4. října 2013VY_32_INOVACE_100217_Naklady_a_vynosy_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Identifikátor: VY _32 _INOVACE _PJ/3. KA, 3. KN/EK/6 Název výukového materiálu: PODNIK – MAJETEK PODNIKU Anotace: Majetková a kapitálová výstavba podniku.
Advertisements

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Dlouhodobý majetek - pořízení.
Náklady VY_32_INOVACE_ při výrobě, obchodování, dopravě apod. dochází k spotřebě či opotřebení výrobních faktorů - pokud tuto spotřebu či opotřebení.
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Finanční řízení podniku
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Úvod do podnikových financí
Účetnictví.
VÝNOSY.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Náklady a výnosy.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Příjmy a výdaje v daňové evidenci
13. července 2013VY_32_INOVACE_100305_Cenne_papiry_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_243.
10. září 2013VY_32_INOVACE_100209_Nezamestnanost_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Financování podniku Kalkulace – vyčíslení nákladů při výrobě slouží k tvorbě ceny sleduje strukturu a výši nákladů na ni závisí,zda firma prodělá,nebo.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování nákladů a výnosů Označení.
ROZVAHA říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070108
2. září 2013VY_32_INOVACE_100206_Trh_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a Střední.
4. srpna 2013VY_32_INOVACE_100204_Hospodarsky_proces_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
EVIDENCE PŘÍJMŮ A VÝDAJŮ
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
Hospodaření s oběžným majetkem
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
* HOSPODAŘENÍ PODNIKU 2 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví.
VÝSLEDKOVÉ ÚČTY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070113
Finanční analýza.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Autor: Ing.Holenda Jiří
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Majetek podniku a zdroje financování
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Úvod do podnikových financí
Rozvahové a výsledkové účty
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Náklady, výnosy, hospodářský výsledek
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Naklady a jejich členění
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Hospodářský výsledek firmy Stanovení zisku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Karel Zíka. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
VýnosyVýnosy. Výnosy Výnosy představují výkony podniku. Hlavní složku výnosů tvoří tržby z prodeje výrobků, zboží či služeb.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
NákladyNáklady. Osnova výkladu 1.Definice nákladů 2.Třídění nákladů na explicitní a implicitní 3.Různé způsoby rozlišení nákladů 4.Způsoby snižování nákladů.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Náklady podniky 2.Výnosy podniku 3.Hospodářský výsledek podniku 4.Použití zisku z hlediska podniku 5.Použití.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
MIKROEKONOMIKA Efektivnost podniku a její základní kategorie.
Ing. Veronika Dostálková MBA Finance a peníze v podniku Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK PODNIKU
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku.
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Náklady CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Transkript prezentace:

4. října 2013VY_32_INOVACE_100217_Naklady_a_vynosy_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

 abychom mohli nabídnout zboží na trhu, musíme ho nejprve vyrobit  k tomu musíme použít materiálové zdroje, vynaložit práci a využít pořízené stroje a zařízení  spotřeba výrobních činitelů v podniku v peněžním vyjádření se označuje jako náklady

 náklady jsou tedy peněžním vyjádřením spotřeby majetku a práce  představují účelové vynaložení (spotřebu) jednotlivých druhů majetku podniku a cizích výkonů (cizích prací a služeb)  zahrnují hodnotu přenesenou (materiál, suroviny, opotřebovaný hmotný majetek) a nově vytvořené hodnoty (lidská práce)

 podle nákladových druhů (materiálové, mzdové, finanční, odpisové atd.)  podle hospodářských středisek (závodů, divizí)  podle závislosti na objemu produkce (fixní, variabilní)  účelové (kalkulační) členění – náklady přímé a nepřímé (režijní)

 nejsou závislé na objemu produkce  jsou neměnné (v krátkém období)  jsou to především náklady, které musí podnik vynaložit v začátcích podnikání (budovy, stroje, zařízení)  čím větší je objem produkce, tím jsou průměrné fixní náklady na jednotku nižší

 jsou závislé na objemu produkce  s růstem objemu produkce se zvyšují  jsou to především náklady na materiál  existují tři možnosti, jak se variabilní náklady mohou vyvíjet v čase – rozlišujeme : proporcionální náklady progresivní náklady degresivní náklady

