April 11, 2015 1 Přímo zainteresovaní:  Vzdělávání, školství – přímý zájem milionů (rodiče + žáci, studenti)  Věda – přímý zájem desetitisíců, ostatní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Financování vysokých škol
Advertisements

Financování komunitních projektů Tento příspěvek vznikl při řešení grantu podpořeného Vzdělávací nadací Jana Husa Ing. Jana Krbová.
Psaní grantových žádostí
Jak dál v hodnocení a financování vědy: doporučení mezinárodního auditu Jitka Moravcová MŠMT Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním.
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Výběr GP Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Kulatý stůl ČSVTS Věda, výzkum a inovace v letech 2014 – 20 České inovační partnerství 23. června 2014.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
PŘÍPRAVA GRANTOVÉHO PROJEKTU prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Inovace 2007, Praha, 4. prosince Mezinárodní vědeckotechnická spolupráce ČR Jan Marek Miloš Chvojka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
1 KURZ ŘÍZENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A VYUŽITÍ JEJICH VÝSLEDKŮ V PRAXI Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Monitoring dalšího vzdělávání
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
, předsednictvo RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: Ing. J. Fischer, doc. B. Tremlová,
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
HODNOCENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A JEJICH VÝSLEDKŮ V ROCE → Hodnocení VaV.
Publikace a hodnocení Publikace a vládní hodnocení vědy 2007.
FRVŠ 2005 TO E Vysokoškolské knihovny Marta Machytková předseda OK E.
1 Rozhodování o vysokých školách MVD023K Rozhodovací procesy na úrovni vysokých škol.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Metodika Metodika hodnocení výsledků VaV 2010.
, 2. sněm RVŠ Závěry ankety k novele zákona č. 130/2002 Sb. Zpracovali : B. Tremlová a F. Ježek.
Informace o výběrovém řízení FRVŠ 2009 Prof. Dr. Ing. Zdeněk Kůs Listopad 2008.
Informace o výběrovém řízení FRVŠ 2010 Prof. Dr. Ing. Zdeněk Kůs Listopad 2009.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Hodnocení efektivity výzkumu na LF UP Martin Modrianský.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Výzkum a vývoj A NĚKTERÉ DALŠÍ SOUVISLOSTI…. Výzkum a vývoj v ČR  Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace  Zákony, týkající se VaV  Informační systém,
Psaní grantových žádostí Vědecká komunikace.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Přednáška č. 9 Hodnocení veřejných zakázek Úvod do veřejných zakázek a věcné hodnocení Ladislav Kavřík
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Návrh rozpočtu kapitoly MŠMT na rok 2019 v Kč ve stavu projednaném vládou dne bez podílu výdajů od EU   Vládní návrh rozpočtu MŠMT na rok.
Transkript prezentace:

April 11, Přímo zainteresovaní:  Vzdělávání, školství – přímý zájem milionů (rodiče + žáci, studenti)  Věda – přímý zájem desetitisíců, ostatní zprostředkovaně Finance:  Školství cca 23.5 (VŠ) (regionální školství) GCZK = 107 GCZK  Věda cca 25 GCZK Přímo zainteresovaní:  Vzdělávání, školství – přímý zájem milionů (rodiče + žáci, studenti)  Věda – přímý zájem desetitisíců, ostatní zprostředkovaně Finance:  Školství cca 23.5 (VŠ) (regionální školství) GCZK = 107 GCZK  Věda cca 25 GCZK Vzdělávání a věda

April 11, Financování vědy n Současnost a výhled (jen Státní rozpočet ČR na výzkum, vývoj a inovace na rok 2010 a výhled na 2011 a 2012; nikoliv soukromý výzkum) n Popis stavu n Návrh financování –Základní principy –Kritéria hodnocení –Rozdělení financí Institucionální financování Financování projektů (účelové) P. Strunz

April 11,  Posílení účelových prostředků v GAČR  Vznik TA  Spolufinancování evropských fondů  Posílení účelových prostředků v GAČR  Vznik TA  Spolufinancování evropských fondů

