Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropské seskupení pro územní spolupráci Strategie systémové spolupráce veřejných institucí Moravskoslezského kraje, Slezského a Opolského vojvodství oblast.
Advertisements

GAS BUSINESS BREAKFAST, Corinthia Hotel
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Trendy finančních produktů ČLFA
stlačený zemní plyn vs. nafta
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Finanční nástroje pro podporu stanic Lenka Tomášková AOPK ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, odbor zvláštní ochrany přírody Praha,
Zemní plyn v dopravě Česká plynárenská unie
Zemní plyn v dopravě Ing. Markéta Schauhuberová, Česká plynárenská unie , Den s Fleetem, Lednice.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
ALTERNATIVNÍ PALIVA ČESKÁ ASOCIACE PETROLEJÁŘSKÉHO PRUMYSLU A OBCHODU Pracovní skupina pro bezpečnost petrolejářského průmyslu a obchodu.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Smart Move Každý rok autobusy a autokary v Evropě, s minimálními dopady na životní prostředí, přepraví bezpečně a podle jejich potřeby miliony lidí. Ačkoliv.
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Plynofikace vozového parku
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Startegie a perspektivy trhu s biopalivy v ČR Česká zemědělská universita, Praha, listopad Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.
možnosti a význam použití
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Brand Energie CZT Brandýs nad Labem.
CNG SUMMER ECO TOUR 2010 KONCEPT A EVALUACE PROJEKTU.
Užití zemního plynu v dopravě Tisková konference Praha 16. března 2006 Lubomír Kolman, Project Manager RWE Transgas, a.s.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
CNG jako lék na znečištěný vzduch Karel Havel, člen dozorčí rady Svazu dopravy, předseda představenstva ČSAD Česká Lípa a.s. CNG jako lék na znečištěný.
 Větrná energie jakou součást obnovitelných zdrojů energie nabízí jedno z možných východisek při řešení globálních klimatických změn a mizejících ložisek.
Podpora a stav užití zemního plynu v dopravě Ing. Markéta Schauhuberová, Česká plynárenská unie , hotel Olympik, Den dopravy.
První registrace nových osobních automobilů v zemích EU + EFTA za období 1990 až 2014 (z ) První registrace nových osobních automobilů Kontakt,
Ing. Mgr. Hana Foltýnová Tel.: Vyhodnocení scénářů: Dopady na poptávku po palivech.
Národní program počítačové gramotnosti Petr Heinzl koordinátor NPPG.
Ruská federace x WTO a OECD
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Podpora dopravních společností provozující CNG autobusy Svaz dopravy – sekce silniční dopravy, SOR Libchavy Lubomír Kolman, Project Manager RWE.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Skupina RWE v České republice
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
2 OBSAH 2 1HISTORIE SPOLEČNOSTI 2HLAVNÍ ČINNOSTI SPOLEČNOSTI 3CENTRÁLNÍ PNEUSERVIS ( CP )  Minulost  Správa pneumatik  Nákup pneumatik  Činnosti středisek.
Zemní plyn v dopravě Ing. Markéta schauhuberová, Česká plynárenská unie , Jednání sekce silniční dopravy.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Česká pošta a využití CNG
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Medzinárodná konferencia 04. a , Hotel pod zámkom, Bojnice.
Název přednášky Společnost Funkce, mail, případně další vhodné informace Zemní plyn - CNG a LNG - v nákladní dopravě E.ON Energie, a.s. – Jiří Šimek, Michal.
Využití zemního plynu v dopravě Ing. Markéta Schauhuberová, Česká plynárenská unie , Červený kohout 2009, Hluboká nad Vltavou.
DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY – POHON CNG Z POHLEDU VÝROBCE Josef Jeleček TEDOM.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ekonomické hodnocení alternativních druhů Městské autobusové přepravy osob Hodnocené druhy autobusové MHD: DIESEL POHON HYBRIDNÍ DIESEL CNG POHON ELEKTRICKÝ.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Ing. Eduard Muřický Národní akční plán čisté mobility NAP ČM Ing. Eduard Muřický 18. října 2016 “CNG jako dostupná ekologická alternativa”,
Vývoj CNG v České republice
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Fakulta dopravní ČVUT v Praze konference IDS, Žďár nad Sázavou
Transkript prezentace:

Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2 Proč alternativní paliva v dopravě ropné krize – cenové šoky, politické vlivy relativně krátká životnost světových zásob ropy potřeba zlepšení životního prostředí snahy EU o větší uplatnění alternativních paliv v dopravě

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 3 Nejvýznamnější alternativní paliva Biopaliva Zemní plyn Vodík a palivové články LPG.

