Validace Výběrový seminář „Reminiscence“ Hana Čížková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Aktivizační programy pro seniory
Kojenecké období.
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
PRENATÁLNÍ STADIUM NOVOROZENEC KOJENEC BATOLE
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Praktické poznámky Pro obchod a život. KAŽDÉ OBCHODNÍ JEDNÁNÍ JE CITOVÁ ZÁLEŽITOST Lidský mozek je tvořen „nižšími“ oblasty, které zpracovávaji přicházejicí.
Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory
Validace.
Etika „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
PSYCHICKÉ JEVY.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Erich Fromm ( ) Erik Erikson ( )
Psychohygiena seniora
OSOBNOST.
Komunikace s dětským pacientem
Práce se vzpomínkami seniorů
Práce se vzpomínkami seniorů
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
E TIKA „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
Motivační témata a životní příběhy
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov41 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
REMINISCENCE Práce se vzpomínkami seniorů Výběrový seminář JABOK2013/14Hana Čížková.
Práce se vzpomínkami seniorů
PALIATIVNÍ PŘÍSTUP V KC aneb „Pomoz mi nést můj úděl“ Semiramis o.s. / Laxus o. s. Richard Hanus, Eva Mifková.
Patologie mluvní komunikace v sociální interakci
Motivační témata a životní příběhy
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Motivování klientů k změně ve vazební věznici Lidija Pilat Sdružení Podané ruce,o.s.Brno.
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Didaktická část diplomové práce
Specifické metody SP LS 2014
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Učení podmiňováním Učení pokusem a omylem Učení programováním
REMINISCENCE v Domově pro seniory Reynkova Havlíčkův Brod Bc. Martina Moravcová, DiS.
Kojenecké období TEREZA BENEŠOVÁ C3B Obecné informace  0. až 12. měsíc  velmi rychlý rozvoj a výrazné změny  rozhodující pro další vývoj.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdravý PředmětZdravověda Tematický.
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Práce se vzpomínkami seniorů
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
ZŠ Malá Losenice dne Mgr. Marie Linhartová
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S ROZVOJEM VŠECH TŘÍ ČÁSTÍ SEBEDŮVĚRY -
Temperament, charakter, motivace
Diagnostika dítěte předškolního věku II.
Nevědomí.
Témata kognitivní psychologie
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Dějiny psychologie současná psychologie.
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Validace Výběrový seminář „Reminiscence“ Hana Čížková

VALIDACE Cílová skupina: (old old seniors with dementia) velmi staří lidé s demencí (Alzheimerova typu) (old old seniors with dementia) Vznik validační teorie: 1963 - 1980: NAOMI FEIL

NAOMI FEIL * 1932 v Mnichově Vyrůstala v domově pro seniory v Clevelandu (Ohio, USA), kde pracovali její rodiče Studium sociální práce na Columbia University v New Yorku Po studiu: práce se seniory v ústavních zařízeních (1963-1980) nespokojenost s dosavadní praxí v práci se seniory s demencí - formuluje validační teorii 1982 - první kniha Validation : the Fail Method (revidována 1992) 1993 - druhá kniha: The Validation Breakthrough (revidována 2002) Dnes: výkonná ředitelka Validation Training Institute ; přednáší v Americe, Evropě, pořádá workshopy