 náklady se zvýší o tolik procent, o kolik procent se zvýší výroba  např. přímý materiál

 progresivní náklady nejprve rostou pomaleji než výroba, ale od určitého okamžiku porostou mnohem rychleji  např. při kusové výrobě  degresivní náklady porostou od určitého momentu pomaleji než výroba

 veškeré náklady je možno zpracovat graficky  křivkám se říká nákladové trajektorie  slouží ke stanovení optimálního objemu výroby  v praxi dochází ve vývoji nákladů k různým kombinacím

krátké období  je příliš krátké na změnu fixních vstupů, umožňuje pouze změnu variabilních vstupů dlouhé období  je to časový úsek, který je dostatečně dlouhý k tomu, aby se změnily také fixní náklady  v dlouhém období se mohou měnit i fixní náklady, protože podnik může nakupovat nové stroje a zařízení  v dlouhém období jsou tedy všechny náklady v podstatě variabilní

 jsou součtem nákladů fixních a variabilních

 vypočteme je jako podíl celkových nákladů a objemu produkce  celkové náklady / objem produkce = průměrné náklady na jednotku produkce  průměrné náklady na jeden výrobek podnikatele velice zajímají, protože je porovnává s cenou výrobku a zjišťuje tak zisk připadající na jeden výrobek  mezní náklady vyjadřují přírůstek celkových nákladů vyvolaný zvýšením výroby o jednotku (jeden výrobek)

Podle činnosti, při které náklady vynakládáme, rozlišujeme:  náklady provozní  náklady finanční  náklady mimořádné

výrobní spotřeba  tato nákladová položka zahrnuje zejména veškeré vstupy materiálové povahy, popř. vstupy, které souvisejí s obchodní činností  spotřeba materiálu a spotřeba paliv a energie bývají zpravidla ve výrobním podniku největší nákladovou položkou  zahrnuje také náklady na cizí výkony (externí opravy a údržbu strojů a zařízení, poštovné, nájemné, cestovní náklady)

osobní náklady  zahrnují odměny za práci pro podnik vyplývající z pracovně- právního vztahu  tato položka se skládá ze mzdových nákladů a povinného pojištění  podnik nejen vyplácí svým zaměstnancům mzdy, ale částečně za ně platí také zdravotní a sociální pojištění

odpisy  vyjadřují opotřebení dlouhodobého majetku  z finančního hlediska jsou nákladem, nejsou však výdajem daně, poplatky a jiné náklady  patří sem např. silniční daň, daň z nemovitostí, poplatky k ochraně životního prostředí, pojištění podniku, úrazové pojištění zaměstnanců, místní poplatky apod.

finanční náklady  jsou to především úroky z úvěrů  dále se sem zahrnují náklady na služby, které poskytují peněžní ústavy a burza  jde především o náklady spojené s vedením účtů, pojistné proti škodám na majetku a poplatky za další služby mimořádné náklady  např. manka a škody na materiálu nebo dlouhodobém majetku

Přímé náklady  přímý materiál (materiál vstupující do výrobku)  přímé mzdy (mzdy výrobních dělníků) Režijní náklady  nepodílejí se přímo na výrobě  kancelářské vybavení, telefony, cestovné, odpisy, mzdy pomocných pracovníků atd.

Explicitní náklady  jsou to náklady placené někomu, kdo není vlastníkem podniku, např. dodavatelům, pracovníkům nebo manažerům  evidují se v účetnictví Implicitní náklady  jsou náklady za zdroje, které podnik sám vlastní a používá k podnikání  podnik nemusí sám sobě za jejich používání platit, připravuje se však o možnost tyto zdroje pronajmout někomu jinému  např. ušlé nájemné je implicitní náklad  neevidují se v účetnictví

Náklady můžeme členit také podle fáze, ve které vznikají:  náklady na pořízení (fáze pořizování výrobních činitelů - DHM, DNM, oběžného majetku)  náklady na výrobu (fáze výrobní - materiál, energie, mzdy…)  náklady na realizaci (fáze prodeje – skladování, obaly, mzdy…)

 snižování nákladů přináší vyšší zisk a tím větší možnosti rozvoje podniku Příklady žádoucího snižování nákladů:  záměna materiálu za levnější bez újmy na kvalitě  snižování zmetkovosti  úspory pohonných hmot  snižování energetické náročnosti  nahrazování ruční práce stroji  odstraňování prostojů = lepší organizace práce  odstraňování zbytečné administrativy  odstraňování zbytečných pracovních cest

