Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou."— Transkript prezentace:

1

2 Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou paměti, chová se zmateně až agresivně a je schopen zabloudit i ve vlastním domě.  ženy onemocní mnohem častěji než muži (mohou za to hormony)

3 Příčiny  Vzniká nejspíše komplikovanou shodou několika faktorů s určitým viníkem, který nemoc spustí.  rizikové faktory: vysoký věk, dědičnost, otřesy a rány hlavy  úbytek acetylcholinu (látka potřebná pro vedení nervových vzruchů) - může vézt až k demenci

4 Příznaky  začíná pomalu a nenápadně  člověk si pamatuje věci z dávné minulosti a rád o nich hovoří stále dokola, ale činnost, kterou konal před krátkou chvílí si nedokáže vybavit.  Může se ptát na zcela banální otázky a tyto otázky neustále opakovat.  poté se objevují potíže s řečí, poruchy časové i místní orientace  pokročilém stádium: halucinace a různé bludy  konečné stádium: problémy s chůzí, s jídlem i udržením moči. Opakuje jen několik slov nebo přestává mluvit úplně.

5 Prevence  zdravým životním stylem a cvičením mozku se organismus posílí a je schopen pak nemoci déle odolávat.  křížovkami, kvízy a poslechem muziky

6 Léčba  Zatím nevyléčitelná. Léky jsou určeny pro ranné stádium nemoci.  kognitiva – zlepšují myšlení, orientaci a paměť, zabraňují odbourávání acetylcholinu  hypnotika - pro poruchy spánku  neuroleptika - pro odstranění agresivity a neklidu  antidepresiva - zmírňují deprese  anxiolytika - utlumují úzkost  SMRTELNÉ! – 8 let od začátku příznaků


Stáhnout ppt "Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou."

Podobné prezentace


Reklamy Google