Isadore Rose

ISADORE ROSE - záznam z dokumentace Březen 1962 - zapsán do centra denní péče : Je mírně zmatený, kontinentní. Tvrdí, že mu sestra krade penzi. Personál instruován, aby prováděl s klientem orientaci v realitě. Květen 1962 : Obviňuje ředitele centra, že ho týrá a zamyká v podkroví. Vypadá podrážděně a nadává personálu. Personál ujišťuje klienta, že mu nikdo nechce ublížit. Orientace v realitě se u klienta patrně míjí účinkem. Duben 1963 : Podstupuje operaci prostaty. Operace je úspěšná, přesto obviňuje doktora z toho, že ho vykastroval. Po operaci je více zmatený a nadává personálu. Květen 1963 : Psychiatrické vyšetření diagnostikuje schizofrenii s halucinacemi a senilní demenci. Doporučena změna přístupu personálu při nevhodném chování klienta - personál dostává instrukci ignorovat klienta, když začne být agresivní. Srpen 1963 : Změna přístupu nepomáhá. Když je klient ignorován, uchyluje se k fyzickým projevům hrubosti. Personál denní péči nezvládá. Březen 1969 : Přijat do sanatoria. Většinou inkontinentní, což svádí na správce. Duben 1969 : Sociální pracovnice se neúspěšně snaží o navázání kontaktu a zjistit příčiny jeho chování. Klient ji ignoruje, odvrací hlavu a čmárá si do právnického bloku, který stále nosí u sebe. Říjen 1970 : Odmítá mluvit, nechává zavřené oči. Rukopis se značně zhoršuje. Březen 1971 : Přes den upoután na vozíku. Stereotypní chování. Krmen lžící. Prosinec 1971 : Přemístěn na intenzivní péči. Krmen, vyprazdňován a překládán. Leden 1973 : Isadore Rose zemřel.

VALIDACE PARADIGMA ZÁKLADNÍ POSTOJ TEORETICKÁ VÝCHODISKA PRAKTICKÉ TECHNIKY

VALIDACE jako PARADIGMA „validate“ = potvrdit, uznat platným CO? Velmi staří lidé s demencí (old old seniors)

VALIDACE jako PARADIGMA „validate“ = potvrdit, uznat platným - CO? Velmi staří lidé s demencí (old old seniors) dezorientace v čase, prostoru, lidech emoce náladovost agresivita pasivita atd. ....  projevům seniora s demencí někdy nerozumíme, ale věříme, že mají smysl (mají své důvody a cíl), tj. přijímáme je jako HODNOTNÉ A PLATNÉ

VALIDACE – TEORETICKÁ VÝCHODISKA Teorie - vytváří zázemí, pomáhá pochopit a porozumět Erik Erikson: 8 věků člověka – vývojová psychologie Carl Rogers: PCA – na osobu zaměřený přístup Carl Gustav Jung F.G. Schetler ; G.S. Boyd Sigmund Freud Jean Piaget Charles Wells Adrian Vewoerdt … NAOMI FEIL - TEORIE VALIDACE

NĚKTERÁ TEORETICKÁ VÝCHODISKA Carl Rogers: Lidé jsou schopni užívat pro uzdravení své vnitřní zdroje. Carl Gustav Jung: Z kočky, které si nikdo nevšímá, se stane tygr. F.G. Schetler ; G.S. Boyd: Rané emocionálně zabarvené vzpomínky přetrvávají do vysokého věku. Sigmund Freud: Lidé používají symboly na uspokojení svých potřeb. Jean Piaget: V kognitivním vývoji se objevují nejprve pohyby a pak teprve řeč. Charles Wells: Mnoho seniorů zůstává orientována i přes fyziologické změny na mozku.

8 VÝVOJOVÝCH STADIÍ ERIKA ERIKSONA 1. základní důvěra x základní nedůvěře (svět je dobrý, důvěryhodný …) 2. sebedůvěra, autonomie a vůle x zahanbení, studu a pochybám ( dělám správnou věc ve správný čas …) 3. iniciativa, ochota riskovat x pocitům viny, rozvíjí se svědomí (podívej jak jsem šikovný …) 4. poznávání světa, získávání kompetence, snaživost x lhostejnosti a pocitu méněcennosti 5. nalezení identity a věrnosti, převzetí role svého pohlaví x difúznosti rolí při zařazování do společnosti a strachu ze zavržení (potřeba vzepřít se, odpoutat a nalézt sám sebe …) 6. intimita, sblížení, láska x izolaci, samotářství (jsem schopný se odevzdat …) 7. sociální zralost, plodnost, vyvrcholení života, produktivita a péče o druhé x stagnaci, prázdnotě, chudosti vztahů (můžu být užitečný, jsem k něčemu …) 8. moudrost, sebeúcta, integrita „já“ x zoufalství, zahořklosti, depresi