Kalkulace rozdělujeme na:  nákupní (výpočty související s volbou nejvhodnějšího dodavatele)  prodejní (výpočty související s volbou nejvhodnějšího odběratele)  výrobní (kalkulace nákladů a ceny)

Kalkulační vzorec zahrnuje tyto položky:  Přímý materiál  Přímé mzdy  Ostatní přímé náklady  Výrobní režie  Zásobovací režie  Správní režie  Odbytová režie  Zisk  DPH

 výnosy vznikají prodejem výrobků a služeb, ale také na základě jiných skutečností a činností  výnosy rozdělujeme do tří skupin: provozní finanční mimořádné

Provozní výnosy  tržby za vlastní výrobky  tržby z prodeje služeb  tržby z prodeje materiálu Finanční výnosy  tržby z prodeje cenných papírů  úroky z běžných účtů, které má podnik u peněžních ústavů  úroky z půjček poskytnutých jiným podnikům  výnosy z cenných papírů (z obligací, akcií, vkladových certifikátů)  tržby z pronájmu dlouhodobého majetku Mimořádné výnosy  např. náhrada škody od pojišťovny, přebytek peněz v pokladně, inventarizační přebytek materiálu

Možnosti dosahování vyšších výnosů:  zvyšování výkonů (výroba a prodej většího množství výrobků nebo služeb)  zvyšování cen výkonů (jsme však ovlivňováni poptávkou a konkurencí)  zvyšování ostatních výnosů (např. zvýšit výnosy z prodeje cenných papírů)

 hospodářský výsledek je rozdíl mezi výnosy a náklady  jestliže jsou výnosy vyšší než náklady, hospodářský výsledek je zisk  pokud jsou náklady vyšší než výnosy, hospodářským výsledkem je ztráta Hospodářský výsledek rozdělujeme na:  provozní  z finančních operací  mimořádný

 vyjadřuje úspěšnost provozu podniku Přidaná hodnota - osobní náklady - daně, poplatky a jiné náklady - odpisy dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku = PROVOZNÍ HV

Finanční výnosy – Finanční náklady = HV z finančních operací PROVOZNÍ HV + HV z finančních operací - daň z příjmů =HV z BĚŽNÉ ČINNOSTI

 představuje rozdíl mezi výnosy a náklady, které vyplývají z mimořádné činnosti podniku, upravený o daň z tohoto příjmu Mimořádné výnosy – mimořádné náklady - daň z příjmů z mimořádné činnosti = MIMOŘÁDNÝ HV

HV z BĚŽNÉ ČINNOSTI + MIMOŘÁDNÝ HV = HV za účetní období Hospodářský výsledek za účetní období HV po zdanění charakterizuje úhrnný výsledek všech činností podniku po zdanění všech příjmů.

 vytvořený zisk může podnik použít na různé účely  část zisku by měla být ponechána v podniku  podnik může např.: zvýšit základní kapitál doplnit rezervní fond (u některých právních forem podnikání je to povinnost) vytvářet fondy ze zisku (ze kterých pak podnik odčerpává prostředky na různé účely)  zbylá část zisku může být vyplacena jako podíly na zisku (např. dividendy u a.s.)

 vyjadřuje takový objem produkce, při kterém dosažené výnosy právě uhradí vynaložené náklady  náklady a výnosy se rovnají  nevzniká tedy ani zisk, ani ztráta  říká se mu také „nulový bod“

NOVOTNÝ, Zdeněk. Základy podnikové ekonomiky: aktualizované vydání k Břeclav: Moraviapress, ISBN KLÍNSKÝ, Petr. Ekonomika1. Praha: EDUKO nakladatelství s.r.o., ISBN SOJKA, Milan a Bronislav KONEČNÝ. Malá encyklopedie moderní ekonomie vyd. Praha 5: Libri, s.r.o., ISBN ŠVARCOVÁ, Jena. Ekonomie: stručný přehled: teorie a praxe aktuálně a v souvislostech vyd. Zlín: CEED, ISBN Prezentace byla vytvořena v MS PowerPoint 2010