Ekonomie penzijního systému: pokus o alternativní pohled Michal Slavík Smilovice 3.5.2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Důchodová reforma, jak bude fungovat bez II. pilíře. … jistě levněji
Advertisements

GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Provozně - ekonomický pohled na datová centra
Finanční gramotnost Fynanční gramotnost
Determinanty zahraničních investic na firemní úrovni v ČR Peter Tóth ČNB a CERGE-EI.
D) Substituční a důchodový efekt
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Do not put content on the brand signature area Jiří Rusnok Aktuální otázky důchodové reformy Prezident, APF ČR Předseda představenstva, ING Penzijní fond,a.s.
Nezbytná potřeba reformy důchodového systému Jan Kordík.
Komentář k důchodové reformě z pohledu VV 1. Dopad zvýšení DPH Sjednocení DPH na 20% (65 mld. Kč) pro financování důchodové reformy Zachování snížené.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Důchodová reforma ČSSD Principy a cíle Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc.
Důchodová reforma Cíle, problémy, Aktuální stav JUDr.Vít Samek
Důchodová reforma Postoj ČMKOS Senát JUDr.Vít Samek 1.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.4.
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
Jednoduchý Keynesyánský model určení důchodu
NÁVRH KONCEPCE PENZIJNÍ REFORMY V ČR Generali TOP Talent 2007 Bc. Martin SVOBODA.
Důchodová reforma ČMKOS Rada hospodářské a sociální dohody Praha, Hotel Olšanka JUDr. Vít Samek 17. ledna 2011.
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Demografická prognóza
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_137.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
Programové cíle v sociální oblasti Bc. Tereza Bernardová místopředsedkyně strany stínová ministryně práce a sociálních věcí.
Model penzijního připojištění Jan Kořistka. Model Model typu "best estimate" vytvořený v Excelu Vychází ze skutečných dat o portfoliu penzijního připojištění.
Modelování důchodového systému a varianty důchodové reformy podle politických stran Vladimír Bezděk VŠE,
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Moderní žena myslí na budoucnost II. Jan Diviš. Bude v ČR důchodová reforma? Demografické okénko Rok 2003 Poválečné ročníky na prahu důchod Dobrá zpráva,
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
INFLACE – 4. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
Kritéria. Makrofinanční kritéria Výdaje důchodového systému v % HDP Příjmy důchodového systému v % HDP –při aplikaci makroekonomického scénáře jsou v.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Penzijní systém podle NS-LEV 21 Tereza Holišíková http://
Důchodová reforma Pavel Rusý 1. Průběžnost vs. Akumulace Ekvivalence vs. Solidarita 2 Základní aspekty zajištění v důchodu Průběžný systém Fondový systém.
Ekonomika kontroly tabáku Dr. Hana Ross American Cancer Society.
Varianta 2. Popis varianty I. pilíř bude tvořit současný PAYG. Pojistná sazba (23%) se nijak měnit nebude. II. pilíř budou provozovat reformované fondy.
Varianta 1. Popis varianty I. pilíř bude tvořit současný PAYG, do kterého poplyne 20 p.b z 23 procentní sazby pojistného II. pilíř bude tvořit nový fondový.
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Makroekonomický scénář, nástin modelů a stručná zadání variant důchodové reformy Výkonný tým Smilovice,
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
Důchodová reforma Vladimír Bezděk Sdružení Lípa; ; Harachov.
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
1 Důchodová reforma v České republice - aktuální informace - Vladimír Bezděk Praha, 3.května 2010, Smilovice.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Penzijní fondy – III. pilíř.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště
Podnikání v oboru penzijního připojištění a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
Šablona č.: III/2 – VI/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Inflace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
EU_62_A_sada 2_20_M_Penzijní připojištění_Duch Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Duchová Renáta Anotace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
1 Důchodové pojištění. 2 Důchodové pojištění v roce 2012 Důchodové pojištění musí mít každý občan ČR Sociální pojištění se skládá ze tří složek: - důchodové.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Ekonomie penzijního systému: pokus o alternativní pohled Michal Slavík Smilovice

Obsah Podstata penzijního systému (PS) Jednoduchý model penzijního systému Závěry modelu Důsledky pro realitu Otevřené otázky Závěrem

Podstata penzijního systému Dva možné přístupy: Pohled: optika příjmy – výdaje PS Pohled: redistribuce vytvořeného produktu Dva možné způsoby zajištění se: Předzásobení se statky Kumulace pohledávek: Implicitních (rodina, společenská smlouva o PAYG) Explicitních (finanční smlouvy)

Podstata penzijního problému Obecně: Stárnutí populace Zkracování produktivní délky života Nárůst počtu důchodců relativně k počtu osob v produktivním věku ČR navíc: Vysoká nezaměstnanost Pokles porodnosti Zadlužování mladé generace (nefunkční trh s byty)