LIDSKÝ PŘÍBĚH Z HLEDISKA VÝVOJOVÉ PSYCHOLOGIE Důvěra ve svět a dobro důvěra v sebe sama budování a upevňování identity možnost intimity, možnost odevzdání se, podvolení ve vztazích i situacích (nevadí, že to není tak, jak jsem si naplánoval/představoval) - otevřenost pro alternativy Integrace celého života - BYLO TO DOBRÉ ...

Senioři, kteří úspěšně plnili vývojové úkoly, tj.: čelili ve svém životě výzvám i rozčarování čelili každodenním problémům s pocitem naděje odpustili sobě i druhým chyby a neúspěchy když nemohli naplnit své cíle, učinili kompromisy nepřestali si sami sebe vážit navzdory neúspěchům a chybám přestáli tělesné i společenské ztráty uchovali si chuť do života nelpějí na minulosti, ale rádi vzpomínají navázali nové vztahy jsou smíření se svými blízkými a připraveni na smrt NEPOTŘEBUJÍ VALIDACI - ZHODNOCUJÍ SAMI SEBE jsou orientovaní v realitě nebo pokojní přes pokračující demenci

LIDSKÝ PŘÍBĚH Z HLEDISKA VÝVOJOVÉ PSYCHOLOGIE Co když je na životní cestě něco špatně? …VÝVOJOVÉ ÚKOLY NEMIZÍ, ALE ČEKAJÍ NA VHODNOU PŘÍLEŽITOST

STÁŘÍ: poslední šance pro vyřešení vývojových úkolů Senior: hluboká lidská potřeba VYŘEŠIT vývojové úkoly a zemřít v pokoji – JAK? Demence nastupuje dříve než u seniorů, kteří mají „vyřešeno“(demence jako obranný mechanismus proti realitě stárnutí a ztrátě motivace) Demence umožňuje tzv.„PRANÍ ŠPINAVÉHO PRÁDLA“ Oslabení racionální složky  možnost pro nástup potlačovaných emocí (zlost, vzdor, hanba, vina, láska ...) Oslabení smyslů a fyzických možností  možnost pro tzv. VNITŘNÍ ZRAK Senior s demencí: emoce, prožívání vlastní (ne)reality  PROJEVY ŘEŠENÍ VÝVOJOVÝCH ÚKOLŮ

STÁŘÍ: poslední šance pro vyřešení vývojových úkolů NAOMI FEIL: formulace vývojového stadia ve vysokém věku u seniora s demencí: VYŘEŠENÍ vývojové úkoly se ve stavu demence podařily dořešit a senior může pokojně zemřít x VEGETACE vývojové úkoly se nepodařily dořešit  senior upadá do stále větší deprese a následně do stavu vegetace

STÁŘÍ: poslední šance pro vyřešení vývojových úkolů vývojové úkoly se ve stavu demence podařily dořešit a senior může pokojně zemřít X VEGETACE vývojové úkoly se nepodařily dořešit  senior upadá do stále větší deprese a následně do stavu vegetace VALIDAČNÍ PŘÍSTUP

