PRÁVNÍ ASPEKTY VLASTNICTVÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Význam SJM pro inkaso pohledávek
Advertisements

JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. listopadu 2013.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Právní vztahy k nemovitostem
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Absolutní majetková práva
Občanské právo - zásady
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ Ing. David Slavata, Ph.D Oceňování majetku B.
Vznik společenství vlastníků jednotek, práva a povinnosti.
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
PRÁVNÍ ASPEKTY NÁJMU BYTů
Nabývání majetku státem
Oceňování věcných břemen
XI. Celostátní finanční konference „Majetek jako základ fungování měst a obcí“ Oceňování majetku – vybrané aspekty ve vztahu k obcím a městům Ing. Vlasta.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
OCEŇOVÁNÍ TRVALÝCH POROSTů Ing. David Slavata, Ph.D. Oceňování majetku B.
Rezidenční development a SOSB Stavební fórum, 14. června 2006 Magda Pokorná.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Vlastnictví Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ
VLASTNICKÉ PRÁVO Milana Reichlová.
POJEM OBČANSKÉHO PRÁVA
OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček Listopad 2014.
Právní vztahy k nemovitostem Držba a vydržení, věcná práva k věci cizí a katastr nemovitostí Mgr. Jakub Kříž.
OCEŇOVÁNÍ TRVALÝCH POROSTů
Příklady do seminářů Právní vztahy k nemovitostem konaných dne 30/ v době 8.00 – 11.05, uč. č. 214, sem. sk. 2 JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
OCEŇOVÁNÍ STAVEB Ing. David Slavata, Ph.D. Oceňování majetku B.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.) Poplatník převodce (prodávající); nabyvatel. Předmět daně - úplatné nabytí např.: pozemku; stavby; částí.
Vlastnictví.
Oceňování pojištěného majetku
Vlastnické bydlení Přednáška č května 2006.
Základy občanského práva
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Věci a jejich rozdělení Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
MAJETKOVÉ DANĚ (DAŇ Z NEMOVITOSTÍ) Úvod 2  Daňová soustava ČR  Přímé daně Důchodového typu (DPFO, DPPO) Majetkového typu (daň z nemovitostí,
VĚCNÁ PRÁVA Mgr. Pavel Petr, Ph.D., LL.M. Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Katedra soukromého práva a civilního procesu.
Prodej bytů v MČ Brno-Kohoutovice Axmanova Chopinova 5 Jírovcova 8 – Pavlovská 7 – Pavlovská 13 – Voříškova
Východiska oceňování nemovitostí. Co je to oceňování? Omezení vypovídací schopnosti ocenění (objektivní faktory) Vyjádření znalce – posudek, zpráva.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_07.
Daň z nabytí nemovitých věcí 1. Předmět daně Tato daň je novinkou od roku 2014, kdy nahradila daň z převodu nemovitostí Právně ukotvena Zákonným opatřením.
Zákon č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku a o změně některých zákonů ( zákon o oceňování majetku ), ve znění zákona č. 121/2000 Sb., zákona č. 237/2004.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_12_ Vlastnictví, druhy majetku Číslo projektu:
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
Práva a povinnosti mezi manželi
Majetkové daně Michal Radvan.
Název vzdělávacího materiálu
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.)
Daň z nemovitých věcí 23. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Charakteristika společnosti
Název prezentace (DUMu):
Daň z nemovitých věcí 29. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Zákon č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku a o změně některých zákonů (zákon o oceňování majetku), ve znění zákona č. 121/2000 Sb., zákona č. 237/2004.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Transkript prezentace:

PRÁVNÍ ASPEKTY VLASTNICTVÍ Ing. David Slavata, Ph.D OCMA

Vlastnická triáda Právo věc užívat a požívat její plody a užitky Právo s věcí disponovat Právo věc držet

Základní právní normy Zákon č. 89/2012 Zákon č. 40/1964 Sb

Vlastnictví do roku 2013 Výhradní vlastnictví Spoluvlastnictví Podílové Reálné (dle zákona č. 72/1994 Sb.) Ideální (§137 dle zákona 40/1964 Sb.) Bezpodílové SJM (§136 dle zákona 40/1964 Sb.)

Věci nemovité a movité Nemovité věci jsou pozemky a podzemní stavby se samostatným účelovým určením, jakož i věcná práva k nim, a práva, která za nemovité věci prohlásí zákon…. Veškeré další věci, ať je jejich podstata hmotná nebo nehmotná jsou movité.

Vlastnictví od roku 2014 §979 - §1474 Výhradní vlastnictví Spoluvlastnictví Podílové Ideální spoluvlastnictví Bytové spoluvlastnictví Přídatné (akcesorické) spoluvlastnictví Bezpodílové Společenství jmění

Vlastnictví § 1012 Vlastník má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit. Vlastníku se zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit.