April 11,  výzkum základní, aplikovaný a inovace (podnikový)  nerozlišení na veřejný – soukromý (např. AVO, )  rozdělení financí (celkovou částku schvaluje parlament):  Institucionální financování  navrhuje jmenovaná Rada pro výzkum a vývoj (RVV)  Financování projektů (účelové)  Strukturu navrhuje RVV  Konkrétní směřování závisí na jmenovaných hodnotitelích, zejména však na jmenovaných komisích  objektivnější???  Obecně: snaha o objektivní hodnocení výkonnosti subjektů  Rozdělování financí na jeho základě  Kritéria však neobjektivní, nezdůvodněná, nezdůvodnitelná  výzkum základní, aplikovaný a inovace (podnikový)  nerozlišení na veřejný – soukromý (např. AVO, )  rozdělení financí (celkovou částku schvaluje parlament):  Institucionální financování  navrhuje jmenovaná Rada pro výzkum a vývoj (RVV)  Financování projektů (účelové)  Strukturu navrhuje RVV  Konkrétní směřování závisí na jmenovaných hodnotitelích, zejména však na jmenovaných komisích  objektivnější???  Obecně: snaha o objektivní hodnocení výkonnosti subjektů  Rozdělování financí na jeho základě  Kritéria však neobjektivní, nezdůvodněná, nezdůvodnitelná Popis stavu

April 11, Problém: 1. srovnávání výsledků oponovaných s neoponovanými 2. Nastavení bodových hodnocení Problém: 1. srovnávání výsledků oponovaných s neoponovanými 2. Nastavení bodových hodnocení Kriteria hodnocení

April 11,  bodů Příklad pro jeden obor - články

April 11,  Menší změna v institucionálním financování  Zásadní změna v účelovém financování  Menší změna v institucionálním financování  Zásadní změna v účelovém financování Změna

April 11,  financování vědy a výzkumu: základní, aplikovaný, inovace (???)  z hlediska veřejných financí: v zásadě soukromý a veřejný výzkum.  rozdělení na subjekt soukromého výzkumu či subjekt veřejného výzkumu: deklaruje sám subjekt  Soukromá výzkumná organizace: výzkum slouží k vytváření zisku daného soukromého subjektu, nemá být financován z veřejných zdrojů (rent seeking)  financování z veřejných zdrojů: pouze výzkum veřejný, jehož výsledky jsou otevřené všem daňovým poplatníkům (tj. výsledky publikovány ve veřejně přístupných periodikách a knihách). Výjimka: armádní výzkum  Financování limitováno rozsahem prostředků přidělených státním rozpočtem, (parlament; lobbování, ale obecné, nikoliv konkrétní). Teoreticky mohou být finance i nulové.  financování vědy a výzkumu: základní, aplikovaný, inovace (???)  z hlediska veřejných financí: v zásadě soukromý a veřejný výzkum.  rozdělení na subjekt soukromého výzkumu či subjekt veřejného výzkumu: deklaruje sám subjekt  Soukromá výzkumná organizace: výzkum slouží k vytváření zisku daného soukromého subjektu, nemá být financován z veřejných zdrojů (rent seeking)  financování z veřejných zdrojů: pouze výzkum veřejný, jehož výsledky jsou otevřené všem daňovým poplatníkům (tj. výsledky publikovány ve veřejně přístupných periodikách a knihách). Výjimka: armádní výzkum  Financování limitováno rozsahem prostředků přidělených státním rozpočtem, (parlament; lobbování, ale obecné, nikoliv konkrétní). Teoreticky mohou být finance i nulové. Základní principy

April 11,  Rozdělení financí na základě kritéria přínosu daného výzkumu.  Výsledky výzkumu placeného z VEŘEJNÝCH peněz je třeba publikovat.  Jediný okamžitě veřejně kontrolovatelný přínos: (oponovaná) publikační aktivita  Publikační aktivita relativně objektivní, nedeformovaná lokálními zájmy (nejsou jmenované komise, lokální hodnotitelé, tvůrci tabulek atp.)  desetitisíce hodnotitelů (tj. recenzenti časopisů), v převážné většině zahraniční, velmi malá ovlivnitelnost  Hodnotiteli v druhém řádu čtenáři (Impact Factor). Miliony.  Zřejmě nejspravedlivějším kritériem pro následné rozdělení veřejných financí je tedy kontrolovatelný oponovaný publikační, příp. citační výstup.  Nebudou hodnoceny výsledky s těžko ověřitelným přínosem (většinou deklarovány bez oponentů či recenzentů). Poloprovozy, odrůdy, plemena …  přenesení (subjektivního) hodnocení a přidělování financí z jmenovaných hodnotitelů (na ministerstvech, RVV, Akademii...) na množství anonymních hodnotitelů (nezávislí, neuplatitelní, bez osobních animozit)  odbourání jánabráchysmu, klientismu, příp. skryté či reálné korupce  odpadnou problémy s (kritizovaným) vyvážením hodnocení základního a aplikovaného výzkumu  Rozdělení financí na základě kritéria přínosu daného výzkumu.  Výsledky výzkumu placeného z VEŘEJNÝCH peněz je třeba publikovat.  Jediný okamžitě veřejně kontrolovatelný přínos: (oponovaná) publikační aktivita  Publikační aktivita relativně objektivní, nedeformovaná lokálními zájmy (nejsou jmenované komise, lokální hodnotitelé, tvůrci tabulek atp.)  desetitisíce hodnotitelů (tj. recenzenti časopisů), v převážné většině zahraniční, velmi malá ovlivnitelnost  Hodnotiteli v druhém řádu čtenáři (Impact Factor). Miliony.  Zřejmě nejspravedlivějším kritériem pro následné rozdělení veřejných financí je tedy kontrolovatelný oponovaný publikační, příp. citační výstup.  Nebudou hodnoceny výsledky s těžko ověřitelným přínosem (většinou deklarovány bez oponentů či recenzentů). Poloprovozy, odrůdy, plemena …  přenesení (subjektivního) hodnocení a přidělování financí z jmenovaných hodnotitelů (na ministerstvech, RVV, Akademii...) na množství anonymních hodnotitelů (nezávislí, neuplatitelní, bez osobních animozit)  odbourání jánabráchysmu, klientismu, příp. skryté či reálné korupce  odpadnou problémy s (kritizovaným) vyvážením hodnocení základního a aplikovaného výzkumu Kritéria hodnocení