ISADORE ROSE - záznam z dokumentace Březen 1962 - zapsán do centra denní péče : Je mírně zmatený, kontinentní. Tvrdí, že mu sestra krade penzi. Personál instruován, aby prováděl s klientem orientaci v realitě. Květen 1962 : Obviňuje ředitele centra, že ho týrá a zamyká v podkroví. Vypadá podrážděně a nadává personálu. Personál ujišťuje klienta, že mu nikdo nechce ublížit. Orientace v realitě se u klienta patrně míjí účinkem. Duben 1963 : Podstupuje operaci prostaty. Operace je úspěšná, přesto obviňuje doktora z toho, že ho vykastroval. Po operaci je více zmatený a nadává personálu. Květen 1963 : Psychiatrické vyšetření diagnostikuje schizofrenii s halucinacemi a senilní demenci. Doporučena změna přístupu personálu při nevhodném chování klienta - personál dostává instrukci ignorovat klienta, když začne být agresivní. Srpen 1963 : Změna přístupu nepomáhá. Když je klient ignorován, uchyluje se k fyzickým projevům hrubosti. Personál denní péči nezvládá. Březen 1969 : Přijat do sanatoria. Většinou inkontinentní, což svádí na správce. Duben 1969 : Sociální pracovnice se neúspěšně snaží o navázání kontaktu a zjistit příčiny jeho chování. Klient ji ignoruje, odvrací hlavu a čmárá si do právnického bloku, který stále nosí u sebe. Říjen 1970 : Odmítá mluvit, nechává zavřené oči. Rukopis se značně zhoršuje. Březen 1971 : Přes den upoután na vozíku. Stereotypní chování. Krmen lžící. Prosinec 1971 : Přemístěn na intenzivní péči. Krmen, vyprazdňován a překládán. Leden 1973 : Isadore Rose zemřel.

ISADORE ROSE - co odborníci nevěděli ... Narozen ruským emigrantům do USA - neplánované dítě. Otec ho nemiloval, myslel si, že je k ničemu. Zamykal ho za trest do podkroví. Oženil se, toužil po dítěti, aby mu vynahradil to, co jemu nedal otec. Žena ho však opustila (tvrdila, že je impotentní). Přestěhoval se k sestře. Byl právníkem, ale poté, co prohrál svůj velký případ, rezignoval a věnoval se advokátské praxi spíše pasivně. Doma upadl a byla mu zjištěna kostní choroba - obvinil sestru, že mu dává málo jíst. Začíná obviňovat sestru, že mu krade peníze. Sestra volá na pomoc sociální pracovnici …..

ISADORE ROSE Březen 1962 - zapsán do centra denní péče : Je mírně zmatený, kontinentní. Tvrdí, že mu sestra krade penzi. Personál instruován, aby prováděl s klientem orientaci v realitě. Květen 1962 : Obviňuje ředitele centra, že ho týrá a zamyká v podkroví. Vypadá podrážděně a nadává personálu. Personál ujišťuje klienta, že mu nikdo nechce ublížit. Orientace v realitě se u klienta patrně míjí účinkem. Duben 1963 : Podstupuje operaci prostaty. Operace je úspěšná, přesto obviňuje doktora z toho, že ho vykastroval. Po operaci je více zmatený a nadává personálu. Květen 1963 : Psychiatrické vyšetření diagnostikuje schizofrenii s halucinacemi a senilní demenci. Doporučena změna přístupu personálu při nevhodném chování klienta - personál dostává instrukci ignorovat klienta, když začne být agresivní. Srpen 1963 : Změna přístupu nepomáhá. Když je klient ignorován, uchyluje se k fyzickým projevům hrubosti. Personál denní péči nezvládá. Březen 1969 : Přijat do sanatoria. Většinou inkontinentní, což svádí na správce. Duben 1969 : Sociální pracovnice se neúspěšně snaží o navázání kontaktu a zjistit příčiny jeho chování. Klient ji ignoruje, odvrací hlavu a čmárá si do právnického bloku, který stále nosí u sebe. Říjen 1970 : Odmítá mluvit, nechává zavřené oči. Rukopis se značně zhoršuje. Březen 1971 : Přes den upoután na vozíku. Stereotypní chování. Krmen lžící. Prosinec 1971 : Přemístěn na intenzivní péči. Krmen, vyprazdňován a překládán. Leden 1973 : Isadore Rose zemřel.

