Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Smart Move Každý rok autobusy a autokary v Evropě, s minimálními dopady na životní prostředí, přepraví bezpečně a podle jejich potřeby miliony lidí. Ačkoliv.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Smart Move Každý rok autobusy a autokary v Evropě, s minimálními dopady na životní prostředí, přepraví bezpečně a podle jejich potřeby miliony lidí. Ačkoliv."— Transkript prezentace:

1

2 Smart Move Každý rok autobusy a autokary v Evropě, s minimálními dopady na životní prostředí, přepraví bezpečně a podle jejich potřeby miliony lidí. Ačkoliv využití hromadné dopravy roste, mnoho lidí si stále neuvědomuje, jak bezpečné, komfortní, tiché a k životnímu prostředí ohleduplné autobusy jsou.

3 Smart Move Autobusy a autokary tvoří klíčový element trvale udržitelné mobility tím, že poskytují bezpečnou, sociálně přístupnou a životnímu prostředí přátelskou službu, která je přístupná všem občanům

4 Smart Move Smart Move je dlouhodobá kampaň, kterou iniciovaly Unie silničních dopravců IRU a organizace Busworld s cílem upozornit na to, že autobusová doprava je optimálním řešením k dosažení udržitelné mobility a cestou k naplnění ambiciózních cílů v oblasti zlepšení životního prostředí a zvýšení bezpečnosti silničního provozu

5 Co je Smart Move? Smart Move je globální kampaň s cílem podpořit a obhájit vyšší využívání hromadné autobusové dopravy. Kampaň byla oficiálně zahájena během Busworld Kortrijk 2009. Smart Move je podporovaná dopravci, výrobci vozidel, dodavateli i jednotlivými profesionály v oblasti dopravy.

6 Podíly druhů dopravy EU-27

7 Bezpečnost Autobusy a autokary jsou 86 krát bezpečnější než osobní auta, která jsou odpovědná za téměř 50% mrtvých na silnicích EU mezi roky 2007 a 2008.

8 Počty mrtvých EU-27

9 Dostupnost V Evropě 50% starých lidí nevlastní auto a nemůže řídit a spoléhá na autobusovou dopravu pro běžné denní dojíždění i při cestách za kulturou atd.

10 Produkce CO2 Autobus 0.03 kg CO2 na os/km Vlak 0.06 kg CO2 na os/km Osobní auta 0.11 kg CO2 na os/km Letadla 0.18 kg CO2 na os/km

11 Efektivita Přeprava jedné osoby na 100 km: Autobus 0.6 až 0.9 litrů nafty Osobní auto5.9 litrů nafty (7.6 litrů plynu) Letadlo6.6 litrů Vlak2.6 litrů

12 Smart Move Zdvojnásobení využití autobusové dopravy je realistický cíl. Autobusy společně s taxi jsou jediný druh dopravy, který může úspěšně konkurovat osobním autům nabídkou udržitelné alternativy při zachování vysoké úrovně flexibility. Politická podpora užívání autobusů je proto nejmoudřejší cesta k dosažení udržitelné mobility pro všechny obyvatele EU.

13 Smart Move Dopravci i řidiči jsou prostřednictvím této iniciativy podporováni k přejímání osvědčených postupů s využitím kvalitnějšího vzdělávání řidičů k zajištění vysoké a stále se zlepšující kvality, bezpečnosti, efektivnosti provozu, který je současně přátelský k uživatelům i k životnímu prostředí

14 Proč kampaň? Autobusy a autokary jsou k životnímu prostředí nejšetrnějším a přitom bezpečným, flexibilním a široce dostupným druhem dopravy, který nabízí optimální odpověď na takové výzvy, jako jsou změny klimatu, bezpečnost provozu, kongesce, sociální inkluze a mobilita.

15 Cíl kampaně Zvýšit pozornost, kterou autobusové dopravě věnují politici a média a zdvojnásobení využívání autobusové dopravy ve státech EU. Jen v Evropě dosažení tohoto cíle přinese: snížení emisí CO2 nejméně o 50 milionů tun ročně snížení počtu mrtvých na silnicích a v ulicích v EU o více jak 3000 osob ročně výrazný pokles kongescí ve městech při nulových nákladech pro daňové poplatníky vlivem očekávaného snížení individuální dopravy o 10 – 15% vytvoření až 4 milionů nových pracovních míst.

16

17 Partneři Smart Move sdružuje v současné době 82 partnerů po celém světě, kteří si vyměňují osvědčené zkušenosti a společně obhajují cíle kampaně

18 Partneři

19 Cíl kampaně Dosažení cílů kampaně je možné jen prostřednictvím spolupráce dopravců a veřejné správy, společnou podporou vyššího využívání autobusové dopravy, zaváděním vyhrazených pruhů pro autobusy, předností na křižovatkách, a budováním dostatečných parkovacích kapacit blízko center měst a turistických cílů.

20 Cíl kampaně „Chytřejší mobilitě“ a možnosti výběru dopravy mohou politici pomoci podporou společných odbavovacích systémů pro zajištění rychlých a příjemných přestupů mezi jednotlivými druhy dopravy a podporou spolupráce mezi druhy doprav při zajištění stejných finančních podmínek (spotřební daně, DPH atd.) všech druhů dopravy.

21 Děkuji za pozornost! www.jedeme-v-tom-spolu.cz


Stáhnout ppt "Smart Move Každý rok autobusy a autokary v Evropě, s minimálními dopady na životní prostředí, přepraví bezpečně a podle jejich potřeby miliony lidí. Ačkoliv."

Podobné prezentace


Reklamy Google