April 11,  odečtení mandatorních výdajů výzkumu (tj. např. smluvní financování mezinárodních projektů, armádní výzkum, investiční účast na budování vědecké infrastruktury)  zbylé prostředky rozděleny na institucionální a projektové (účelové)  odečtení mandatorních výdajů výzkumu (tj. např. smluvní financování mezinárodních projektů, armádní výzkum, investiční účast na budování vědecké infrastruktury)  zbylé prostředky rozděleny na institucionální a projektové (účelové) Rozdělení financí

April 11,  Institucionální prostředky děleny mezi organizace deklarující, že provádí veřejný výzkum - podle publikací, příp. citací  Bodová ohodnocení publikací korelovaná s tzv. Impact Factorem  Kalibrace – relativní vztahy mezi konkrétními obory  Kontinuita (a průchodnost změny systému): každý subjekt veřejného výzkumu dostane v okamžiku změny poměrně stejné finančních prostředky jako před začátkem úvah o změně systému (tzn. např. jako za rok 2008)  kalibrační konstanty jednotlivých časopisů (= volné parametry v čase 0) umožňí počáteční nastavení (body = kalibrační konstanta x Impact Factor)  Reálně získané institucionální prostředky v dalších letech budou pak záviset na vývoji publikační aktivity daného subjektu.  Institucionální prostředky děleny mezi organizace deklarující, že provádí veřejný výzkum - podle publikací, příp. citací  Bodová ohodnocení publikací korelovaná s tzv. Impact Factorem  Kalibrace – relativní vztahy mezi konkrétními obory  Kontinuita (a průchodnost změny systému): každý subjekt veřejného výzkumu dostane v okamžiku změny poměrně stejné finančních prostředky jako před začátkem úvah o změně systému (tzn. např. jako za rok 2008)  kalibrační konstanty jednotlivých časopisů (= volné parametry v čase 0) umožňí počáteční nastavení (body = kalibrační konstanta x Impact Factor)  Reálně získané institucionální prostředky v dalších letech budou pak záviset na vývoji publikační aktivity daného subjektu. Institucionální financování

April 11,  nyní: hodnocení "nezávislými" komisemi (jánabráchysmus, lobb., klientismus)  kritérium kvality projektu (i tak subjektivní) až na druhém místě  Řešení: omezit hodnocení projektů jen na hodnocení schopností navrhovatelů a účastníků projektu, tj. jejich předchozí vědecké publikace (např. 5 let zpátky)  obdobný systém jako v předchozím případě institucionálního hodnocení, nicméně zaměřený nikoliv na instituci ale na jednotlivé vědecké pracovníky  extrapolace (krátkodobá) schopností vědeckých pracovníků do budoucnosti  žádné predikce výkonnosti na desetiletí dopředu  limitovat celkovou účast daného vědce ve všech projektech 150% úvazku  Pro přijetí/nepřijetí projektu rozhodující publikační bodové hodnocení navrhovatelů a účastníků projektu děleno požadovanou roční částkou pro daný projekt  Srovnání s burzou v obráceném gardu: nabídka finančních prostředků např. grantovou agenturou, poptávka v podobě publikačních bodů navrhovatele  Navrhovatel nucen snižovat finanční požadavky pod hranici umožňující průchodnost X dostat co nejvíce financí  nyní: hodnocení "nezávislými" komisemi (jánabráchysmus, lobb., klientismus)  kritérium kvality projektu (i tak subjektivní) až na druhém místě  Řešení: omezit hodnocení projektů jen na hodnocení schopností navrhovatelů a účastníků projektu, tj. jejich předchozí vědecké publikace (např. 5 let zpátky)  obdobný systém jako v předchozím případě institucionálního hodnocení, nicméně zaměřený nikoliv na instituci ale na jednotlivé vědecké pracovníky  extrapolace (krátkodobá) schopností vědeckých pracovníků do budoucnosti  žádné predikce výkonnosti na desetiletí dopředu  limitovat celkovou účast daného vědce ve všech projektech 150% úvazku  Pro přijetí/nepřijetí projektu rozhodující publikační bodové hodnocení navrhovatelů a účastníků projektu děleno požadovanou roční částkou pro daný projekt  Srovnání s burzou v obráceném gardu: nabídka finančních prostředků např. grantovou agenturou, poptávka v podobě publikačních bodů navrhovatele  Navrhovatel nucen snižovat finanční požadavky pod hranici umožňující průchodnost X dostat co nejvíce financí Financování projektů (účelové)