Kdo je Isadore Rose? Jak vnímá sám sebe? Co chce a potřebuje? Co pro něho může udělat pomáhající pracovník?

PSYCHOSOCIÁLNÍ POTŘEBY VE STÁŘÍ: přijetí vlastního života, integrace uchovávat si vědomí vlastní hodnoty potřeba vztahu, porozumění (být milován) ... Pomoc při naplnění psychosociálních potřeb seniora s demencí  PRAKTICKÉ TECHNIKY VALIDACE

VALIDAČNÍ PROCES 1. Vytvoření atmosféry bezpečí, snížení medikace 2. Posilování důvěry a vzájemného vztahu. Pečující nehodnotí, snaží se proniknout do osobní reality seniora 3. Empatický vztah poskytuje prostor pro uvolnění emocí seniora, posiluje se motivace seniora pro verbální i neverbální komunikaci 4. Doprovázení seniora při řešení vývojových úkolů, podpora jeho sebehodnocení.

VALIDAČNÍ PROCES 1. Vytvoření atmosféry bezpečí, snížení medikace 2. Posilování důvěry a vzájemného vztahu. Pečující nehodnotí, snaží se proniknout do osobní reality seniora 3. Empatický vztah poskytuje prostor pro uvolnění emocí seniora, posiluje se motivace seniora pro verbální i neverbální komunikaci 4. Doprovázení seniora při řešení vývojových úkolů, podpora jeho sebehodnocení.

Špatná orientace Dezorientace v čase Stereotypní pohyby Vegetace POROZUMĚNÍ OSOBNÍ REALITĚ SENIORA DIAGNOSTIKA + ZNALOST ŽIVOTNÍHO PŘÍBĚHU DIAGNOSTIKA: 4 STADIA PRŮBĚHU DEMENCE Špatná orientace Dezorientace v čase Stereotypní pohyby Vegetace Stadia doprovází zhorušující se tělesný stav a postupné stahování se do sebe Lidé mohou stadia střídat – vždy individuální posouzení – ale většinou se nacházejí v jednom stadiu.

1. STADIUM - ŠPATNÁ ORIENTACE Pojem času zachován, drží se přítomné reality Dodržuje pravidla a konvence Uvědomuje si vlastní dezorientaci a hrozí se jí. Napnuté svaly, rychlé přímé pohyby, vzpřímený sed, cílená chůze Tón hlasu pronikavý, obviňující a často plačtivý Dobrý oční kontakt Popírání pocitů Může provádět základní péči. Kladná reakce na známé role a osoby Vyhledává upomínky na druhé osoby Negativní reakce na ty, kdo jsou hůře orientovaní. Schopen číst a psát (není-li slepý). Humor bývá uchován.

2. STADIUM - DEZORIENTACE V ČASE Zapomíná fakta, jména a místa Narůstají obtíže s podstatnými jmény Nemá povědomí o čase na hodinách Sedí rovně, ale uvolněně; pomalé plynulé pohyby Uvědomuje si inkontinenci Hlas hluboký, zřídka pronikavý. Rád zpívá. Vidění je jasné, nezaostřené ; oči sklopené ; oční kontakt spouští rozpoznání. Do přítomné situace dosazuje vzpomínky a pocity z minulosti. Často nesprávně ukládá osobní věci ; vytváří si svá vlastní pravidla chování. Reaguje na laskavý tón a dotek ; usmívá se, když je pozdraven. Schopen číst, ale již nepíše čitelně ; vytváří si svá vlastní pravidla. Nechce hrát hry ; humor není patrný.

3. STADIUM - STEREOTYPNÍ POHYBY Uzavírá se většině podnětů z okolního světa Čas vnímá po svém. Při sedu zhroucený vpřed ; Pomalý a stálý nebo neklidný a přechází Neuvědomuje si inkontinenci Oči zavřené (tvář uzavřená, bez výrazu) ; Otevřeně projevuje sexuální pocity. Nevelký počet běžně užívaných slov Neposlouchá ani nemluví s ostatními. Bez motivace číst a psát. Snadno propuká ve smích, často samovolně.

