Posloupnosti a jejich vlastnosti (2.část)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název projektu: Učení pro život Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony: III / 2 Název sady C: Posloupnosti Autor: Mgr. Dagmar Špalová.
Advertisements

Lineární rovnice s parametrem. Kvadratické rovnice s parametrem.
Název projektu: Učení pro život Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony: III / 2 Název sady C: Posloupnosti Autor: Mgr. Dagmar Špalová.
Geometrická posloupnost (Orientační test ) VY_32_INOVACE_22-16  Test obsahuje pět úloh.  U každé úlohy je aspoň jedna odpověď správná.  Na každou úlohu.
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST
základní pojmy posloupností
Základy infinitezimálního počtu
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Úplné kvadratické rovnice
VY_32_INOVACE_05_PVP_262_Kra
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Kvadratické rovnice pro S O U (x - 5)(x + 5) = 0 S = 1/2gt2
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_742.
Geometrická posloupnost
ITERAČNÍ METODY DLOUHODOBÁ MATURITNÍ PRÁCE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_106.
Geometrická posloupnost (3.část)
Posloupnosti a jejich vlastnosti (Orientační test )
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Posloupnosti, řady Posloupnost je každá funkce daná nějakým předpisem, jejímž definičním oborem je množina všech přirozených čísel n=1,2,3,… Zapisujeme.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_114.
VZTAHY MEZI KOŘENY A KOEFICIENTY KVADRATICKÉ ROVNICE
Limita posloupnosti (3.část)
Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/ Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Byl uskutečněn.
POSLOUPNOSTI Mgr. Hana Križanová Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08B09 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníProsinec.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_111.
Výpočet kořenů kvadratické rovnice
KVADRATICKÉ ROVNICE. Název projektuModerní škola Registrační číslo projektu CZ.107/1.500/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_105.
Lineární rovnice Lineární rovnice s jednou neznámou máj vzorec
3. Přednáška posloupnosti
Posloupnosti a jejich vlastnosti (3.část)
Posloupnosti a jejich vlastnosti (4.část)
Aritmetická posloupnost (Orientační test ) VY_32_INOVACE_22-12  Test obsahuje pět úloh.  U každé úlohy je aspoň jedna odpověď správná.  Na každou úlohu.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miluše Nováková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Limita posloupnosti (2.část) VY_32_INOVACE_
Číselné posloupnosti.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_MATEMATIKA1_1 8 Tematická.
Komplexní čísla - 1 VY_32_INOVACE_ Motivační úvod.
Geometrická posloupnost (1.část)
Aritmetická posloupnost (3.část)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_752.
Geometrická posloupnost (2.část)
VY_32_INOVACE_22-01 Posloupnosti.
KVADRATICKÉ NEROVNICE
Limita posloupnosti (1.část)
Posloupnosti a jejich vlastnosti (Orientační test ) VY_32_INOVACE_22-02  Test obsahuje pět úloh.  U každé úlohy je aspoň jedna odpověď správná.  Na.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
POSLOUPNOST Mgr.Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
(řešení pomocí diskriminantu)
Soustava lineární a kvadratické rovnice
MATEMATIKA Kvadratická rovnice. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Aritmetická posloupnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Václav Zemek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Aritmetická posloupnost Kristýna Zemková, Václav Zemek
Vrchol paraboly.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
VY_32_INOVACE_91.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
Aritmetická posloupnost Kristýna Zemková, Václav Zemek
Geometrická posloupnost
LINEÁRNÍ FUNKCE II. Prvních pět úloh zpracovány v programu GeoGebra:
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
27 ROVNICE – POČET ŘEŠENÍ.
Transkript prezentace:

Posloupnosti a jejich vlastnosti (2.část) VY_32_INOVACE_22-03 Posloupnosti a jejich vlastnosti (2.část)

Opakování základních poznatků Co je to posloupnost? Jak můžeme zadat posloupnost? Jak rozdělujeme posloupnosti dle počtu jejich členů? Co je grafem posloupnosti?

Kontrola výsledků domácího úkolu Kolikátý člen posloupnosti je roven číslu 20? Řešení: Závěr: Sedmý člen posloupnosti je roven číslu 20. Které z čísel 16, 0, – 36, 50 je členem posloupnosti Závěr: Členem dané posloupnosti je pouze číslo 16.

V posloupnosti určete členy , a pak zjistěte, pro která reálná čísla x, y je . Vzniklou posloupnost zapište. Řešení: Tato soustava má dvě řešení: Závěr: Zápis vzniklé posloupnosti je

Skupinová práce Znázorněte graficky prvních pět členů posloupnosti kde b) Zjistěte, které z čísel je členem posloupnosti V posloupnosti je Určete reálná čísla x, y, z a vzniklou posloupnost zapište.

Kontrola skupinové práce Grafické znázornění posloupnosti : 1 2 3 4 5 n 0,5 an 1 2 3 4 5 n -1 an

Řešením této rovnice jsou čísla Závěr: Protože rovnice má řešení v N, je číslo 6 členem dané posloupnosti. Platí, že Protože diskriminant této rovnice je záporný, rovnice nemá v R (ani v N) žádné řešení. Závěr: Číslo –6 není členem dané posloupnosti. c) Závěr: Zápis posloupnosti je

Rekurentní určení posloupnosti Posloupnost lze zapsat kromě vzorce pro n-tý člen i rekurentně. Např. posloupnost sudých čísel s n-tým členem lze zapsat i takto: Tzn., že v posloupnosti je dán první člen (event. několik prvních členů) a dále předpis, pomocí něhož můžeme pro každé n vypočítat člen následující na základě znalosti členu předchozího.

Úloha 1 Vypočtěme pátý člen posloupnosti, která je zadána rekurentně takto:

Řešení úlohy 1

Úloha 2 Posloupnost je dána rekurentně vzorcem Členy jsou kořeny rovnice Určeme prvních pět členů této posloupnosti.

Řešení úlohy 2 Řešení rovnice: Kořeny této rovnice jsou čísla Rekurentní určení této posloupnosti tedy je Závěr: Prvních pět členů této posloupnosti jsou čísla 1, 3, 8, 26, 106. 2 3 1

Domácí úkol Posloupnost je dána rekurentně vzorcem , její první člen je kořenem rovnice . Určete prvních pět členů této posloupnosti. Posloupnost je dána rekurentně vzorcem , členy jsou kořeny rovnice

Autor DUM: RNDr. Ivana Janů Autor příkladů a grafů: RNDr. Ivana Janů Děkuji za pozornost. Autor DUM: RNDr. Ivana Janů Autor příkladů a grafů: RNDr. Ivana Janů