April 11,  úměrnost: čím více prostředků žádáno, tím více vědců s tím více publikacemi  Parametr ohodnocení nad čarou danou dostupnými prostředky = přidělení prostředků bez zdlouhavého (a subjektivního) hodnocení oponenty a v komisích  Kvalitní kontrola správnosti uvedení publikací účastníků projektu nutností  Výhody: bez "nezávislých" komisí  nesporná úspora času hodnotitelů, úspora financí na hodnocení  zkrácení času mezi podáním a počátkem projektu - nyní čekání 8 měsíců;  termíny hodnocení projektů 4x ročně  Vzniklé publikace musí být v přímé souvislosti se zaměřením projektu, jinak nemohou být jako výsledek projektu uznány (proto nutno psát text projektu).  Příliš obecně formulované projekty nesplňují podmínku cíleného výzkumu  zveřejnění projektů, požadovaných financí i bodové hodnocení a posléze i odkazy na vzniklé publikace na www stránkách instituce poskytující prostředky  Hodnocení úspěšnosti projektu: publikační výstup na dodané finanční prostředky. Použito pro penalizaci/bonifikaci pro případné další projekty  úměrnost: čím více prostředků žádáno, tím více vědců s tím více publikacemi  Parametr ohodnocení nad čarou danou dostupnými prostředky = přidělení prostředků bez zdlouhavého (a subjektivního) hodnocení oponenty a v komisích  Kvalitní kontrola správnosti uvedení publikací účastníků projektu nutností  Výhody: bez "nezávislých" komisí  nesporná úspora času hodnotitelů, úspora financí na hodnocení  zkrácení času mezi podáním a počátkem projektu - nyní čekání 8 měsíců;  termíny hodnocení projektů 4x ročně  Vzniklé publikace musí být v přímé souvislosti se zaměřením projektu, jinak nemohou být jako výsledek projektu uznány (proto nutno psát text projektu).  Příliš obecně formulované projekty nesplňují podmínku cíleného výzkumu  zveřejnění projektů, požadovaných financí i bodové hodnocení a posléze i odkazy na vzniklé publikace na www stránkách instituce poskytující prostředky  Hodnocení úspěšnosti projektu: publikační výstup na dodané finanční prostředky. Použito pro penalizaci/bonifikaci pro případné další projekty Financování účelové (cont.)

April 11,  Výsledky veřejného výzkumu nutno publikovat = kriterium hodnocení  Parlament (schválení rozpočtu): celková částka  Vláda (zřejmě na doporučení RVV): dělení na institucionální a projektové prostředky. Dále dělení účelových prostředků mezi GA a ministerstva (pokud nutno). Nic víc.  Institucionální financování:  oponovaný publikační výstup  kalibrace  Účelové prostředky:  Pouze předchozí publikační aktivita navrhovatelů  Bez komisí  Větší frekvence  Podpora od: „prostí“ vědci, pokud dobře vysvětleno  Nepodpora od: vědečtí manažeři  Výsledky veřejného výzkumu nutno publikovat = kriterium hodnocení  Parlament (schválení rozpočtu): celková částka  Vláda (zřejmě na doporučení RVV): dělení na institucionální a projektové prostředky. Dále dělení účelových prostředků mezi GA a ministerstva (pokud nutno). Nic víc.  Institucionální financování:  oponovaný publikační výstup  kalibrace  Účelové prostředky:  Pouze předchozí publikační aktivita navrhovatelů  Bez komisí  Větší frekvence  Podpora od: „prostí“ vědci, pokud dobře vysvětleno  Nepodpora od: vědečtí manažeři Shrnutí