Jednoduchý model penzí Autor modelu: Eatwell (post-keynesiánec), 2003 Důraz na: reálnou stránku ekonomiky redistribuci vytvořeného produktu mezi generací v produktivním a po-produktivním věku

Základní předpoklady V ekonomice jen 2 typy osob: Produktivní osoby (jejich počet= W) Starobní důchodci (jejich počet= N) Všechny úspory S a daně T jsou použity pouze na zajištění zboží a služeb spotřebovávaných důchodci Osoba v produktivním věku vyprodukuje v daném období tok zboží a služeb Y

Základní předpoklady (II.) Důchodce dostane průměrnou penzi ve výši P, kterou celou utratí za zboží a služby (nic nespoří) Abstrahuje se od: Nezaměstnanosti Jiných než starobních důchodů Jiných skupin obyvatelstva (děti) Jiných výdajů než dávek důchodcům, atd…

Seznam proměnných N počet důchodců P průměrná výše důchodu W počet produktivních osob Y průměrná hodnota produktu jedné osoby Sprůměrná míra úspor Tprůměrná daňová sazba

Základní rovnice modelu Celkový objem penzí: P.N Vyprodukované zboží a služby: Y.W Odvody produkujících osob: (S+T).Y.W objem penzí = odvody produktivních osob P.N = (S+T).Y.W R kde R=S+T

Ekonomika v daném čase

Základní rovnice modelu (II.) Rovnici P.N = R.Y.W kde (R=S+T) lze přepsat do tvaru: N/W =R.Y/P což je vyjádřeno v mírách růstu: n - w = r + y - p r = s.a + t.(1-a) ( … vážený průměr)

Problém penzijního systému n - w = r + y - p podstata dnešního problému: n>w levá strana rovnice je kladná  musí být i pravá strana  toho lze dosáhnout:  zvýšením míry úspor a/nebo zdanění (r)  růstem míry produktivity (y)  nižší mírou růstu reálné hodnoty důchodu (p)

Závěry „modelu“ Vybalancovat penzijní systém jde těmito cestami: zvýšením úspor produktivní generace vyšší mírou zdanění vyšší mírou ekonomického růstu dané ekonomiky snížením důchodových dávek

Závěry pro realitu Na jakoukoliv variantu reformy důchodového systému bychom se měli dívat pohledem, jaký efekt bude mít na proměnné y, p, t, s Úspory S jsou dobrovolným vzdáním se dnešní spotřeby; pokud se jedná o nedobrovolný „odběr“ kupní síly, jedná se spíše o daně T (tzn. povinné „spoření“ může být z určitého pohledu jen jinou formou zdanění obyvatelstva)

Závěry pro realitu (II.) Značná část domácí penzijní diskuze se zatím orientuje na to, zda rovnováhu systému docílit pomocí T (1.pilíř, PAYG) nebo S (3.pilíř) Je otázkou do diskuze, zda případné povinné úspory v 2. pilíři nejsou spíše T než S

Závěry pro realitu (III.) Co je však důležité, je T+S dohromady! Poměr T:S by měl být stanoven na základě ekonomických faktorů a ne ideologicky, tzn. mělo by časem dojít i k intenzivnější diskuzi o transakčních nákladech jednotlivých variant (náklady na administraci PAYG vs. fondů, náklady regulace a dozoru fondů, náklady na reklamu atd.)

Otevřené otázky Úroková sazba resp. výnos kumulovaných úspor hrozí možný pokles míry výnosnosti k nule ? Investiční riziko hrozí stagnace či pokles burzovních indexů ? Instrumenty, do kterých budou PF investovat? Na BCCP je dnes na hlavním trhu 7 akciových společností a 24 dluhopisů (z toho 12 státních, 11 emitovaných EIB a 1 soukromý)

Zhodnocení prostředků účastníků penzijního připojištění (bez vlivu státního příspěvku) Název penzijního fondu ABN AMRO PF..4,13,53,3 Allianz PF6,03,84,43,73,0 Credit Suisse Life & Pensions PF6,54,14,33,4 ČSOB PF Progres7,75,63,94,3 ČSOB PF Stabilita6,14,23,23,02,3 Generali PF5,33,64,64,13,0 Hornický PF Ostrava4,42,02,43,22,4 ING penzijní fond6,04,44,84,0 PF České pojišťovny6,64,53,83,23,1 PF České spořitelny4,44,23,83,52,6 PF Komerční banky7,24,94,44,63,4 Zemský PF7,05,04,64,14,0 Průměr 6,14,24,03,73,2 Průměrná míra inflace (CPI) 2,13,94,71,80,1 Reálně 4,00,3-0,71,93,1 Zdroj: APF ČR

Jak to vypadalo na Německé burze od roku 2000?

Jak to vypadalo v Japonsku?

Máme kliku …

Závěrem Hlavní výhodou PAYG je skutečnost, že transakční náklady jeho administrace jsou obvykle menší.

Děkuji za pozornost