá návaznost (předmět, který má k jinému předmětu odvozenou pozici je zařazován později)  paralelní návaznost (předměty se zařazují souběžně v nižších nebo vyšších ročnících a semestrech)

5) Východisko časové koordinace  charakter jednotlivých ekonomických předmětů (expozice nových poznatků, fixace nových vědomostí)  volba modelu časové koordinace (přímá, nepřímá, paralelní návaznost)

6) Typy časové koordinace ekonomického vzdělávání  předměty naukové a cvičební (písemná a elektronická komunikace, cvičení na počítači)  předměty průpravné a navazující (ekonomika a účetnictví)  předměty neintegrované a integrované (účetnictví, ekonomická cvičení)  předměty dílčí a komplexní (logistika, ekonomika)  předměty teoretické a praktické-aplikované (ekonomie, praktikum cestovního ruchu)

 předměty konkrétní a abstraktní (obchodní korespondence, daňová soustava)  předměty povinné a povinně volitelné (podniková ekonomika, bankovnictví)  předměty povinné a nepovinné (účetnictví, marketing)  předměty maturitní a nematuritní (účetnictví a statistika)

7) Optimalizace časové koordinace ekon. vzdělávání  naukové předměty předcházejí předmětům cvičebním (ekonomika, cvičení z ekonomiky)  předměty průpravné předcházejí předmětům navazujícím (informační technologie, statistika)  předměty neintegrované předcházejí předmětům integrovaným (ekonomika, ekonomická cvičení)  předměty komplexní předmětům dílčím (ekonomika, odbytová činnost podniku)  předměty praktické-aplikované předcházejí předmětům teoretickým (ekonomika hotelových služeb, ekonomie)

 předměty konkrétní předcházejí předmětům abstraktním (písemná a elektronická komunikace, mikroekonomie a makroekonomie)  předměty povinné předcházejí předmětům povinně volitelným (obchodní provoz, statistika obchodu)  předměty povinné a nepovinné (finanční řízení podniku, trh cenných papírů)  předměty nematuritní předcházejí předmětům maturitním (technika administrativy, účetnictví)

8) Didaktické rozhodování o optimalizaci časové koordinace  přímá a nepřímá návaznost nevyžaduje specifický přístup (ekonomika, fiktivní firmy)  paralelní koordinace vyžaduje specifický didaktický postup (informační technologie, praktika na počítači)