Omezení vlastnického práva § 1013 Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům……….

Nabytí vlastnického práva Přivlastnění a nález Přirozený přírůstek Umělý přírůstek Smíšený přírůstek Vydržení Převod vlastnického práva Nabytí vlastnického práva od neoprávněného Nabytí vlastnického práva rozhodnutím orgánu

Spoluvlastnictví §1122 Spoluvlastnický podíl vyjadřuje míru účasti každého spoluvlastníka na vytváření společné vůle a na právech a povinnostech vyplývajících ze spoluvlastnictví věci.

Spoluvlastnická práva a povinnosti Pro případ smrti (dědictví) předkupní právo po dobu šesti měsíců od vzniku spoluvlastnictví Předkupní právo v případě bezúplatného převodu spoluvlastníka Hlasy při rozhodování se počítají podle podílů, u běžných věcí se rozhoduje většinou hlasů U podstatných záležitostí se rozhoduje dvoutřetinová většina U omezení práv spoluvlastníků po dobu delší deseti let se vyžaduje souhlasu všech spoluvlastníků

Bytové spoluvlastnictví §1158 Bytové spoluvlastnictví je spoluvlastnictví nemovité věci založené vlastnictvím jednotek. Bytové spoluvlastnictví může vzniknout, pokud je součástí nemovité věci dům alespoň se dvěma byty. Obdobně platí také pro nebytové prostory.

Bytová jednotka §1159 Jednotka zahrnuje byt jako prostorově oddělenou část domu a podíl na společných částech nemovité věci vzájemně spojené a neoddělitelné. Jednotka je věc nemovitá.

Práva a povinnosti vlastníka jednotky Povinnost řídit se pravidly pro správu Povinnost přispívat na správu domu Platit zálohy na plnění spojená s užíváním bytu Možnost nařízení soudu o prodeji bytu vlastníka, který porušuje povinnosti Společenství vlastníků Orgány společenství

Přídatné spoluvlastnictví §1223 Věc náležící společně několika vlastníkům samostatných věcí určených k takovému užívání, že tyto věci vytvářejí místně i účelem vymezený celek, a která slouží společnému účelu tak, že bez ní není užívání samostatných věcí dobře možné, je v přídatném spoluvlastnictví těchto spoluvlastníků.

Práva a povinnosti Podíl na věci v přídatném spoluvlastnictví lze převést jen za současného převodu vlastnického práva k věci, k jejímuž využití věc v přídatném spoluvlastnictví slouží. Podíly spoluvlastníků na společné věci se stanoví poměrem výměry pozemků Na správu přispívají spoluvlastníci poměrně podle velikosti podílů Zapisuje se do veřejných rejstříků

Společenství jmění § 1236 Nabude-li věc do vlastnictví více osob na základě smlouvy, zákona nebo jiné právní skutečnosti ve společenství, ať již se jedná o manžele, osoby spojené v rodinné společenství, společenství dědiců nebo jiná obdobná společenství, platí, že má každá z těchto osob právo k celé věci.

Společné jmění manželů Součástí společného jměníje to čeho nabyl jeden z manželů nebo nabyli oba manželé společně za trvání manželství, s výjimkou toho, co: slouží k osobní potřebě jednoho z manželů, nabyl darem, děděním nebo odkazem jen jeden z manželů, nabyl jeden z manželů právním jednáním vztahujícím se k jeho výlučnému vlastnictví, nabyl jeden z manželů náhradou za poškození svého výhradního majetku, Součástí společného jmění je zisk z toho, co náleží výhradně jednomu z manželů

Nemovitosti Stavby Pozemky Trvalé porosty

Ostatní typy vlastnických vztahů Time share Pronájem na 99 let Právo užívání

Čelenění nemovitostí dle zákona č. 151/1997 Sb. Stavby Pozemky Trvalé porosty

Členění staveb Stavby pozemní Stavby inženýrské Vodní nádrže a rybníky Budovy Jednotky Venkovní úpravy Stavby inženýrské Vodní nádrže a rybníky Jiné stavby

Stavby Stavby pozemní Stavby inženýrské Vodní nádrže a rybníky Jiné stavby

Způsob ocenění staveb Nákladová metoda Výnosová metoda Porovnávací metoda

Pozemky Stavební Zemědělské Lesní Vodní nádrže a vodní toky Jiné pozemky

Způsob ocenění pozemků Podle cenové mapy Podle postupu ve vyhlášce č.03/2008 Podle BPEJ Podle SLT

Trvalé porosty Lesní porosty Ovocné dřeviny Vinná a chmelová réva Okrasné rostliny

Způsob ocenění trvalých porostů Podle: Druhu dřevin Rozloze Věku dřevin Bonitního stupně Pěstebního tvaru Obmýtí Zakmenění