Genderové aspekty rozvoje klastrů v ČR Ing. Markéta Novotná 23. 10. 2012 Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trh práce v Jihomoravském kraji – dosavadní vývoj
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2012 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Ženy, gender a věda Adéla Souralová CZ.1.04/3.4.04/
Vstupní analýza Vilém Čekajle
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
CRM a konkurenceschopnost vybraných firem Jan Němeček Univerzita Hradec Králové.
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Genderový audit Mgr. Tomáš Bitrich Společenská odpovědnost firem v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
Principy sociálního podnikání
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2a Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2c Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Program rovných příležitostí v České spořitelně Vera Budway-Strobach Program Manager, Diversitas.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Genderové rozpočtování v právním řádu ČR a EU JUDr.Kristýna Outlá Tomáš Křivka Liberec.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
POSTOJE ZÁSTUPCŮ MSP K PROBLEMATICE INSOLVENCE MSP V ČESKÉ REPUBLICE Ředinová Hana Paseková Marie.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
PROINCOR – Inovační audit. ProIncor Inovační audit ProIncor Inovační audit analyzuje, hodnotí a stimuluje inovační proces a inovační prostředí v malých.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Zaměstnavatelé jako spolutvůrci systému
Projekt Rovné šance – Možnost informované volby je finančně podpořen z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Ruská federace x WTO a OECD
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Workshop SFDP - Telč 2007 Fotogrammetrické firmy v České republice - průzkum současného stavu Ing. Jindřich Hodač Ph.D. Bc. Tereza Klečková Telč, 22. -
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C1 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníSrpen.
GENDEROVÉ ROZPOČTOVÁNÍ OBCÍ JAK ZAČÍT? Jana Žehrová, ČZU Praha.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ Katedra hodnocení textilií Kristýna Šlemínová.
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Kampaň pro rovnost šancí CZ / /0216 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. realizátor:
Strategický marketingový proces: plánovací etapa
Prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Týká se všech oblastí a v našem případě konkrétně jde.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Tržní prostředí.
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Ing. Jitka Nesnídalová, Ph.D. SVŠES, s.r.o. Praha
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
VLÁDNÍ STRATEGIE PRO ROVNOST ŽEN A MUŽŮ V ČR NA LÉTA Radan Šafařík Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská práva Úřad vlády ČR.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti Oblast rovných příležitostí žen a mužů PhDr. Ivana Štrossová Havlíčkův Brod, 23. dubna.
Rovné šance žen a mužů Bc. Milan Žák, DiS. sociální pracovník organizace.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
Marketingový plán podniku
Vysoká škole technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
Propagace nových výrobků firmy Kloida a jejich zavádění na trh
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
GENDER FOCAL POINT.
Transkript prezentace:

Genderové aspekty rozvoje klastrů v ČR Ing. Markéta Novotná Praha

Gender v projektu CLUSTRAT průřezové téma projektu cíl - uplatnění genderově citlivého přístupu v rozvoji klastrů a prosazování principu rovných příležitostí

Východiska průřezového tématu klastry představují významný podíl trhu práce existující disproporce na trhu práce z genderového hlediska v EU a ČR disproporce - postavení žen na trhu práce

Východiska průřezového tématu cílem diversita (smíšené týmy složené z žen a mužů) nositelem kreativity a inovací (INOVATION GENDER, VINNONA 2011) diversita zahrnuje i další hlediska (věk, pohlaví a další)

Trh práce ČR – postavení žen (stávající situace) 55,6 % absolvujících VŠ tvoří ženy 62,3 % zaměstnaných tvoří ženy méně než 30% žen v managementu pouze 4% žen v top-managementu platová nerovnost (gender pay gap) v průměru 25% v neprospěch žen v top managementu až 50% (zdroj: Gender studies o.p.s, 2011)

Gender pay gap

Podíl žen v sektorech národního hospodářství zdravotnictví a sociální činnost 79,0 % školství 76,5 % finanční zprostředkování 61,8 % pohostinství a ubytování 54,1 % (ČSÚ: Zaostřeno na ženy, na muže r. 2007)

Promítnutí do oblasti klastrů - další postup v rámci projektu zjistit konkrétní podmínky v jednotlivých klastrech a klastrových iniciativách mapování v regionech kvantitativní i kvalitativní výzkum statistika - údaje za poslední 3 roky

Promítnutí do oblasti klastrů – další postup v rámci projektu počet žen, počet žen podle vzdělání, pozic, VV a další kriteria příklady opatření zajišťujících rovné příležitosti (např. školení, genderové audity), realizované projekty cíl – získání příkladů dobrých praxí sledování počtu klastrů v typicky „ženských“ a „typicky“ „mužských“ odvětvích

Horizontální a vertikální přístup uplatnění horizontálního přístupu sledování genderové vyváženosti v existujících klastrech, uplatnění nových nástrojů – tréninky a školení, genderové audity, programy pro podporu rovných příležitostí a slaďování rodinného a pracovního života

Alternativní nástroje zavedení kvót ??? využití zahraničních zkušeností (Švédsko, Norsko, Finsko) podpora a iniciace vzniku klastrů v typicky „ženských“ odvětvích (odvětví s převahou žen)

Příklad ze ŠVÉDSKA Projekt All Aboard švédského námořního klastru Swedish Marine Technology Forum Cíl: „Mít na palubě ženy i muže, jak v práci tak volném čase“ (zaměstnankyně i klientky) 3 letý projekt, rozesláno 1000 dotazníků ženám s dotazy na jejich očekávání a požadavky týkající se rekreačních lodí a člunů na základě vyhodnocení vrácených dotazníků identifikováno 10 oblastí a konstrukčních změn Zdroj: prezentace Kerstin Hindrum All Aboard (Workshop CLUSTRAT, Stuttgart březen 2012

All Aboard změny se týkaly např. konstrukce nástupního můstku a ovládání kotvy zpočátku malý zájem ze strany výrobců, členů klastru, po seznámení s detailně formulovanými požadavky potenciálních klientek byly změny zavedeny do výroby změny vyvolaly další inovace a byl tak vyvinut inovovaný člun splňující požadavky vzešlé z dotazníkového šetření následně byla spuštěna marketingová kampaň orientovaná na ženy klientky

All Aboard projekt přinesl zvýšení obratu o cca 25 milionů EUR zvýšil se významně podíl žen zaměstnaných v rámci klastru přestože se to původně nepředpokládalo projekt financován z veřejných zdrojů

Závěrem… Genderově citlivý přístup - podporuje rovné odměňování - podněcuje inovace přináší nové trhy, nové zákazníky a zákaznice…. a větší zisky

Děkuji za pozornost