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 4 Stlačený zemní plyn (CNG) jako alternativní palivo Nižší finanční náročnost oproti jiným druhům alternativních paliv Dostatek zemního plynu na tuzemském trhu Zlepšení životního prostředí - oproti benzínu zemní plyn nabízí potenciál významného snížení emisí CO2

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 5 Historie podpory využívání CNG v ČR  rok 2005 – základ změny v přístupu ČR, Usnesení vlády ČR č. 563 z  rok Dobrovolná dohoda ( ) mezi státem a největšími plynárenskými společnostmi k podpoře CNG jako alternativního paliva v dopravě  závazky plynárenství závazky státu vybudovat 100 plnících stanic do r. 2020, vybudovat plnící stanice pro autobusovou dopravu, dotace na plynové autobusy 200 tis. Kč/bus - max. 10 mil. Kč/rok: - za rok 2007 podpora 26 autobusů (5,2 mil. Kč), - za rok 2008 podpora 25 autobusů (5 mil. Kč). poskytnutí dotace na CNG autobus Ministerstvem dopravy ČR v roce 2006 podpořilo 27 autobusů V roce 2007 podpořilo 36 autobusů V roce 2008 podpořilo 36 autobusů stabilizace spotřební daně na CNG, výzva hejtmanům a primátorům

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 6 Dobrovolná dohoda o podpoře zemního plynu jako alternativního paliva v dopravě Definuje dobrovolné závazky plynárenských společností při výstavbě plnicích stanic CNG, výstavba 4 plnicích stanic CNG v roce Výstavba 17 plnicích stanic CNG tak, aby byla zajištěna průjezdnost České republiky po mezinárodních silničních tazích do roku Dále plynárenské společnosti zajistí výstavbu plnicí stanice CNG tam, kde územně samosprávní celek rozhodne o převodu MHD a příměstské dopravy (nebo části) na CNG - minimální počet 4 autobusy tj. spotřeba cca 100 tis. m3 v prvním roce, cílový roční odběr do čtyř let má dosáhnout 400 tis. m3. V dlouhodobém horizontu výstavba 100 stanic tak, aby byl v roce 2020 splněn indikativní cíl 10 % podílu zemního plynu na celkovém objemu pohonných hmot.

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 7 Podpora využívání CNG v ČR  rok stabilizace spotřební daně na CNG od do r. 2020, - schválen Národní program snižování emisí (Usnesení vlády č. 630 ze dne ). spotřební daň na CNG - v současné době nulová; - od se bude pomalu zvyšovat až na min. hodnotu danou EU.  rok od platí cenové rozhodnutí ERÚ - odstranění diskriminačního poplatku v případě překročení denní kapacity na plnicích stanicích  rok 2009 – od je nulová sazba silniční daně pro vozidla pro dopravu osob nebo vozidla pro dopravu nákladů s největší povolenou hmotností do 12 tun, která používají jako palivo CNG.

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 8 Podpora využívání CNG v ČR (2)  rok 2008 až 2013 Ministerstvo dopravy poskytuje na nové nízkopodlažní CNG autobusy v rámci Programu obnovy vozidel veřejné autobusové dopravy dotace: - pro veřejnou linkovou dopravu až 1,8 mil. Kč dle délky, - pro MHD až 2,6 mil. Kč dle délky.  Mezi hodnotící kritéria nově patří i použití alternativních paliv, tedy i CNG.  Plynárenské společnosti poskytují 200 tisíc Kč/každý nový CNG autobus.

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 9 Podpora využívání CNG v ČR (3)  rok 2009 až plynofikace vozidel státní správy – vládou schválen Program obměny vozového parku veřejné správy za „čistá“ vozidla (dle Usnesení vlády č. 630 ze dne ), cílem je dosažení 25% podílu „čistých“ vozidel na celkovém vozovém parku využívaném orgány státní správy do r – schváleno Usnesením vlády č ze dne

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 10 ČR – stav v oblasti CNG Celkem více než 1300 CNG vozidel: 233 autobusů Více než osobních a dodávkových vozů 10 svozových vozidel 2 čistící vozidla nákladní vozidla 14 vysokozdvihů, 2 rolby

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 11 Perspektivy využívání CNG v ČR dlouhodobá podpora od EU i vlády ČR, v ČR 90% nárůst v oblasti CNG za poslední rok, na trhu více než 22 druhů osobních a užitkových CNG vozidel, v současné době k dispozici 23 plnicích stanic, z toho16 veřejných (10 samostatných,5 přidružených ke standardním čerpacím stanicím a společná s LPG) a 7 neveřejných pouze pro vlastní potřebu provozovatele cena CNG vozidel je shodná s cenou dieselových vozidel, do konce r dalších 14 stanic, provoz za 1 Kč/km,

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 12 Děkuji Vám za pozornost.