4. STADIUM - VEGETACE Nepoznává rodinu, návštěvy, staré přátele ani personál ; Nemá pojem času. Pohyby ochablé a je jich málo Pohyby prsty Žádná snaha ovládat inkontinenci Oči obvykle zavřené. Reaguje na tón a na dotek. Žádná snadno zřejmá komunikace.

TECHNIKY VALIDACE Nevyžadují speciální vzdělání , jen schopnost empatie a přijetí projevů seniora jako hodnotných Různé techniky se hodí pro různá stadia demence (některé se dají použít v různých stadiích, některé jen v určitých stadiích) Nejsou náročné na čas, dají se použít při běžné péči o seniory.

TECHNIKA 1: CENTROVÁNÍ „vyčištění“ před validací otevření se klientům aniž by při tom překážely vlastní emoce JAK?: zklidnění, zaměření na vlastní dech (vdech nosem, výdech ústy), zastavení vnitřního dialogu a pozornost soustředit na dýchání

TECHNIKY VALIDACE VERBÁLNÍ TECHNIKY Otázky příslovečného určení (Kdo? Kdy? Kde? Co? Jak?) Opakování klíčových slov – přeformulování Použití polarity – otázky zaměřené na extrém Představa opaku Vzpomínání – jak podobnou situaci zvládnul dříve Užívání nejednoznačných výrazů (tam, kde obsah není srozumitelný)

TECHNIKY VALIDACE NEVERBÁLNÍ TECHNIKY Zrcadlení – pozorování a opakování pohybů, emocí, zvuků, … Blízký a přímý oční kontakt Zakotvené dotýkání Používání hudby Hlasové vyladění Spojování chování s nesplněnými lidskými potřebami Rozpoznání a užívání oblíbeného smyslu

PRINCIPY A HODNOTY VALIDACE Všichni lidé jsou jedineční – individualita Všichni lidé jsou hodnotní bez ohledu na to, jak moc jsou dezorientovaní Chování dezorientovaných seniorů má své příčiny a důvody Chování ve vysokém stáří není ovlivněno pouze fyzickými změnami v mozku, ale odráží kombinaci tělesných, společenských a psychických změn z celého života Velmi staré seniory nelze nutit ke změně chování. Chování lze změnit pouze tehdy, chce-li ho změnit sám senior. Velmi staří lidé musí být přijímáni bez posuzování. Každá životní fáze přináší specifické úkoly. Jejich neúspěšné plnění může vést k psychickým problémům. Když selhává aktuální paměť, rovnováha organismu vyvolává ranější vzpomínky. Když ochabuje zrak, nastupuje duševní oko. Když odejde sluch, přicházejí hlasy minulosti. Bolestivé a vyjadřované pocity seniorů mohou být hojeny, pokud jsou akceptovány a validovány důvěryhodným posluchačem. V opačném případě nabudou na síle. Empatie buduje důvěru, snižuje úzkost a obnovuje důstojnost.

NAOMI FEIL a GLADYS WILSON www.vfvalidation.org www.youtube.com/watch?v=CrZXz10FcVM

ZDROJE: FEIL, Naomi. The Validation Breakthrough: Simple Techniques for Communicating with People with 'Alzheimer's-Type Dementia‚. Baltimore: Health Professions Press, 1993. FEIL, Naomi. Průlom pomocí Validace : jednoduché techniky pro komunikaci s lidmi s demencí Alzheimerova typu. Překladatel neznámý. Samizdat. Validation [online]. 2012- . [cit. 2012-05-30]. Dostupný z www: http://www.vfvalidation.org/web.php?request=index . WIRTH, Mária. Alzheimerova choroba : validácia podle Naomi Feil [online]. 2010- . [cit. 2012-05-30]. Dostupný z www: http://www.alzheimer-validacia.sk/ .